Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Instabilitatea guvernamentală pune din nou în dificultate serviciile sociale | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Instabilitatea guvernamentală pune din nou în dificultate serviciile sociale
Instabilitatea guvernamentală pune din nou în dificultate serviciile sociale

Instabilitatea guvernamentală pune din nou în dificultate serviciile sociale

  • La Bilbor vor fi dezvoltate noi servicii sociale printr-un proiect cu finanţare din fonduri UE

Săptămâna trecută a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, principalele puncte de pe ordinea de zi fiind eficientizarea energetică a clădirii Palatului administrativ, aprobarea proiectului de dezvoltare a serviciilor sociale la Bilbor, constituirea unei comisii judeţene care să sprijine locuitorii din aşezările informale, programul de trotuare şi normele unităţii centralizate de achiziţii.

În deschiderea şedinţei, Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean, şi-a arătat încrederea că se vor lua măsurile necesare pentru a completa bugetul instituţiilor sociale, situaţie cu care acestea se confruntă la finele fiecărui an, în ciuda instabilităţii guvernamentale actuale.

Totodată, preşedintele a subliniat că situaţia de la Bucureşti determină contractarea de credite pentru a continua demersurile începute, şi în privinţa drumurilor judeţene, având în vedere că lucrările decurg într-un ritm foarte bun.

În cadrul şedinţei a fost aprobată participarea Consiliului Judeţean Harghita la programul derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu, în vederea creşterii eficienţei energetice a clădirii palatului administrativ, în acest sens, Borboly Csaba, apreciind:

„Ne-am mişcat în două direcţii, una prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi cealaltă prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Dacă nu reuşim să intrăm pe lista de priorităţi a CNI, atunci avem cea de-a doua variantă. Clădirea actuală nu a fost proiectată pentru a face faţă condiţiilor de iarnă şi este necesar să efectuăm lucrări pentru îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirii, utilizarea de surse regenerabile de energie şi alte lucrări care vor creşte şi gradul de siguranţă ”.

Sprijinul pentru anvelopare din partea fondului pentru mediu este de 14 milioane lei, contribuţia consiliului judeţean fiind de 19 milioane lei.

O hotărâre foarte importantă a fost aprobată în cadrul şedinţei, aceasta vizând constituirea unei comisii la nivel judeţean care să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor din aşezările informale care se confruntă cu fenomenul de sărăcie profundă. În acest context, preşedintele consiliului judeţean a amintit evenimentul ce se derulează în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor, găzduit de Consiliul Judeţean Harghita şi care are ca temă sărăcia profundă, subliniind că „prin acest eveniment vocea noastră se va auzi”.

Proiectul de la Bilbor, ce se va realiza din fonduri UE, în cadrul POR 2014-2020  va eficientiza centrul existent  prin înfiinţarea unui centru de zi şi a unei case de tip familial şi va aduce beneficii categoriilor de persoane vulnerabile.

În cadrul şedinţei a fost aprobată şi modificarea programului de construire a trotuarelor, în zona Gheorgheni, dorindu-se încheierea contractului în acest an, tot pe fondul instabilităţii guvernamentale, astfel încât, lucrările să poată continua.

În contextul înfiinţării în oraşul Bălan a unei unităţi de Salvamont, a fost aprobată în cadrul şedinţei darea în folosinţă a unor spaţii din incinta clădirii spitalului. Preşedintele Borboly Csaba s-a arătat foarte mulţumit de această realizare, apreciind că în acest context vor fi posibile foarte multe proiecte sustenabile pentru zona Hăşmaşu Mare.

Societăţii consiliului judeţean, Întreţinere Drumuri Harghita SRL, i-au fost atribuite mai multe lucrări pe DJ 132A (Mereşti – Mărtiniş – n.r.), şi DJ 132 (Vlăhiţa – Lueta – Mereşti – Ocland – n.r.) pentru a repara porţiunile de drum deteriorate de inundaţii şi pentru care au fost alocaţi bani de la guvern.

În finalul şedinţei, Borboly Csaba, a adus în discuţie încheierea Acordului de Colaborare cu Raionul Străşeni, pe care îl găseşte oportun în contextul accesării de fonduri UE de preaderare, puse la dispoziţia regiunilor membre care se asociază cu regiuni aflate în faza de preaderare, în beneficiul comunităţilor din aceste regiuni.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.