În cursul anului trecut: În judeţul Harghita au fost înregistrate 8 accidente de muncă care s-au soldat cu decesul unor persoane | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 decembrie 2023
Home » Societate »
În cursul anului trecut:
În judeţul Harghita au fost înregistrate 8 accidente de muncă care s-au soldat cu decesul unor persoane
<h5><i>În cursul anului trecut:</i></h5> În judeţul Harghita au fost înregistrate 8 accidente de muncă care s-au soldat cu decesul unor persoane

În cursul anului trecut:
În judeţul Harghita au fost înregistrate 8 accidente de muncă care s-au soldat cu decesul unor persoane

  • Tot anul trecut, angajaţii ITM Harghita au aplicat sancţiuni în valoare de jumătate de milion de lei
  • La sfârşitul lunii decembrie, peste 73 de mii de harghiteni aveau contracte de muncă

Pe perioada anului 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă a realizat peste 400 de controale în domeniul SSM (Securitatea şi Sănătatea în Muncă) şi a acordat amenzi ce au totalizat jumătate de milion de lei. De asemenea, inspectorii au înregistrat peste 100 de accidente de muncă, majoritatea soldate cu incapacitate temporară de muncă, se precizează în raportul de activitate al instituţiei pe anul 2020.

În cursul anului trecut, atât numărul de unităţi controlate, cât şi cel al controalelor, au scăzut faţă de anul 2019, unul dintre motivele acestei reduceri fiind pandemia (pentru o perioadă de timp controalele au fost chiar sistate), dar şi numărul redus de inspectori de muncă – 3. În aceste condiţii, în 2020, ITM Harghita a realizat 461 de controale (cu doar 21 mai puţine decât în 2019), ocazie cu care au aplicat 1.017 sancţiuni contravenţionale. Deşi, numărul sancţiunilor aplicate în 2020 a fost cu peste 100 mai mare decât în 2019, valoarea totală a amenzilor a fost mai mică: 555.000 de lei anul trecut, faţă de 702.000 lei acum doi ani.

Totodată, s-a făcut şi o propunere către autorităţile competente de urmărire penală, în cazul unei firme în care s-a raportat un accident – şi a fost sistată activitatea a două firme.

Peste 100 de accidente de muncă

În anul 2020, ITM Harghita a înregistrat 125 de evenimente, dintre acestea 8 fiind accidente de muncă mortale, 3 incidente periculoase, iar 114 s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă.

Potrivit raportului întocmit, cele mai multe accidente de muncă s-au înregistrat în sectorul construcţiilor, în industria alimentară, în agricultură, în exploatări forestiere, în prelucrarea lemnului şi fabricarea mobilei, dar chiar şi în administraţia publică.

Dintre cauzele accidentelor de muncă, amintim: * accidente rutiere * revizii şi reparaţii cu utilaje în funcţiune * pătrunderea neautorizată în zone periculoase * încălcarea normelor de securitate a muncii în timpul doborârii arborilor în parchetele de exploatare forestieră * lipsa măsurilor de protecţie pe şantiere.

Peste 73.000 de harghiteni, în câmpul muncii

Potrivit ITM Harghita, la sfârşitul anului trecut, în judeţul nostru îşi desfăşurau activitatea un număr de 8.913 de angajatori (aici fiind incluse firme private şi instituţii publice) care au declarat că utilizează 73.661 persoane în baza a 82.258 contracte individuale de muncă.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.