Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din 2017, de la apariţia pestei porcine africane: În judeţul Harghita, a fost înregistrat cel mai mic număr de focare din ţară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din 2017, de la apariţia pestei porcine africane:
În judeţul Harghita, a fost înregistrat cel mai mic număr de focare din ţară
<h5><i>Din 2017, de la apariţia pestei porcine africane:</i></h5> În judeţul Harghita, a fost înregistrat cel mai mic număr de focare din ţară

Din 2017, de la apariţia pestei porcine africane:
În judeţul Harghita, a fost înregistrat cel mai mic număr de focare din ţară

România importă, în prezent, 80% din necesarul de carne de porc, principala cauză fiind apariţia pestei porcine africane pe teritoriul ţării în 2017. În aceste condiţii am dorit să vedem care e situaţia în judeţ şi cum au fost afectate efectivele de suine de la apariţia pestei porcine africane.

Directorul Direcţiei Sanitar-veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Ladó Zsolt, a declarat că de la începutul apariţiei bolii la suine în ţară la nivelul judeţului s-au înregistrat 5 focare de pestă porcină africană, „focare localizate, stinse, fără alte episoade”. Astfel, din 2017 de când a apărut în ţară pesta porcină africană, în Harghita a fost înregistrat cel mai mic număr de focare la nivel naţional. Acest lucru se datorează în special faptului că în Harghita nu există nici ferme, complexe mari de porci şi nici abatoare mari pentru sacrificarea suinelor.

În judeţul Harghita, în momentul de faţă sunt înregistrate în total aproximativ 35.000 de capete de suine. „Harghita nu e un judeţ preponderent producător de grâu, de furaje, cereale pentru animale, nu avem nici complexe de porci, nu avem nici abatoare mari şi la nivelul gospodăriilor, faptul că am reuşit să localizăm evoluţia bolii, nu prea văd să fi fost afectate, la noi în judeţ”, a spus dr. Ladó Zsolt.

Conform sursei citate, până în prezent au fost înregistrate focare de pestă porcină africană în Odorhei, Dealu, Brădeşti, Bârzava sau Misentea, iar numărul animalelor sacrificate a fost sub 100.

Potrivit directorului DSVSA Harghita, proprietarii porcilor sacrificaţi au fost despăgubiţi. „Dacă animalele au fost identificate, introduse în baza naţională de baze, fără nici o problemă deţinătorii au fost despăgubiţi”, a precizat directorul DSVSA Harghita.

Dr. Ladó a precizat că în judeţ există ferme de porci de tip A, cu efective de sub 100 de capete. Pe de altă parte, în ţară „sunt complexe cu efective de 40-50-60 de mii de porci, iar la noi per total avem în jur de 35.000 de porci. Deci nu se poate face o comparaţie dintre ce e la nivel naţional cu ce este la nivelul judeţului Harghita”. Directorul DSVSA Harghita a precizat că datorită acestui fapt – în judeţ există un efectiv mic de suine – nu sunt influenţate statisticile la nivel naţional din punct de vedere al asigurării necesarului de carne de porc din producţie proprie.

România importă, în prezent, 80% din necesarul de carne de porc, faţă de 20% în urmă cu 6 ani, cauza principală fiind pesta porcină

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat, săptămâna trecută, într-un interviu pentru HotNews.ro, că principala cauză a faptului că în prezent România importă 80% din necesarul de carne de porc este pesta porcină, care, începând din 2017, „a decimat foarte multe animale”.

„Din păcate, această pestă porcină, care la noi se manifestă din 2017 încoace, a decimat foarte multe animale. Noi produceam, în 2016, 80% din necesarul de carne de porc al populaţiei. Azi, importăm circa 80% din necesarul de porc. Cauza principală este pesta porcină. Nu vreau să căutăm vinovaţi, dar ce putem face este să luăm măsuri pentru a susţine sectorul de creştere a porcului şi lansăm de asemenea un program de reproducţie la porc şi pasăre. Vă mai dau un exemplu: în 2021, România a incinerat 771.000 de capete de porc. Cantitatea de carne de porc distrusă a fost de 92 de milioane de kilograme. Eu cred că reuşeam să hrănim o bună bucată de timp populaţia României cu cele 92 de milioane de kilograme”, a declarat ministrul Agriculturii pentru Hotnews.ro.

Ministrul Agriculturii a spus că în acest an în România sunt cele mai puţine focare de pestă porcină africană. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.