Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în casaţie formulat de fostul primar din Gheorgheni, Mezei János | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în casaţie formulat de fostul primar din Gheorgheni, Mezei János
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în casaţie formulat de fostul primar din Gheorgheni, Mezei János

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în casaţie formulat de fostul primar din Gheorgheni, Mezei János

  • Fostul edil rămâne cu o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de şantaj

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în casaţie formulat de fostul primar din Gheorgheni, Mezei János, împotriva hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş prin care l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de patru ani.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Mezei Janos împotriva deciziei penale nr. 14/A din data de 13 ianuarie 2023 pronunţate de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. 776/96/2015*. Obligă recurentul-inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă recurentul-inculpat la plata sumei de 8.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către intimatul-parte civilă Virag Zsolt, din care 7.500 lei reprezentând onorariul de avocat şi 1.000 lei reprezentând cheltuieli de transport. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimata-inculpată Barabas Eva Csilla, în cuantum de 680 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată în soluţia publicată, vineri, pe site-ul ÎCCJ.

Pe lângă condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Târgu-Mureş i-a aplicat fostului edil şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, inclusiv de a fi ales, pe o perioadă de cinci ani.

În primă instanţă, Tribunalul Mureş l-a achitat pe Mezei János pentru toate cele trei acuzaţii: abuz în serviciu, instigare la delapidare şi şantaj. Curtea de Apel Târgu Mureş la rândul ei l-a achitat de abuz în serviciu şi instigare la delapidare. Pe parcursul termenului de supraveghere, acesta va presta un număr de 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Municipal Gheorgheni sau al Staţiei de Ambulanţă Gheorgheni.

Fostul edil al municipiului Gheorgheni, care a fost până la momentul condamnării şi preşedinte al Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), trebuie să plătească 10.000 de euro daune morale lui Virág Zsolt, denunţător în acest proces. De asemenea, instanţa l-a obligat pe Mezei János la plata sumei de 15.800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma de 10.800 lei aferentă fazei de urmărire penală conform rechizitoriului şi suma de 5.000 lei aferentă fazei de judecată în primă instanţă).

Trimisă în judecată odată cu preşedintele AMT, fosta secretară a primarului a fost achitată de acuzaţia de delapidare.

***

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Mezei János în 2015, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare. Alături de fostul primar a fost trimisă în judecată şi Barabás Éva-Csilla, secretară în cadrul Primăriei municipiului Gheorgheni, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Fostul edil a fost achitat în primă fază, la Tribunalul Harghita, în iulie 2018, pentru toate cele trei infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată. Apoi, Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus rejudecarea procesului, care s-a făcut la Tribunalul Mureş, care de asemenea, în luna martie 2022 l-a achitat pe Mezei János.

Conform unui comunicat de presă remis în luna mai 2015 de DNA, odată cu trimiterea în judecată, „în cursul anului 2013, inculpatul Mezei János, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC Monturist SRL, de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate)”. De asemenea, potrivit comunicatului DNA, Mezei János l-a somat, în ianuarie 2015, pe administratorul SC Monturist SRL, Virág Zsolt (denunţător în cauză), ca „să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator, în caz contrar, urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni”. „În acest mod, inculpatul Mezei János încerca să îl determine pe administratorul SC Monturist SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse căi legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii”.

Totodată, se mai arată în documentul citat, deşi se afla sub control judiciar şi impunându-i-se acestuia, printre altele, obligaţia suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni, Mezei János nu a respectat această măsură, continuând să se comporte ca edil al localităţii în unele situaţii.

Într-o astfel de situaţie, „prevalându-se în continuare de funcţia sa de primar, deşi îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat-o pe secretara sa, inculpata Barabas Eva-Csilla”, să se deplaseze la un birou din primărie şi să ia anumite înregistrări dintr-o şedinţă de consiliu municipal (în care s-a discutat un document iniţiat de Mezei János prin care se solicita ca SC Monturist SRL să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului) şi să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.