Un pui de urs omorât și altul rănit grav de un șofer, între Praid și Ocna de Sus | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 22 ianuarie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Un pui de urs omorât și altul rănit grav de un șofer, între Praid și Ocna de Sus
Un pui de urs omorât și altul rănit grav de un șofer, între Praid și Ocna de Sus

Un pui de urs omorât și altul rănit grav de un șofer, între Praid și Ocna de Sus

Aseară, în jurul orei 22:00, un bărbat de 39 de ani, din județul Constanța, în timp ce conducea un autoturism pe DN 13/A dinspre Praid către Corund, undeva între Praid și Ocna de Sus a lovit doi pui de urs, care traversau șoseaua însoțiți de ursoaică, pe care, a susținut șoferul, nu i-a putut evita. În urma impactului puternic, unul dintre ursuleți a decedat, iar celălalt a fost grav rănit, ursoaica dispărând în pădure.

Polițiștii ajunși la locul accidentului au luat măsuri de fluidizare a traficului rutier și au solicitat de îndată sprijinul paznicului fondului de vânătoare de la Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv „Târnava Mare” Odorheiu Secuiesc.

„Am adus cu noi și un medic veterinar și, când am ajuns, am constat că unul dintre ursuleți este mort, lovit puternic de mașină, iar cel de-al doilea, rănit și el grav, era complet dezorientat. Medicul veterinar ne-a spus să-i chemăm în ajutor pe cei de la Asociația Grupul Milvus din Târgu Mureș, fiindcă ei au toată aparatura medicală necesară pentru a acorda ajutor puiului supraviețuitor”, a declarat Mărmureanu Biro Leonard de la AVPS „Târnava Mare”.

Potrivit acestuia, ursulețul mort a fost îngropat, undeva în zonă, la decizia medicului veterinar, iar celălalt a fost transportat la Târgu Mureș, de membrii Asociației „Grupul Milvus”.

„Ursulețul pe care l-am preluat noi este un pui de anul acesta, un mascul de aproximativ 25 de kilograme. Era atât de dezorientat, încât am putut să îl prindem cu mâna, lucru pe care în mod normal nu îl putem face cu un exemplar similar sănătos. Sora lui a murit pe loc, în urma impactului. El se află acum în îngrijirea unui medic veterinar, o să rămână aici un timp și vom vedea cum evoluează starea lui de sănătate. În funcție de asta, vom decide ce putem face pentru el”, a relatat Domokos Csaba de la Asociația „Grupul Milvus” din Târgu Mureș.

Dacă puiul de urs rănit va supraviețui, se va încerca internarea lui în Centrul de Reabilitare a Urșilor de la Bălan, ceea ce, spune Domokos Csaba, va fi problematic, având în vedere că puiul este destul de mare. În situația în care va necesita tratament mai îndelungat, se va încerca găsirea unei alte soluții.

Vânătorii de la Asociația „Târnava Mare” spun că dacă va supraviețui, după ce se va însănătoși, ursulețul ar putea fi adus în aceeași zonă, pentru a trăi în sălbăticie, așa cum s-a născut. Ei au căutat ursoaica, dar aceasta nu și-a mai făcut apariția până în zori, perioadă în care un paznicul de vânătoare a asigurat zona. (D.M.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Mare bai mare, nu mai fac pagube irascible daca sint morti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.