Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Directorul DS apreciază ca pozitivă măsura introducerii sistemului de monitorizare a trasabilităţii lemnului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » Directorul DS apreciază ca pozitivă măsura introducerii sistemului de monitorizare a trasabilităţii lemnului
Directorul DS apreciază ca pozitivă măsura introducerii sistemului de monitorizare a trasabilităţii lemnului

Directorul DS apreciază ca pozitivă măsura introducerii sistemului de monitorizare a trasabilităţii lemnului

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că sistemul de monitorizare a trasabilităţii lemnului – ce are ca scop reducerea tăierilor ilegale de lemn şi a evaziunii fiscale în domeniu şi care urmează să devină obligatoriu de la 8 octombrie – este o măsură bună, în ciuda faptului că există un anumit grad de reticenţă în sistem.

Acesta a spus că şi până acum exista un asemenea sistem, la nivel de direcţii şi ocoale silvice, societăţi comerciale, însă începând cu 8 octombrie urmează a se extinde. Astfel, lemnul va putea fi monitorizat de la ieşirea din pădure şi până la procesatorul final. Însă, a menţionat directorul DS, această măsură va fi una bună atâta timp cât soft-ul respectiv va funcţiona bine spre foarte bine. Ştiindu-se că aceste soft-uri mai dau şi erori. Iar reticenţa celor din domeniu vine şi în ceea ce priveşte utilizatorii acestui soft, de fapt utilizatori ai unor telefoane inteligente, cu acces la Internet. Mai ales că această măsură se referă inclusiv la materialul lemnos care iese din pădure transportat în căruţe. Iar utilizatorii trebuie să fie persoane care pot să înţeleagă acest sistem, să fie la nivelul unui operator, care introduce nişte date pe care el însuşi le scrie cu pixul. Potrivit actului normativ, se doreşte a se completa datele de la drum forestier sau platformă privată, de unde pleacă materialul lemnos. Şi în momentul în care intră pe un drum circulabil, materialul lemnos încărcat în maşini, în căruţe, ar trebui să aibă un document de transport care să fie deja înregistrat într-o aplicaţie informatică care poate fi accesată on-line de către controlori. Şi atunci se poate vedea dacă e de bună credinţă respectivul transportator sau nu, a spus directorul. De asemenea, mai sunt reticenţe referitoare la zonele care nu sunt acoperite de semnal, deşi sistemul are o anumită posibilitate de a emite un cod şi apoi, în momentul în care intri în zonă cu semnal, să poată fi introdus. „Toată lumea din zona ministerului şi a ITRSV-urilor sunt optimiste în privinţa acestui sistem. Aşteptăm să vedem urmările. Va trebui să ne supunem acestui act normativ, să ne organizăm în aşa fel încât să participăm cu toţii la efortul colectiv de a diminua tăierile şi transporturile ilegale de arbori. Oricum, trebuie să se ştie că nu e invenţia unor persoane. Există norme venite de la comunitatea europeană care ne obligă la adoptarea unui sistem de măsuri pentru a asigura punerea în comerţ doar a materialului lemnos care provine din tăierile legale”, a precizat ing. Cătălin Mutică. (Şt.P.)

XXX

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Poiana Braşov, că acest sistem a fost implementat în faza pilot în nouă judeţe din ţară, iar din 21 septembrie va fi extins în toată ţara, potrivit Agerpres. „Am început cu trei judeţe, pe urmă cu şase, iar la ora actuală sunt nouă în acest sistem. În urma pilotării, culegând date, sistemul informatic a mai suportat nişte modificări şi urmează ca săptămâna viitoare, cel mai probabil, să apară Hotărârea de Guvern în forma finală. Am emis un nou ordin de ministru prin care extind pilotarea din 21 septembrie a.c. la nivel naţional, astfel încât pe 8 octombrie, când intră în vigoare hotărârea, să nu fie nimeni care să nu fi folosit până acum sistemul”, a declarat Doina Pană.

Monitorizarea trasabilităţii lemnului se va face on-line printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.