În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost confiscate peste 3 tone de carne şi alte produse | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 26 septembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost confiscate peste 3 tone de carne şi alte produse
În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost confiscate peste 3 tone de carne şi alte produse

În prima jumătate a anului, în judeţul Harghita au fost confiscate peste 3 tone de carne şi alte produse

Potrivit bilanţului realizat de DSVSA Harghita, tot în primul semestru au mai fost date peste 25.000 de lei amenzi pentru diferite nereguli, realizate peste 300.000 de vaccinări la bovine, ovine, păsări; circa 900 de bovine au fost exportate în Israel, Iordania şi Turcia

 Dacă e sfârşit de lună, atunci e şedinţă de Colegiu Prefectural, ocazie cu care şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ se întâlnesc şi-şi fac cunoscute principalele probleme cu care se confruntă sau, de cele mai multe ori, prezintă rapoartele de activitate.

Pe ordinea de zi a şedinţei din această lună s-au aflat 3 puncte, pe lângă cel de „diverse”: Direcţia Silvică Harghita a prezentat o analiză a activităţii cinegetice de pe fondurile administrate de instituţie; Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita şi-a făcut cunoscut bilanţul activităţii din primele 6 luni ale acestui an; iar Török Eugen, de la Direcţia Agricolă, a făcut o informare a situaţiei însămânţărilor de primăvară.

Potrivit bilanţului DSVSA Harghita, în primele 6 luni din acest an, pentru depistarea bolilor la animale, s-a recoltat sânge de la peste 58.000 de bovine, fiind urmărită bruceloza. Chiar dacă anemia infecţioasă ecvină a fost eradicată în judeţ, în continuare ea este monitorizată, astfel că în acest an au fost recoltate probe de la 14.025 de capete.

În acelaşi timp, s-au făcut o serie de vaccinări, atât în rândul bovinelor, cât şi la cabaline ori păsări. Astfel, având în vedere şi faptul că în judeţul Botoşani a apărut un caz de antrax, s-a realizat vaccinarea anticărbunoasă în rândul a 88 de mii de bovine, 13.000 de cabaline şi peste 173.000 de păsări. Au fost administrate peste 39.000 de vaccinuri antirabice, iar peste 144 de mii de păsări au fost vaccinate împotriva pseudopestei aviare. De asemenea, o amplă acţiune, realizată împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a fost cea de distribuire de momeli de vaccinare la vulpi.

Peste 3 tone de carne şi alte produse reţinute de inspectorii DSVSA

În primele 6 luni din acest an, reprezentanţii DSVSA Harghita au realizat 812 de controale, în urma acestora fiind aplicate 15 avertismente, dar şi 29 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.520 de lei. De asemenea, au fost întocmite 3 ordonanţe de suspendare a activităţii şi una de interzicere a activităţii, fiind confiscate peste 2.300 de kg de carne şi alte produse.

Cu ocazia sărbătorilor pascale şi a Rusaliilor, inspectorii au verificat aproape 600 de carcase de miei în cele 3 puncte temporare de sacrificare. De asemenea, au fost realizate 123 de controale oficiale care s-au soldat cu două ordonanţe de suspendare a activităţii la două carmangerii şi peste 800 de kg de produse reţinute.

Aceste controale au fost completate de cele specifice sezonului estival, până acum fiind efectuate 54 de verificări.

13 echipe pentru cea mai  amplă acţiune din primele 6 luni

Cea mai mare activitate a DSVSA din prima jumătate a anului a fost cea a inspecţiilor pe eşantion APIA, fiind verificate şi confirmate un număr de 1.375. Amploarea acestei activităţi, în care au fost angrenate 13 echipe, s-a datorat faptului că majoritatea timpului a fost alocată acestor inspecţii, căci în lipsa lor nu se puteau achita plăţile de către APIA.

În cadrul bilanţului se mai arată faptul că din Harghita au fost exportate 897 de capete de bovine, ajungând în Israel, Iordania şi Turcia. În schimb, în judeţ au intrat 187 de bovine, două cabaline, 64 de ovine, 148.000 pui de o zi şi 58.000 kg de peşte viu puiet.

Tot în prima jumătate a anului, la Serviciul de identificare a animalelor au fost eliberate peste 44.000 de paşapoarte originale sau duplicat, iar inspectorii DSVSA au autorizat 103  magazine, ferme sau mijloace de transport.

Consemnare de LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.