Cioban atacat de urs la orele amiezii | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Cioban atacat de urs la orele amiezii
Cioban atacat de urs la orele amiezii

Cioban atacat de urs la orele amiezii

Primarii şi oficialităţile judeţene consideră oportună o deplasare la Bucureşti dacă se refuză în continuare emiterea ordinului de recoltare a urşilor care atacă oameni

Un cioban a fost transportat, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, după ce a fost atacat de un urs în timp ce se afla cu oile la păscut, în zona localităţii Dăneşti.

Păstorul, de 56 ani, a povestit că se afla pe o păşune, în apropierea stânei, când turma sa de oi a fost atacată de urs. Bărbatul a vrut să alunge animalul, dar acesta l-a atacat, l-a trântit la pământ şi l-a muşcat de coapse. El a fost salvat de câinii ciobăneşti, care au reuşit să alunge ursul.

Ciobanul atacat a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea-Ciuc cu plăgi muşcate la nivelul picioarelor, a primit tratament de specialitate şi a rămas internat la secţia de chirurgie. Este a patra persoană din Harghita care ajunge la spital în acest an, după ce a fost atacată de urs.

În legătură cu acest caz preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a adresat o Scrisoare deschisă către ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în care se spune: „Ceea ce era de aşteptat sau mai bine spus iminent, s-a şi întâmplat! După daunele materiale zilnice, sutele de animale vătămate sau ucise, de această dată ursul a atacat la orele amiezii un cioban care păstorea animalele lăsate în grija sa. (…) Dacă strigătul de ajutor al oamenilor de la Dăneşti, Mugeni sau Băile Tuşnad cu privire la daunele şi atacurile pe care le provoacă aproape zilnic urşii, nu este auzit la Bucureşti, iar aceste carnivore mari nu sunt relocate sau extrase, atunci ne vedem obligaţi să mergem la Bucureşti, deoarece această situaţie este intolerabilă! Viaţa oamenilor nu este unealtă politică şi nici obiectul vreunui joc al nepăsării!”

„Pe această cale, fac apel la ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, de a emite autorizaţia de recoltare în cazul urşilor care atacă oameni. Bucureştiul să nu mai fie nepăsător, să nu se tragă de timp, în vreme ce în judeţul Harghita oamenii se află în pericol”, afirmă Borboly Csaba în scrisoarea deschisă, postată pe Facebook şi care a generat discuţii aprinse.

Karda Róbert, primarul localităţii Sândominic, i-a solicitat prin intermediul paginii de socializare preşedintelui Consiliului Judeţean ca o delegaţie a primarilor din judeţ să facă o vizită de protest la Bucureşti pentru a atrage atenţia asupra a acestei situaţii intolerabile.

În cursul săptămânii trecute, într-o singură localitate din judeţ, la Mugeni, ursul a prădat mai mult de 100 de animale domestice. De mai multe ori ursul a atacat oameni, a intrat în localităţi, a pătruns în case, iar datorită faptului că a crescut numărul urşilor, a crescut şi pericolul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.