Fonduri europene Regio pentru reabilitarea şi dotarea grădiniţei din comuna Ciumani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Învățământ » Fonduri europene Regio pentru reabilitarea şi dotarea grădiniţei din comuna Ciumani
Fonduri europene Regio pentru reabilitarea şi dotarea grădiniţei din comuna Ciumani

Fonduri europene Regio pentru reabilitarea şi dotarea grădiniţei din comuna Ciumani

Peste 3,5 milioane de lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile europene nerambursabile, este valoarea unei investiţii ce vizează reabilitarea şi dotarea grădiniţei din comuna Ciumani.

Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat miercuri, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, de către primarul comunei Ciumani, Márton László-Szilárd, şi directorul general al agenţiei, Simion Creţu. Scopul acestui proiect este de a pune bazele unui proces educaţional eficient printr-o infrastructură performantă, mai ales în mediul rural unde condiţiile dezvoltării educaţiei de calitate sunt precare.

„Vârsta preşcolară este o perioadă sensibilă în dezvoltarea copiilor. Este perioada în care se pun bazele unor valori şi principii sănătoase, când începe educarea copiilor în spiritul unui viitor ce presupune studiu, bune maniere, respect pentru ei, pentru familie şi pentru cei din jur. Mai mulţi factori socio-economici pot avea un impact negativ consistent asupra dezvoltării psihologice a copiilor şi a şanselor ca ei să aibă o carieră şcolară de succes, iar printre aceştia se enumeră sărăcia, apartenenţa la clase sociale defavorizate, analfabetismul funcţional sau nivelul scăzut al educaţiei părinţilor. După cum afirmă şi beneficiarii de fonduri, copiii care provin din mediul rural fac parte din grupurile dezavantajate educaţional, fapt ce afectează calitatea educaţiei oferite. Sincer, ne bucurăm că fondurile europene ajung şi la comunele din regiune, unde o parte din grădiniţe parcă au rămas în urmă cu 20 de ani şi care acum pot să îşi modernizeze clădirile şi spaţiile pentru a atrage şi educa copiii”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Potrivit unui comunicat de presă remis de ADR Centru, proiectul de „Reabilitare şi dotare a grădiniţei Csalóka, comuna Ciumani, judeţul Harghita”, al cărui beneficiar este Primăria comunei Ciumani, are o valoare totală de 3,54 milioane de lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate din bugetul POR 2014-2020. Termenul de finalizare al proiectului este estimat la data de 30.06.2021.

„În prezent, în localitatea Ciumani există două clădiri în care funcţionează grădiniţa Csalóka, în două părţi diferite ale comunei. Una dintre clădirile în care îşi desfăşoară activitatea este o clădire insalubră şi nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare. Având în vedere această situaţie, se doreşte mutarea activităţii în clădirea unde se desfăşoară activitatea de grădiniţă cu program normal. Prin proiect se propune reabilitarea şi extinderea clădirii Grădiniţei de copii Csalóka, construirea unei anexe pentru centrala termică, cu magazie de lemne şi magazie pentru scule şi materiale de întreţinere. Grădiniţa Csalóka va avea holuri, vestiare pentru copii şi pentru personal, cabinet medical cu izolator şi grup sanitar propriu, 4 săli de grupă, mobilier nou, grupuri sanitare pentru copii şi personal, birou, spălătorie şi călcătorie de rufe, magazii, bucătărie cu spaţiile impuse de protecţia sanitară, sală de mese, mobilier şcolar nou şi echipamente de predare interactive. Clădirea nou realizată va fi dotată cu instalaţie electrică (iluminat interior, iluminat exterior, prize, iluminat de siguranţă, detectare şi avertizare în caz de incendiu, supraveghere video), instalaţie de încălzire şi instalaţii sanitare (interioare, reţele exterioare)”, se arată în documentul citat. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.