Începând cu 1 iulie, pot fi organizate evenimente culturale şi sportive în Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 24 septembrie 2023
Home » Timp Liber » Începând cu 1 iulie, pot fi organizate evenimente culturale şi sportive în Miercurea Ciuc
Începând cu 1 iulie, pot fi organizate evenimente culturale şi sportive în Miercurea Ciuc

Începând cu 1 iulie, pot fi organizate evenimente culturale şi sportive în Miercurea Ciuc

Festivalul de Muzică Veche, Turul ciclist sau Ziua celor o mie de fete secuience se preconizează că vor avea loc, însă momentan nu se pun în discuţie Zilele municipiului

Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc a modificat hotărârea prin care era sistată organizarea evenimentelor culturale şi sportive până pe 31 august. Astfel, începând cu 1 iulie, pot fi organizate astfel de evenimente, numărul maxim permis al participanţilor fiind de 500 de persoane.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, calendarul celor mai importante evenimente ce se preconizează a fi organizate în localitate în următoarele patru luni.

Astfel, primul eveniment care va avea loc este organizat pe data de 4 iulie, sâmbăta. Este vorba despre Ziua celor o mie de fete secuience, „care va fi o manifestare desigur atipică, pentru că trebuie să respectăm regulile de distanţare socială, reguli de număr de participanţi etc. impuse de către Guvernul central”, a precizat primarul. Astfel, potrivit edilului, va fi organizată o slujbă religioasă, la care vor participa, în principal, ansamblurile tradiţionale din zonă. Pe lângă slujbă, în program este prevăzut „un foarte mic dans comun, dar în mod atipic”, cu păstrarea distanţării fizice şi la final o fotografie de grup.

Gazda evenimentului va fi satul Delniţa, iar organizatori mai sunt Ansamblul Secuiesc Harghita şi municipiul Miercurea Ciuc.

Tot în cursul lunii iulie va avea loc şi Festivalul de Muzică Veche. „Noi totuşi insistăm să fie festivalul efectiv. Deci nu sprijinim şi nu suntem de acord, să zicem aşa, cu variante online. Opinia mea este clară în această privinţă: cine vrea online poate să treacă pe Mezzo, poate să vadă HD, Dolbi, cele mai mari producţii, sau pe youtube, cei mai mari artişti ai lumii. Noi trebuie să vedem aceşti artişti în anturajul tradiţional al Cetăţii Mikó. (…) Acest festival a luat naştere în Cetatea Mikó, pe operele culese sau operele compuse de Caioni. Deci are un puternic caracter local atât din punct de vedere al ancorării personale în cultură, cât şi ca loc”, a spus Ráduly Róbert Kálmán.

Conform sursei citate, se fac pregătiri pentru organizarea în luna august a Turului ciclist. „Trebuie să vă spun că aceste tururi, se pare, au mai multă căutare în rândul echipelor profesioniste cicliste din Europa decât au avut în anii trecuţi. Bineînţeles că stăm cu un ochi la Turul Sibiului, să vedem cum reuşesc să absolve. Pentru că teoretic Turul Sibiului a fost mutat la sfârşitul lui iulie, dar oricum va fi înaintea turului nostru, şi o să tragem concluziile. Dar momentan suntem în stadiul de a pregăti din toate punctele de vedere organizatorii cu avizele şi acordurile necesare etc.”, a explicat edilul, care a precizat că acest tur este singurul eveniment sportiv din zonă care se află în calendarul Federaţiei Internaţionale, la orice sport.

Turul ciclist va avea loc în perioada 5-8 august. Iar tot în cadrul acestui tur ciclist o să aibă loc, în ziua de duminică, 9 august, de la ora 9:00, tradiţionalul Maraton Apemin Tuşnad.

În data de 30 august se preconizează organizarea operei Bánk bán. „Preconizăm să avem un concert masiv în Şaua de la Şumuleu. Bineînţeles, în ipoteza în care lucrurile vor intra pe făgaşul normal, din punct de vedere al evenimentelor publice, pentru că acum, deocamdată, nu suntem pe un făgaş normal. Nu o să ţinem cu 500 de spectatori sau cu 500 de persoane prezente acest eveniment în nici un caz”, a punctat primarul.

În septembrie se doreşte organizarea Târgului de carte, care nu a putut avea loc în luna mai din cauza pandemiei.

Iar în octombrie ar urma să fie săptămâna operei, care nu a avut loc în iunie tot din cauza pandemiei.

„Acesta e calendarul cu evenimente majore. Bineînţeles că vor fi multe alte evenimente în subsidiar. Acestea sunt evenimentele majore girate ori în mod direct, ori prin instituţiile subordonate, ori de parteneri, cum e Festivalul de Muzică Veche, unde principalul organizator este Centrul Cultural Judeţean şi noi suntem parteneri de nădejde alături de ei”, a spus Ráduly Róbert Kálmán. 

Acesta a mai precizat că momentan nu se pune în discuţie organizarea Zilelor municipalităţii. „Nu se pun în discuţie Zilele municipalităţii. Viaţa culturală ar trebui reînnodată de către teatru. Momentan aşteptăm să vină şi ei cu anumite idei. Dar aşteptăm de trei săptămâni să vină managerul teatrului să stăm la o masă şi să vedem ce ar dori dânşii în perioada estivală. Pentru că avem anumite datorii pe stagiunea care nu s-a încheiat, ci s-a întrerupt brusc”, a conchis primarul municipiului Miercurea Ciuc. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.