Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Incendiu violent la secţia din Topliţa a fabricii de viori Reghin | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Incendiu violent la secţia din Topliţa a fabricii de viori Reghin
Incendiu violent la secţia din Topliţa a fabricii de viori Reghin

Incendiu violent la secţia din Topliţa a fabricii de viori Reghin

Aproximativ patru mii de viori au ars, luni seara, în incendiul care a cuprins secţia de la Topliţa a unei fabrici din Reghin, pagubele produse de flăcări fiind evaluate la circa 1 milion de lei

Un incendiu de proporţii a izbucnit luni la secţia de la Topliţa a fabricii de viori din Reghin, care a impus mobilizarea a opt autospeciale cu apă şi spumă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita şi a serviciilor voluntare din zonă, respectiv din Topliţa, Corbu şi Gheorgheni, a serviciilor voluntare de la Borsec, Subcetate şi Sărmaş, fiind cerute în sprijin şi trei autospeciale de la ISU Mureş, respectiv de la Deda şi Reghin, cu echipajele aferente.

În total, pentru stingerea incendiului s-au luptat, mai multe ore, 45 de pompieri militari de la ISU Harghita şi ISU Mureş, 26 de pompieri civili de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din zonă şi 15 angajaţi de la fabrica cuprinsă de flăcări.

O maşină grea de descarcerare a asigurat iluminatul zonei pe timpul intervenţiei, care a fost îngreunată de temperaturile scăzute, de minus 15 grade Celsius, de cantitatea de materiale combustibile depozitate, precum şi de fumul dens degajat în urma arderii. Important este că nu s-au înregistrat victime şi nu a fost nevoie de intervenţia ambulanţei SMURD, aflată în zonă pentru acordarea primului-ajutor.

Primarul din Topliţa, Stelu Platon, a declarat că la momentul izbucnirii incendiului, în hala de producţie nu se aflau muncitori, întrucât aceştia lucrează numai în schimbul de dimineaţă.

Aproximativ patru mii de viori au ars, luni seara, în incendiul care a cuprins secţia de la Topliţa a fabricii de instrumente muzicale din Reghin, pentru stingerea căruia au intervenit aproape 90 de persoane, pagubele produse de flăcări fiind evaluate la circa 1 milion de lei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat ieri că în incendiu au ars secţia de instrumente muzicale pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, în care se aflau depozitate circa 4.000 de viori, un compresor electric, unelte şi motoare electrice de lucru, acoperişul halei de producţie şi acoperişul secţiei de depozitare a materiei prime, pe o suprafaţă de circa 3.720 de metri pătraţi.

Potrivit sursei citate, s-a făcut o evaluare aproximativă a numărului de viori mistuite de flăcări, dar este posibil ca acesta să fie mai mare, administratorul urmând să facă o evaluare exactă în cursul zilei de marţi.

Pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de un scurt-circuit electric, în urma „lăsării sub tensiune a utilajelor şi aparatelor tehnologice”.

Valoarea bunurilor distruse se ridică la aproximativ un milion de lei, în vreme ce pompierii au reuşit să salveze bunuri evaluate la 1,5 milioane de lei.

SC Hora SA Reghin este cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din lemn din Europa, având, înaintea incendiului, o capacitate de producţie de 100.000 – 120.000 de instrumente pe an şi este unul din puţinele exemple de succes ale privatizării prin metoda MEBO.

∗∗∗

De altfel, numărul incendiilor specifice sezonului rece înregistrează o creştere în Harghita, în ciuda recomandărilor transmise periodic de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru prevenirea unor astfel de evenimente.

Potrivit unui comunicat al ISU Harghita, în lunile noiembrie-decembrie 2015 şi ianuarie 2016 s-au înregistrat 52 de incendii specifice sezonului rece, în vreme ce în noiembrie-decembrie 2016, respectiv ianuarie 2017, numărul acestora a ajuns la 62, în condiţiile în care luna ianuarie este abia la jumătate. Cele mai multe incendii specifice sezonului rece s-au înregistrat în luna decembrie 2016, când pompierii harghiteni au intervenit de 36 de ori, în vreme ce în decembrie 2015 s-au înregistrat 20 astfel de incendii.

De la începutul lunii ianuarie, în Harghita s-au produs 14 astfel de incendii, dintre care 13 provocate de coşurile de fum necurăţate. Numai în acest sfârşit de săptămână s-a intervenit pentru stingerea a cinci incendii provocate de coşurile de fum necurăţate, în localităţile Topliţa, Odorheiu-Secuiesc, Leliceni şi Borsec.

Conform celor spuse de Alina Ciobotariu, purtătoarea de cuvânt a ISU „Oltul”, incendiile din perioada sezonului rece sunt determinate, în general, de utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire, racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, folosirea unor sisteme de încălzire cu defecţiuni, cum ar fi centrale termice, sobe sau şeminee.

Pompierii harghiteni recomandă verificarea, curăţarea şi repararea, după caz, a coşurilor de fum, burlanelor şi a ţevilor de evacuare a fumului de către o persoană autorizată şi respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor de prevenire a incendiilor care au loc, în această perioadă, din cauza sistemelor de încălzire.

Lia MATEI

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.