Fără apă la robinete în staţiunea Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 7 august 2022
Home » Societate » Fără apă la robinete în staţiunea Băile Tuşnad
Fără apă la robinete în staţiunea Băile Tuşnad

Fără apă la robinete în staţiunea Băile Tuşnad

  • O serie de defecţiuni la reţeaua de alimentare cu apă şi de canalizare a oraşului pune la grea încercare răbdarea locuitorilor, dar mai ales pe cea a turiştilor

Conducta principală care alimentează cu apă mai multe localităţi din sudul Depresiunii Ciucului, între acestea şi staţiunea balneo-climaterică Băile Tuşnad, s-a spart sâmbătă în zona localităţii Sânsimion.

La două ore după ce defecţiunea a fost remediată, conducta s-a spart la intrarea dinspre Miercurea Ciuc în satul Vrabia. „GOSCOM a localizat o spărtură de doi metri”, spunea primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, anunţând că în următoarele două-trei zile localitatea nu va fi alimentată cu apă.

Sâmbătă, specialiştii GOSCOM au lucrat continuu şi în noaptea care a urmat, în jurul orei două, au reuşit să repună în funcţiune conducta de alimentare cu apă.

Însă duminică dimineaţa, aceasta avea să plesnească din nou, şi mai aproape de Băile Tuşnad, lângă localitatea Cetăţuia.

„Conform expertizei, ţevile de alimentare nu întrunesc standardele solicitate. Ţevile actuale sunt de 10 bari şi ar fi trebuit să fie de 16 bari. Pentru că de la pompă apa pleacă cu 9,5 bari şi traversează, conform proiectului, 28 de coturi de 90 de grade; cum la fiecare cot presiunea se măreşte, ajunge în final la 14 bari. În aceste condiţii, trebuiau să fie montate o groază de pompe, pe care nu le-au montat”, explică primarul Butyka Zsolt.

În ultimii aproape patru ani astfel de probleme au fost des reclamate de locuitorii oraşului, care s-au trezit când le era lumea mai dragă fără apă la robinete.

„În 2016 s-au primit prin PNDL 548 de mii de lei, pe care nimeni nu i-a cheltuit pentru apă-canalizare. Acum am reuşit, cu chiu cu vai, să obţinem o perioadă de graţie de doi ani, vineri am avut o şedinţă cu firma de consultanţă şi cu proiectantul şi facem proiectul de modernizare a reţelei. Numai că firma care ar trebui să ne ajute, ne-a comunicat că sub 10 grade Celsius nu poate să lucreze, deci lucrările vor începe abia după ce se încălzeşte vremea”, precizează primarul din Băile Tuşnad.

Locuitorii celui mai mic oraş din România – puţin peste 1.600 de suflete – sunt revoltaţi, cu atât mai mult cu cât, ne spune edilul, „toată lumea ştia că toată reţeaua veche de alimentare a fost schimbată şi acum ne dăm seama că cea mai mare parte a ţevii este foarte veche, din fier vechi”.

Privind din punct de vedere al statutului de staţiune baleo-climaterică, fenomenul capătă o cu totul altă dimensiune. Pentru oraşul Băile Tuşnad, turismul este singura sursă de venit.

Staţiunea este vizitată pe tot parcursul anului şi este căutată atât pentru potenţialul său curativ, cât şi pentru cel natural.

„De Crăciun şi de Revelion, am avut un grad mare de ocupare, în acord cu reglementările şi restricţiile impuse în pandemie. Ieri majoritatea pensiunilor au fost ocupate la capacitatea maximă admisă în actualele condiţii. Din păcate, dacă nu vom avea apă, nu vom avea nici turişti. Dacă în ultimii patru ani un turist a prins un sejur fără apă în hotel sau la pensiune şi a fost nevoit să plece acasă din această cauză, poate mai încearcă o dată. Dar a treia oară nu se mai întoarce. Este o foarte mare problemă, pentru că oraşul nostru trăieşte numai din turism.

Autorităţile speră ca problemele legate de alimentarea cu apă a oraşului să fie remediate până miercuri, provizoriu, până ce vremea se va încălzi, permiţând începerea lucrărilor de modernizare a reţelei de apă şi de canalizare a oraşului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.