Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: la sfârşitul unui ciclu şi înaintea unuia nou | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: la sfârşitul unui ciclu şi înaintea unuia nou
Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: la sfârşitul unui ciclu şi înaintea unuia nou

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: la sfârşitul unui ciclu şi înaintea unuia nou

Vineri, 27 mai 2016, Consiliul local municipal s-a întrunit în ultima şedinţă ordinară din mandatul 2012-2016. Să nu credeţi cumva că membrii Consiliului au venit la această şedinţă în ţinută de gală, nimic şi nimeni nu a lăsat să se înţeleagă că au trecut peste ei patru ani, cu bune, cu mai puţin bune, asta până în momentul epuizării punctelor de pe ordinea de zi a şedinţei. Dar, să nu anticipăm.

Cea mai dezbătută problemă

Pe ordinea de zi au fost cuprinse spre a fi dezbătute 29 de proiecte de hotărâri, din care unul s-a amânat, cu acordul tuturor consilierilor, în loc fiind cooptat un alt punct. A mai fost o propunere de amânare a proiectului de hotărâre privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului. Propunerea de amânare a venit din partea viceprimarului Szőke Domokos, acesta motivându-şi cererea de amânare ca urmare a faptului că, în mod regretabil, materialul strategiei i-a parvenit doar cu o săptămână în urmă şi era convins că doar comisia economică a mai primit materialul, prin urmare nu se poate dezbate şi aproba o lucrare foarte importantă fără a cunoaşte conţinutul acesteia de toată lumea pentru a putea face observaţiile şi propunerile care se impun, subliniind importanţa unei dezbateri mai largi, iar ca ultim argument – spunea viceprimarul – candidaţii la funcţia de primar ar fi fost bine să fie întrebaţi să-şi spună părerea asupra conţinutului strategiei, în plus, adoptarea acum a acestei lucrări înseamnă şi o cheltuială care se va repeta în cazul în care noul Consiliu va considera că trebuie refăcută lucrarea. „Cred că nu în şedinţă ordinară trebuie să discutăm şi să dezbatem pe articole această strategie”, a conchis viceprimarul.

Propunerea de amânare a proiectului de hotărâre privind aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului Miercurea-Ciuc nu a vut ecoul scontat şi proiectul a rămas pe ordinea de zi spre a fi dezbătut şi aprobat.

Aprobăm sau amânăm?

Viceprimarul cu atribuţii de primar, Antal Attila, a simţit nevoia să explice de ce a fost cuprins pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind strategia urbană: „Cred că ceea ce a spus viceprimarul este valabil, la pregătirea documentelor pentru şedinţă am considerat că materialul strategiei este destul de important şi nu leagă mâinile nimănui, în sensul că orice lucru poate fi corectat. Amintesc că în 2009, când am iniţiat această propunere, am însărcinat un specialist pentru a face un proiect corespunzător. Am lucrat cu această strategie şi, spre deosebire de Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni, am avut o strategie bună. Aş dori ca toţi consilierii care vor continua munca de consilieri şi în mandatul următor să ducă mai departe această sarcină, deci aprobăm sau nu aprobăm astăzi această strategie?”.

Acest material să fie amânat

Deşi aprobarea strategiei a avut locul 22 pe ordinea de zi, s-a ajuns repede la acest punct, celelalte 21 de puncte şi următoarele nu au necesitat dezbateri având la bază avizul favorabil al tuturor comisiilor de specialitate. Din nou, viceprimarul Szőke Domokos a spus că în această şedinţă Consiliul nu are despre ce să vorbească deoarece nimeni nu a avut când să citească textul strategiei. „Personal – spunea viceprimarul – am avut observaţii şi am făcut propuneri, dar care nu se regăsesc în textul pe care l-am citit, nici birourile care aparţin de mine nu au putut veni cu propunerile lor”. Consilierul Marius Ţepeluş a propus la rândul său ca acest material să fie amânat, subliniind că: „Da, strategia este foarte importantă, deci este important să vedem acest material şi unde avem ceva de adăugat să o facem, dar, deoarece pentru acest lucru nu mai avem timp, propun ca acest material să fie amânat”. Au fost şi alte intervenţii, căutându-se, fără să se găsească, o soluţie pentru adoptarea strategiei. S-a invocat şi faptul că acest Consiliu a lucrat o jumătate de an la elaborarea strategiei, acest lucru fiind un motiv serios de a o adopta, alţii fiind de părere că trebuie să se dea posibilitatea celor ce vor veni, adică noului Consiliu local, să-şi spună părerea având în vedere că ei vor fi cei ce vor pune în aplicare cele prevăzute în strategie. Până la urmă, proiectul de hotărâre cu privire la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Miercurea-Ciuc a fost amânat cu 7 voturi „pentru” şi 5 abţineri.

Atât, în acest context, despre hotărârile adoptate în această şedinţă.

„M-am simţit adesea rupt în două”

După epuizarea punctelor de pe ordinea de zi i s-a dat cuvântul viceprimarului cu atribuţii de primar, Antal Attila, care-şi încheie mandatul fără a candida pentru unul nou: „Acum un an am spus că îi rog pe toţi colegii să nu fim un instrument pentru cei care au încercat să ne dezbine. Am evitat toate încercările de dezbinare şi le mulţumesc tuturor pentru acest lucru. Acesta a fost obiectivul principal pe care mi l-am propus, dar şi faptul că trebuie să ne păstrăm calmul, că trebuie să ne păstrăm raţiunea, să trecem cu mintea limpede la fiecare problemă. Am reuşit, poate nu perfect, şi această asumare a avut efect, deşi uneori m-am simţit rupt în două. În această ultimă şedinţă ordinară mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături, am încredere că de-acum va fi mai uşor. Cred că suntem datori să facem o sinteză a activităţii depuse din partea aparatului propriu, vom face acest lucru şi sper ca funcţiile vacante să fie ocupate, mai sper că nimeni nu va mai avea parte de ceea ce au avut parte primarul şi viceprimarul, Ráduly Róbert-Kálmán, respectiv Szőke Domokos, şi mai sper că noii consilieri cu experienţa lor să ajute cauza publică”.

Diplomă de merit

Consilierul cu atribuţii de viceprimar,  Füleki Zoltán, a dorit să adauge ceva la cele spuse de Antal Attila: „Doresc să adaug mulţumiri tuturor pentru aceşti patru ani; nimic nu dovedeşte mai bine decât faptul că şi în ultima şedinţă acest Consiliu a avut dezbateri serioase în interesul populaţiei oraşului. Mulţumesc că aici pe linie politică nu au avut loc dezbateri, toate fiind doar în favoarea oraşului. Altfel nu avem cum să mulţumim decât printr-o Diplomă oferită din partea UDMR pentru toate partidele politice reprezentate în Consiliul local care au desfăşurat o muncă comună. Cu acest gest simbolic adresez mulţumiri speciale pentru Antal Attila, mulţumiri tuturor pentru faptul că acest Consiliu a reuşit să lucreze patru ani şi să obţină şi rezultate”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.