Prefectul de Harghita: Încurajăm în continuare cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi să se vaccineze împotriva COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Sănătate »
Prefectul de Harghita:
Încurajăm în continuare cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi să se vaccineze împotriva COVID-19
<h5><i>Prefectul de Harghita:</i></h5> Încurajăm în continuare cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi să se vaccineze împotriva COVID-19

Prefectul de Harghita:
Încurajăm în continuare cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi să se vaccineze împotriva COVID-19

Prefectul judeţului Harghita, Szabó Zsolt, a transmis un mesaj locuitorilor judeţului, încurajându-i pe aceştia să se vaccineze împotriva COVID-19 în interesul revenirii cât mai curând la o situaţie de normalitate. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, în cadrul căreia a fost evaluată situaţia din Harghita ca urmare a campaniei de vaccinare cu echipe mobile, derulată pe parcursul lunii trecute şi care a vizat în principal populaţia din mediul rural, Szabó Zsolt a declarat că atât el personal cât şi cei doi subprefecţi ai judeţului s-au implicat în campaniile de vaccinare care s-au derulat în zonă şi s-a accentuat şi în cadrul unor intervenţii în presă, precum şi cu prilejul deplasărilor în teritoriu importanţa responsabilităţii pe care ar trebui să şi-o asume harghitenii şi care ar trebui să se manifeste şi prin dorinţa de a se vaccina. „Nu obligăm pe nimeni să se vaccineze, nu putem să obligăm pe nimeni, doar putem să îi sensibilizăm pe oameni, să le atragem atenţia asupra responsabilităţii pe care ar trebui să o aibă faţă de ei înşişi şi faţă de cei din jurul lor pentru că, aşa cum vedem de mai bine de un an de zile, ne confruntăm cu un inamic invizibil. Este o luptă inegală pe care o putem câştiga doar cu prevenţie, cu vaccinuri. Eu în continuare şi colegii mei subprefecţi, îi încurajăm pe harghiteni să apeleze cu încredere la centrele de vaccinare pentru că este necesar şi este mai bine să prevenim decât să avem probleme ulterior”, a afirmat prefectul judeţului Harghita.

Acesta a dorit să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în recenta campanie de vaccinare derulată în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ şi celor care şi-au oferit sprijinul pentru popularizarea acţiunii şi pentru ca oamenii să înţeleagă că nu este vorba despre o obligativitate, ci despre o responsabilitate care trebuie arătată faţă de semeni. „Mulţumirile sunt necesare pentru că munca în echipă este eficientă doar atunci când motivăm în mod corespunzător persoanele şi le şi mulţumim”, a adăugat Szabó Zsolt.

Prezentă la conferinţa de presă, Tar Gyöngyi, director al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, a declarat că nu poate să spună că rezultatele campaniei respective sunt mulţumitoare, dar s-a făcut totuşi un pas înainte, mai ales că numărul celor care au primit vaccinul în judeţ a crescut astfel cu aproximativ 1.200. „Noi am încercat să organizăm în fiecare comună, pentru că în sate nu am putut să ajungem, dar dacă ar fi existat solicitare expresă să mergem şi în sate ne-am fi dus şi acolo. La nivelul comunelor, acţiunea a fost mai uşor de organizat pentru că primarii în general au pus la dispoziţie şi spaţii, au contribuit şi la informare şi au mobilizat omenii să vină din satele arondate către aceste locaţii de vaccinare, puncte mobile de vaccinare, organizate şi controlate cu câteva zile înainte. Condiţiile au fost peste tot prielnice”, a afirmat Tar Gyöngyi.

Aceasta a menţionat că mobilizarea localnicilor a fost diferită, existând localităţi fruntaşe, cu un număr mare de persoane care au dorit să se vaccineze, pe primele trei locuri situându-se Sândominic, Dăneşti şi Mădăraş. Cel mai scăzut interes faţă de imunizarea a fost înregistrat în comune în care şi până în prezent acoperirea vaccinală era una scăzută, cum ar fi zona Ciucului de Jos şi cea a Plăieşilor sau cea a Luncilor. „Avem şi codaşi şi sunt în general în comunele în care şi aşa exista o acoperire vaccinală slabă, ceea ce ne îngrijorează, pentru că acolo se vede clar că este o opoziţie, nu numai o lipsă de informaţie. Eu le-am oferit tuturor primarilor posibilitatea ca inclusiv înainte de vaccinare, dar şi ulterior dacă se mai doreşte, noi să ne deplasăm cu specialişti în zonă. Putem să participăm la forumuri, la discuţii, la orice fel de evenimente care ar ajuta informarea şi convingerea populaţiei, pentru că este evident faptul că ei sunt sub efectul unor zvonuri, unor informaţii incorecte despre vaccinare, dacă se opun în aşa măsură, adică nu acceptă vaccinarea”, a spus Tar Gyöngyi.

Potrivit afirmaţiilor sale, chiar şi în urma acestei campanii de vaccinare, Harghita se situează din păcate în treimea de jos a listei cu judeţele României, ocupând, cu o acoperire vaccinală de circa 21 la sută, calculată de CNCAV, pe locul 29 la nivel naţional. Directorul DSP Harghita a subliniat totodată importanţa prevenţiei în contextul pandemiei de coronavirus, arătând că este cea mai bună metodă de apărare, însă numai dacă se face din timp, mai ales că de pildă pentru formarea unei imunităţi este nevoie de 10 zile şi ar putea să fie prea târzie administrarea vaccinului în condiţiile unei creşteri alarmante a numărului cazurilor de infectare. Deocamdată, în judeţ nu au fost confirmate cazuri de infectare cu variante de coronavirus care determină îngrijorare (VOC), iar rata cumulată a îmbolnăvirilor este scăzută. Autorităţile au anunţat ieri un singur caz nou de infectare cu coronavirus şi nu a fost înregistrat nici un deces. În spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa erau internate 12 persoane infectate, iar un harghitean se afla în izolare la domiciliu. Incidenţa numărului de cazuri la nivelul judeţului Harghita era, în data de 9 august, de 0,01 la mia de locuitori.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.