În judeţ, în prezent, există un deficit de 30 de medici de familie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Sănătate » În judeţ, în prezent, există un deficit de 30 de medici de familie
În judeţ, în prezent, există un deficit de 30 de medici de familie

În judeţ, în prezent, există un deficit de 30 de medici de familie

Raportat la numărul populaţiei, în 14 localităţi, 16 medici ar putea intra oricând în sistem

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, în acest moment sunt încheiate 130 de contracte cu furnizori de asistenţă medicală primară, ceea ce reprezintă în total 135 de medici de familie. Faţă de anul 2019, acest număr de 135 este cu aproape 20 mai mic, acum doi ani în judeţul nostru activând 153 de medici de familie.

În ceea ce priveşte acoperirea pe localităţi, se remarcă câteva zone cu deficit de medici. Cum se calculează acest deficit? Se porneşte de la premisa că numărul optim de locuitori pentru un medic de familie este de 1.800. Dintre aceste localităţi, în cazul celor mai multe nu se simte deficitul, fie pentru că acesta este unul mic, fie pentru că există un număr suficient de mare de medici de familie care pot acoperi necesarul. Astfel, se remarca oraşul Bălan (are 1,5 medici la o populaţie de 6.115 de locuitori, ceea ce dă un deficit de 1,9 medici), zona Subcetate – Sărmaş (cu 2 medici la o populaţie de peste 5.000 de locuitori), Ciucul de Sus (cu 2,5 medici la o populaţie de aproape 7.000 de locuitori) sau Lunca de Jos (3 medici la 8.500 locuitori).

CAS Harghita precizează că, în total, la nivelul judeţului, există un deficit de 30 de medici, iar în prezent 16 pot să preia un praxis. Dintre localităţile în care se poate încadra oricând un medic de familie, amintim: Bălan, Miercurea Ciuc (doi medici), zona Tuşnad – Sânsimion, Gheorgheni, Subcetate – Sărmaş sau Vlăhiţa.

Situaţia în privinţa deficitului medicilor de familie se poate agrava în viitorul apropiat, deoarece mulţi dintre specialişti au împlinit vârsta de pensionare ori se află în prag de a ieşi la pensie. Totuşi, salvarea de moment vine dintr-o prevedere legislativă care prevede că medicii care au împlinit vârsta de pensionare îşi pot continua activitatea, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor din România.

CAS Harghita precizează că la nivelul judeţului s-au emis avize pentru continuarea activităţii pentru un număr 34 de medici, din care 12 medici de familie.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.