Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Incendiul de vegetație uscată și resturi de exploatație forestieră lângă Gheorgheni a fost lichidat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Incendiul de vegetație uscată și resturi de exploatație forestieră lângă Gheorgheni a fost lichidat
Incendiul de vegetație uscată și resturi de exploatație forestieră lângă Gheorgheni a fost lichidat

Incendiul de vegetație uscată și resturi de exploatație forestieră lângă Gheorgheni a fost lichidat

Zeci de pompieri militari și civili, sprijiniți de pădurari au reușit să lichideze incendiul de vegetație uscată și resturi de exploatație forestieră izbucnit miercuri, în zona kilometrului 9, în apropierea municipiului Gheorgheni. Zona incendiului continuă să fie supravegheată de pădurari de la ocolul silvic din localitate, care susțin că ar putea exista focare ascunse00 ce se pot reaprinde

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, vineri dimineață, că, după o intervenție dificilă, care a durat în jur de 15 ore, pompierii au lichidat incendiul.

„Echipajele de pompieri de la Detașamentul Gheorgheni s-au retras joi seara, după lichidarea incendiului. În cursul nopții, pădurarii de la Ocolul Silvic Gheorgheni au rămas în supraveghere, vor fi prezenți acolo și astăzi, pentru că ar putea exista focare ascunse ce se pot reaprinde. În cazul în care se va întâmpla acest lucru, pompierii de la Detașamentul Gheorgheni sunt pregătiți  să intervină de îndată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ISU Harghita.

Incendiul a izbucnit miercuri după-amiază și a fost observat de câțiva pădurari, care au anunţat de îndată pompierii.

La locul incendiului au ajuns 20 de pompieri de la Detașamentul Gheorgheni, în sprijinul acestora venind zeci de pompieri civili de la serviciile voluntare pentru situații de urgență din localitățile Ditrău, Lăzarea, Remetea, Joseni, Suseni şi Gheorgheni, precum și lucrători de la ocoalele silvice Tulgheş şi Gheorgheni. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ două hectare, existând pericolul propagării la pădurea din imediata vecinătate.

Intervenția a fost îngreunată de terenul accidentat, care nu a permis accesul autospecialelor pompierilor în zona incendiată, dar și de lipsa surselor de apă și a vântului, care a purtat flăcările până la coronamentele a 2-3 brazi, care s-au aprins. Înainte de lăsarea întunericului, s-a reușit limitarea propagării incendiului. În zonă au rămas în supraveghere peste noapte un echipaj de la Detașamentul Gheorgheni și lucrători de la ocoalele silvice Tulgheș și Gheorgheni.

Joi dimineață, echipajul care a stat de veghe a fost înlocuit de două echipaje de la Detașamentul Gheorgheni, care au adus în zonă un autocamion de intervenţie şi o autospecială complexă de primă intervenţie.

„De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gheorgheni ne-a venit în sprijin, aducând utilaje, tractoare, rezervoare cu apă, pentru a se putea interveni cu mai mare eficiență. Pompierii militari au acționat cu dispozitive individuale de stingere gen rucsac, cu 25 de litri de apă, pentru stingerea cioatelor și a eventualelor focare ascunse. S-a intervenit și cu mijloace de primă intervenție: mături, măturoaie și lopeți”, a precizat Alina Ciobotariu.

„Tragem un semnal de alarmă către cetățeni: este secetă, liziera pădurii este uscată și cei care ies la iarbă verde sau la pădure să nu aprindă focuri și să aibă grijă unde își aruncă resturile țigărilor aprinse”, a conchis Alina Ciobotariu.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.