După zeci de ani de aşteptare şi multe promisiuni: Se toarnă primul strat de asfalt pe drumul judeţean 127, Tulgheş – Ditrău | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Societate »
După zeci de ani de aşteptare şi multe promisiuni:
Se toarnă primul strat de asfalt pe drumul judeţean 127, Tulgheş – Ditrău
<h5><i>După zeci de ani de aşteptare şi multe promisiuni:</i></h5> Se toarnă primul strat de asfalt pe drumul judeţean 127, Tulgheş – Ditrău

După zeci de ani de aşteptare şi multe promisiuni:
Se toarnă primul strat de asfalt pe drumul judeţean 127, Tulgheş – Ditrău

În urmă cu aproximativ un an au demarat lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean 124, Tulgheş – Ditrău, iar în prezent s-a ajuns în faza în care se toarnă primul strat de asfalt pe unul dintre tronsoane, cel dinspre Tulgheş.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat că DJ 127 este împărţit în patru tronsoane. Tronsonul 4 începe de la Tulgheş, în zona locuită. „Acest tronson va fi finalizat în toamna aceasta, atât podurile, podeţele, asfaltul, cât şi apărările de maluri. S-a lucrat şi pe celelalte tronsoane, la amenajarea unor podeţe şi apărări de maluri. Probabil, pe aceste tronsoane covorul asfaltic se va turna anul viitor”, a spus Marcel Vancu.

Valoarea contractului prin care se asfaltează DJ 127 este de aproximativ 42 de milioane de lei plus TVA. Finanţarea este asigurată în momentul de faţă din fondurile Consiliului Judeţean Harghita. Termenul de finalizare a lucrărilor, conform contractului, este de 3 ani şi şase luni începând cu anul trecut.

„După părerea mea s-au mişcat destul de bine, se lucrează, sper să rămână finanţarea şi să nu avem astfel de probleme”.

  • Prin realizarea acestei investiţii se va putea valorifica şi potenţialul turistic al zonei, care este de o frumuseţe impresionantă

Primarul comunei a spus că DJ 127 este o cale de comunicaţie de importanţă vitală pentru valorificarea potenţialului turistic al zonei. Până în prezent acest sector a fost un drum de pământ, neasfaltat, iar locuitorii au avut de suferit datorită prafului şi noroiului.

„Drumul acesta este o legătură foarte importantă, care scurtează distanţa între Tulgheş şi reşedinţa de judeţ. Mai mult decât atât, drumul acesta de la Tulgheş la Ditrău trece printr-o zonă absolut impresionantă. De-a lungul timpului, oamenii din zona respectivă chiar au avut de suferit, atât datorită prafului, cât şi a noroiului. Toate activităţile lor, inclusiv cele agricole, au avut de suferit de-a lungul timpului. De fiecare dată oamenii au sperat şi până la urmă se va finaliza şi această investiţie şi va fi extrem de bine primită de locuitorii comunei Tulgheş şi nu numai. Aceasta va duce şi la dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic şi cu siguranţă va fi un plus imens pentru comuna Tulgheş”, a subliniat Marcel Vancu.

Edilul a spus că asfaltarea acestui drum este aşteptată de zeci de ani de oamenii care locuiesc în zonă. „Pot să vă spun că eu umblam la şcoală şi aşteptam să se asfalteze drumul acesta. Sunt zeci de ani de când locuitorii comunei Tulgheş au sperat şi într-adevăr s-a şi promis (n.n. – asfaltarea drumului). Îmi amintesc foarte clar promisiunile care se făceau în toate campaniile electorale, de către toţi cei care candidau la alegerile respective şi numai nu se mai realiza acest drum. Până la urmă au înţeles toţi cei responsabili importanţa acestui drum şi printr-un efort comun au reuşit până la urmă să şi finanţeze, să proiecteze şi să iasă o lucrare extraordinară”, a conchis primarul comunei Tulgheş.

***

Dintotdeauna, problema în realizarea acestui drum era lipsa fondurilor. În urmă cu aproximativ un an, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea în cadrul unei vizite la faţa locului că se va încerca obţinerea de finanţări pentru realizarea acestui drum, pe lângă banii alocaţi de instituţia judeţeană, deoarece are o valoare mare, de peste 40 milioane lei. „Aşteptăm fonduri şi de la Bucureşti, pentru tot judeţul, nu numai pentru zona de nord, dar mai ales pentru acest drum, fiind vorba despre un sector lung”, spunea la acea întâlnire cu localnicii Borboly Csaba. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

No comments

  1. In Planul cincinal pe 1991-1995 era prevăzută darea in exploatare a minei de uraniu Tulgheș-Grințieș, iar minererul trebuia transportat la gara Ditrău. Era prevăzută modernizarea acestui drum. Dar… toate planurile s-au năruit. E bine că măcar acum, după 30 de ani, se face, totuși, acest drum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.