În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (III):Comunele Brădeşti, Dealu şi Zetea au în derulare proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate »
În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (III):
Comunele Brădeşti, Dealu şi Zetea au în derulare proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei
<h5><i>În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (III):</i></h5>Comunele Brădeşti, Dealu şi Zetea au în derulare proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei
comuna Zetea

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (III):
Comunele Brădeşti, Dealu şi Zetea au în derulare proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei

La acestea se adaugă alte proiecte aflate în curs de contractare sau care sunt deja contractate, dar şi câteva investiţii finalizate în ultimii ani

Zona Odorhei cuprinde, pe lângă municipiul de pe Târnava Mare, 18 comune: Căpâlniţa, Lueta, Mereşti, Ocland, Mărtiniş, Satu Mare, Zetea, Brădeşti, Dealu, Lupeni, Corund, Praid, Feliceni, Mugeni, Ulieş, Dârjiu, Porumbenii Mari, Vărşag. Acestea, în ultimii ani au finalizat, derulează ori au în diferite stadii proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ori prin Compania Naţională de Investiţii de peste 270 de milioane de lei.

După ce anii trecuţi a reuşit să finalizeze două investiţii, una finanţată prin PNDL 2 cu peste 1,5 milioane de lei (extinderea reţelei de apă şi canalizare menajeră cu branşamente), alta cu finanţare de peste 700.000 lei prin PNDR (dotarea căminelor culturale din localităţile Zetea şi Sub Cetate), comuna Zetea are acum în derulare 5 investiţii a căror finanţare din partea Guvernului României se apropie de 22 milioane de lei.

Toate cele cinci sunt finanţate prin PNDR, fiind vorba de: reabilitarea drumurilor forestiere (valoarea finanţării depăşeşte 6 milioane de lei); construirea unor drumuri forestiere de către Composesoratul comunei Zetea (aproape 5 milioane de lei); extinderea reţelei stradale (4,5 milioane de lei); extinderea reţelei de canalizare menajeră în satele Zetea şi Sub Cetate (4,1 milioane de lei); construirea unei grădiniţe cu program prelungit (aproape 2 milioane de lei).

Pe lângă cele 5 investiţii aflate în curs de derulare, comuna Zetea mai are una în contractare. Este vorba de un proiect finanţat cu aproape 1,7 milioane de lei prin PNDL 2 şi care vizează reparaţii capitale la şcoala primară din Tofalău.

Şi comuna Dealu a finalizat anul trecut o investiţie finanţată, prin PNDL 2, cu jumătate de milion de lei şi care a vizat extinderea reţelei de iluminat public. Acum, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în derulare se află 3 proiecte. Extinderea reţelei de canalizare menajeră se ridică la 7 milioane de lei, iar finanţarea este asigurată prin PNDL 1. Modernizarea şi reabilitarea drumului comunal DC 34 depăşeşte 7 milioane de lei, banii fiind asiguraţi prin PNDL 2. Prin PNDR se asigură 1,8 milioane de lei pentru modernizarea şi dotarea căminului cultural.

Contractată este deja o investiţie finanţată prin PNDL 1 cu peste 1,6 milioane de lei şi care presupune reabilitarea grădiniţei din Sâncrai. Iar în faza de contractare se află modernizarea reţelei stradale – un proiect ce urmează să fie finanţat cu peste un milion de lei prin PNDL 2.

Comuna Brădeşti are două proiecte cu finanţare din partea Guvernului României. Potrivit sursei citate anterior, construirea grădiniţei de copii se află deja în derulare, iar finanţarea de 2,3 milioane de lei este asigurată prin PNDR. În schimb, pentru construirea noului sediu al primăriei se va primi o finanţare de un milion jumătate prin PNDL 2, proiectul aflându-se în faza de contractare. (L.C.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.