Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În subteran nu se pătrunde uşor, dar merită încercat! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În subteran nu se pătrunde uşor, dar merită încercat!
În subteran nu se pătrunde uşor, dar merită încercat!

În subteran nu se pătrunde uşor, dar merită încercat!

 

A trecut iată o lună de zile de când la Compartimentul de inspecţii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Harghita a ajuns, din partea ministerului de resort, o tematică de control care viza domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete.

Acţiunile, aflate încă în actualitate, trebuiau să urmărească existenţa documentelor care atestă provenienţa; etichetarea corectă a loturilor de legume şi fructe, cu menţionarea expresă a categoriei de calitate, a ţării de origine şi a preţului; existenţa certificatului de producător ş.a.m.d., până la datele de identificare ale vânzătorului şi cantitatea de produse vandabile.

Tematica, aprobată de cineva, probabil un împuternicit al ministrului Daniel Constantin, în numele căruia semnează, are ca principală ţintă, după cum se precizează chiar în textul trimis, identificarea şi, desigur, reducerea fenomenelor ilicite în domeniu, motiv pentru care inspectorii DAJ pot solicita şi „sprijinul altor instituţii abilitate din judeţ”.

Controalele, potrivit domnului ing. György Antal Tamás, inspector al Inspecţiei de Stat ce fiinţează, la propriu şi la figurat, în interiorul DAJ Harghita, au debutat imediat după 21 iulie şi vor înceta în 15 octombrie, rezultatele la zi fiind transmise săptămânal la Direcţia Generală Control Antifraudă şi Inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conştiincioşi, oamenii noştri din teritoriu, reprezentanţi ai Poliţiei, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor şi, nu în ultimul rând, ai Direcţiei pentru Agricultură, s-au apucat de treabă convinşi fiind că, chiar dacă în subteran nu se pătrunde uşor, merită totuşi încercat. Astfel au reuşit ca în decurs de o lună de zile, în plin sezon de concedii, să contabilizeze şi să raporteze 5 amenzi, în valoare totală de 13.000 lei, aplicate unor persoane juridice; 22 de amenzi aplicate unor persoane fizice, care au scos din buzunar 7.400 de lei şi 3 avertismente, „vinovaţii” cei mai „vinovaţi” provenind în principal de la primele două instituţii nominalizate.

Dar, aşa cum spuneam, controalele continuă şi rezultatul lor de la finele… cursei merită urmărit, mai ales că se cunoaşte exact ţinta.
Acum, nu ştiu dacă prin piaţa agroalimentară din Miercurea-Ciuc au ajuns ori vor ajunge inspectorii controlori, dar ceea ce am sesizat eu legat de modul de etichetare a legumelor şi fructelor proaspete expuse vânzării nu prea are nimic în comun cu ceea ce figura în povestita tematică, pe hârtiuţa cu preţul, fiind scris doar atât: „X lei/kg”.

Amuzant era că, undeva într-un loc bun, o doamnă drăguţă îi îndemna pe consumatori să cumpere vişine de Vrancea, „proaspăt culese”, mult mai ieftine decât în plin sezon. Era în 21 august a.c. şi sigur numai ce fuseseră coborâte din pom…

Problema cea mare nu stă însă în aceste vişine, ci mai degrabă, gândesc eu, în schimbarea legislaţiei sau poate în adaptarea ei la realitatea zilelor noastre, pentru a permite altfel accesul mai facil în subteran. Şi asta cu atât mai mult cu cât actuala putere declara, pe vremea când era în opoziţie, război total evaziunii fiscale!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.