Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

12-17 august: A XVII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate »
12-17 august:
A XVII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului
<h5><i>12-17 august:</i></h5> A XVII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului

12-17 august:
A XVII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului

Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizează cea de-a XVII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, eveniment care va avea loc în perioada 12-17 august 2019, la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, cu tema România şi românii de pretutindeni, la un an de la Centenarul Marii Uniri.

Manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil „parteneriat româno-român”, atât prin conferenţiari, participanţi (reprezentanţi ai românilor din afara hotarelor ţării şi din ţară), cât şi prin tematica abordată.

Printre subiectele care se vor aborda se numără: • Republica Moldova în evoluţiile geopolitice din zonă şi interesul naţional românesc • ReUnirea R. Moldova cu România, un proiect de ţară pentru români? Dar pentru clasa politică? • Satul românesc – vatră de promovare a conştiinţei şi identităţii naţionale • În actualitate: problematica proprietăţii în România (înstrăinările de pământ, protecţia fondului forestier şi retrocedările, aspecte ale cetăţeniei şi proprietăţii după Tratatul de pace de la Trianon) • Provocări privind păstrarea identităţii la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziţia României! • Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei şi promisiunile autorităţilor române • Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român? • Provocări şi priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita. Acţiunea „Români pentru români”. Capcanele Codului administrativ! • Demersuri pentru afirmarea identităţii româneşti a romano-catolicilor din Moldova • Personalităţi româneşti din diaspora despre experienţa convieţuirii inter-etnice în ţările democratice • Politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România • Consecinţe pe termen mediu şi lung ale declinului demografic a populaţiei României • Războiul informaţional la frontiera NATO şi UE. Cum răspunde România agresiunii informaţionale? România şi războaiele de imagine.

Programul va cuprinde participarea la Liturghia arhierească, săvârşită de PS Andrei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, lansări şi prezentări de cărţi, spectacol folcloric, expoziţie de icoane etc.

La lucrări vor participa cursanţi din ţară şi de peste hotare: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi din diaspora, reprezentanţi ai românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ai romano-catolicilor din Moldova, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media.

Au fost invitaţi, ca şi la ediţiile precedente, conducători ai statului român, miniştri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.

Biroul de presă al Universităţii de Vară Izvoru Mureşului

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.