În ultimii 15-20 de ani, incendiile de pădure nu au provocat pagube însemnate pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În ultimii 15-20 de ani, incendiile de pădure nu au provocat pagube însemnate pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita
În ultimii 15-20 de ani, incendiile de pădure nu au provocat pagube însemnate pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita

În ultimii 15-20 de ani, incendiile de pădure nu au provocat pagube însemnate pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita

La nivel naţional, numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, în primul semestru, a crescut de peste şapte ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv 367 de incendii înregistrate în prima jumătate a acestui an, faţă de 48 în primul semestru din anul 2023, a informat recent RNP – Romsilva. Aceste incendii au afectat 3.365,31 hectare fond forestier, din care 3.264,86 hectare fiind incendii de litieră. Cele mai numeroase incendii, 105, s-au înregistrat în fondul forestier administrat de către Direcţia Silvică Gorj, urmată de direcţiile silvice Prahova, cu 27 de incendii, Mehedinţi şi Vâlcea, cu câte 24 de incendii în fondul forestier.

În acest context, am dorit să aflăm care este situaţia din acest punct de vedere şi la Direcţia Silvică (DS) Harghita, sens în care am discutat cu directorul instituţiei, ing. Cătălin Mutică.

Acesta a explicat că, într-adevăr, traversăm o perioadă secetoasă şi aproape zilnic vedem că sunt zone forestiere din ţară afectate de incendiile de pădure. În ultima perioadă aceste incendii izbucnesc în special pe versanţii cu foioase şi cu arborete care au doar rol de protecţie datorită pantei şi nu sunt intervenţii importante din punct de vedere al exploatării arborilor.

Pe de altă parte, a spus ing. Cătălin Mutică, în Harghita, în ultima perioadă, nu au fost incendii efectiv în pădure. Au fost incendii, dar doar în zone limitrofe pădurii, în păşuni şi în fâneţe. „Când am avut incendii în pădure, le-am avut acolo unde am avut lemn uscat în pădure”, a precizat directorul DS Harghita, referindu-se la zonele în care nu s-a intervenit şi lemnul a rămas neexploatat şi uscat în pădure sau în zone care au fost exploatate şi au rămas martoanele (resturi de exploatare strânse în şiruri) de la doborâturile masive, iar crengile uscate s-au aprins. În acest an, pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita a fost un singur astfel de incendiu, în apropiere de oraşul Bălan.

„Noi, în Harghita, nu am avut incendii de coronament în ultimii 15-20 de ani de zile. Deci, în coronament, în suprafeţe forestiere compacte. E foarte greu să se propage atâta timp cât lucrările de exploatare se execută în mod corespunzător şi atunci, practic, incendiul care vine din păşune se opreşte în primii 10 metri din fondul forestier, fiindcă nu are ce să ardă. Dar, repet, au fost câteva incendii în zone limitrofe fondului forestier, în păşuni, unde au ars arbori izolaţi şi arbori uscaţi”, a spus ing. Cătălin Mutică.

În ceea ce priveşte cauzele, cele mai multe incendii sunt provocate de neglijenţa oamenilor în zonele montane: culegători de fructe de pădure ori turişti sau chiar ciobani care fac focul şi din neatenţie nu îl sting bine, iar vântul contribuie la reaprinderea lui.

Directorul DS Harghita a explicat că lucrătorii silvici din cadrul instituţiei „sunt conştienţi de faptul că traversăm o perioadă secetoasă şi sunt foarte atenţi”, se fac patrulări, iar şefii de ocoale silvice adoptă măsuri speciale. Totodată, aceste măsuri sunt luate de şefii de ocoale silvice şi în perioada premergătoare primăverii şi toamnei, când iarba se usucă şi pot fi provocate mult mai uşor incendii. De altfel, se poate observa că la orice incendiu de pădure din ţară, nu numai din Harghita, pe lângă pompierii militari şi civili, intervin şi lucrătorii de la ocoalele silvice. „Dacă nu se poate ajunge cu utilaje, oamenii lucrează manual cu unelte, creează şanţuri de minim sanitar ca să nu se propage incendiul şi se supraveghează. E vorba despre zonele unde nu sunt posibilităţi de a aduce utilajele şi de a se stinge focul cu apă”, a conchis ing. Cătălin Mutică.

Suprafaţa fondului forestier al judeţului Harghita este de 264.109 ha, din care direcţia silvică are în administrare o suprafaţă totală de 93.148 hectare, diferenţa fiind în paza ocoalelor silvice private. Din totalul de 93.148 ha, 22.702 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.