În maximum două săptămâni, la uşa dumneavoastră va suna poştaşul | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Sănătate » În maximum două săptămâni, la uşa dumneavoastră va suna poştaşul
În maximum două săptămâni, la uşa dumneavoastră va suna poştaşul

În maximum două săptămâni, la uşa dumneavoastră va suna poştaşul

Vineri, 5 septembrie a.c., în prezenţa premierului Victor Ponta, la sediul Guvernului a fost semnat contractul-cadru pentru serviciul de distribuire a cardului naţional de sănătate
 Amănunte legate de acest subiect ne-au fost furnizate de d-l Duda Tihamér Attila, preşedintele CAS Harghita, prezent la eveniment, alături de care s-a aflat şi d-l Dombi Iosif, şeful Oficiului Judeţean de Poştă

Contractul-cadru a fost încheiat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu Compania Naţională Poşta Română (CNPR) pentru o perioadă de patru ani, preţul unitar al serviciului de distribuire a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate fiind de 2,74 lei/trimitere poştală cu confirmare de primire, la care se adaugă TVA.

Conform acestui document, ale cărui contracte subsecvente se vor semna de către casele judeţene şi structurile CNPR din teritoriu în zilele următoare, potrivit d-lui Duda, Compania Naţională Poşta Română va distribui, pe parcursul a patru ani, circa 13,6 milioane de carduri la nivelul întregii ţări.

Ceea ce prezintă importanţă acum e faptul că, în lunile septembrie şi octombrie 2014, vor fi distribuite cardurile tipărite pentru 12,5 milioane de asiguraţi, diferenţa urmând a fi tipărită şi distribuită treptat persoanelor care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau celor ce vor dobândi calitatea de asigurat.

Cu sublinierea că în maximum două săptămâni cardurile naţionale de sănătate vor pleca spre asiguraţi, mai reţin din spusele preşedintelui-director general al CAS Harghita că ele vor fi înmânate destinatarilor cu confirmare de primire, în termen de 20 de zile de la preluare, odată cu scrisorile de informare. Asta înseamnă că, nu peste mult timp, la uşa dumneavoastră, asiguraţii sistemului public de sănătate din judeţ, va suna poştaşul pentru a vă oferi cardul în baza actului de identitate şi a semnăturii de primire.

În ipoteza că nu veţi fi găsiţi acasă de către distribuitor, e bine să ştiţi că, după ce acesta va face dovada că a fost la domiciliul dumneavoastră de două ori, în termen de zece zile ulterioare termenului afectat livrării va returna cardul de sănătate la sediul CAS Harghita, de unde mai apoi va putea fi ridicat.

De ce e necesar acest lucru? Pentru că, mi s-a spus, din 2015 serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar în baza cardului naţional de sănătate, el fiind codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS, care conţine datele de identificare ale asiguratului.

Cu promisiunea că voi reveni cu explicaţii suplimentare şi cu detalii privind derularea acţiunii în judeţul nostru după a 15-a zi a lunii în curs, mai consemnez aici un lucru foarte important: este în interesul fiecărui asigurat să-şi ridice cardul, întrucât, aşa cum arătam anterior, începând din 2015, el va fi şi singurul instrument de confirmare a tuturor serviciilor medicale din sistem.

Până la următoarele veşti, să auzim de bine!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.