În urma deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil că zona Cheile Bicazului aparţine judeţului NeamţPreşedintele CJ Harghita a declarat că va folosi calea extraordinară în procesul privind graniţa judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Societate »
În urma deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil că zona Cheile Bicazului aparţine judeţului Neamţ
Preşedintele CJ Harghita a declarat că va folosi calea extraordinară în procesul privind graniţa judeţului
<h5><i>În urma deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil că zona Cheile Bicazului aparţine judeţului Neamţ</i></h5>Preşedintele CJ Harghita a declarat că va folosi calea extraordinară în procesul privind graniţa judeţului

În urma deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil că zona Cheile Bicazului aparţine judeţului Neamţ
Preşedintele CJ Harghita a declarat că va folosi calea extraordinară în procesul privind graniţa judeţului

În formularea agenţiei MTI, conducerea CJ Harghita şi a Primăriei Gheorgheni sunt numite parte maghiară

În urma deciziei de joi prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil că zona Cheile Bicazului aparţine judeţului Neamţ, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a declarat agenţiei ungare de presă MTI că va utiliza calea de atac extraordinară, după ce va apărea motivarea. Borboly Csaba a considerat prejudiciabilă excluderea din proces a Consiliului Judeţean Harghita şi a prefectului judeţului Harghita. El a mai adăugat că în cursul procesului oraşul Gheorgheni a fost mai puţin activ, toată procedura de administrare a probelor a fost efectuată de juriştii Consiliului Judeţean Harghita.

„Curtea de Apel, bănuiesc, a exclus Consiliul Judeţean Harghita pentru a nu fi obligată să ia în considerare probele noastre cu valoare 100% la pronunţarea sentinţei. Este un lucru cu atât mai ciudat dacă ţinem cont de faptul că judeţul Neamţ nu a fost exclus din proces”, a declarat Borboly, care a precizat că, din câte ştie, niciuna dintre părţile implicate nu a cerut excluderea Consiliului Judeţean Harghita.

Borboly susţine că excluderea CJ Harghita este ilegală pentru că există mai multe acte normative care dispun reglementarea disputelor legate de graniţa dintre localităţi situate la periferia judeţelor cu implicarea consiliilor judeţene. În formularea MTI, conducerea CJ Harghita şi a Primăriei Gheorgheni sunt numite parte maghiară, iar potrivit acestei părţi, apartenenţa Cheilor Bicazului a făcut parte prin tradiţie din aşa-zisul ţinut secuiesc, iar terenul de 700 hectare din împrejurimi a devenit un subiect controversat după ce Legea 7/1996 a dispus fixarea graniţelor localităţilor în documentele de cadastru.

Autorităţile harghitene susţin că în anul 1998, oficiile de cadastru ale celor două judeţe au înregistrat un proces-verbal conform căruia zona cu puternic potenţial turistic aparţine comunei Bicaz-Chei, procesul-verbal fiind semnat şi de viceprimarul de atunci al oraşului Gheorgheni. Iniţiativele de mai târziu, pornite din judeţul Harghita, aveau ca scop anularea acestui proces-verbal şi rectificarea limitei între cele două localităţi şi judeţe, scrie MTI.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.