Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În fiecare an, de Înălţare, românii îşi aduc aminte şi de eroii neamului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătatea » În fiecare an, de Înălţare, românii îşi aduc aminte şi de eroii neamului
În fiecare an, de Înălţare, românii îşi aduc aminte şi de eroii neamului

În fiecare an, de Înălţare, românii îşi aduc aminte şi de eroii neamului

Ziua Eroilor a fost marcată în mai multe localităţi din judeţul Harghita

O vorbă din popor spune că atunci când la comemorări plouă, picăturile de ploaie ar reprezenta lacrimile Cerului care curg pe pământ. Nu ştim dacă ieri Cerul a vărsat o lacrimă în amintirea eroilor neamului nostru, în schimb ştim că harghitenii s-au adunat din nou, în ciuda ploii, în nordul judeţului pentru a-i omagia, ca în fiecare an, de Înălţarea Domnului.

La Tulgheş, autorităţile locale, alături de cei mici, îmbrăcaţi în straie populare, s-au întâlnit la monumentul ridicat în comună pentru a le de aduce un omagiu celor care s-au jertfit pentru ţară.

Marcel Vancu, primarul comunei, spunea, în cadrul discursului, că în fiecare an tulgheşenii îşi dau întâlnire, cum este datina străbună, la căpătâiul celor plecaţi prea degrabă dintre noi, aducându-şi sângele ofrandă ţării. „Cu mic, cu mare, în straie de sărbătoare am venit să-i pomenim pe străbunii noştri, eroi ai ţării noastre şi nu puţini au fost la Tulgheş – spunea Marcel Vancu.

Satul nostru a dat multe braţe puternice gata de a apăra pământul strămoşesc, multe suflete curajoase gata să-şi recâştige independenţa naţională, mult sânge tulgheşean a curs peste România.

Să ne mândrim cu eroii noştri, să-i pomenim şi să-i respectăm, să-i cinstim prin a duce mai departe crezul lor: crezul unei Românii unite, crezul unei Românii demne, crezul unei Românii cu teritorii integre. Să iubim România între graniţe şi în afara graniţelor ei, să ne iubim valorile, tradiţiile, să ne respectăm naţiunea şi tot ce e românesc. Să nu uităm niciodată sacrificiul strămoşilor noştri.

A curs sângele bunicilor, taţilor, fraţilor noştri pentru ca astăzi noi, cei de aici, să ne bucurăm de libertatea de a purta acest port naţional, libertatea de a înălţa tricolorul, libertatea de a fi români în România”.

Şi la Monumentul-Mausoleu de la Secu – Topliţa, aproape de punctul de întâlnire a Moldovei şi Transilvaniei, acolo unde primul patriarh al României, Miron Cristea, a ridicat un monument în cinstea celor care s-au jertfit pentru ţară, harghitenii s-au adunat pentru a-i omagia pe eroi.

La monumentul unde îşi dorm somnul de veci 771 de ostaşi care au căzut pe câmpurile de bătălie cu aproape 100 de ani în urmă, manifestările de ieri au început cu trecerea în revistă a Gărzii de onoare. Apoi, un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Andrei, a ţinut o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

La Monumentul de la Secu au fost prezenţi şefii instituţiilor din cadrul Garnizoanei Miercurea-Ciuc, reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale, lideri ai organizaţiilor judeţene ori locale ale partidelor politice, dar şi oameni de rând, purtând cu ei portul popular.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, spunea că „eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu, sunt acele personalităţi care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunităţii sau ale naţiei mai presus decât interesele proprii. (…) Precum Iisus le-a spus ucenicilor săi în momentul Înălţării: Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor, aşa eroii noştri au fost şi rămân trup şi suflet din România”.

„Să ne înclinăm şi noi toţi – copiii străbunilor noştri martiri – cu adâncă emoţie şi respect, în faţa jertfei celor care au făurit poporul român şi au apărat cu preţul vieţii lor graniţele patriei”.

După depunerea coroanelor de flori la monument şi defilarea gărzii, cei care au asistat la manifestări au fost invitaţi la o petrecere câmpenească, de la care nu au lipsit micii şi berea, precum şi cântecele şi jocurile populare. La spectacol –  organizat de Primăria Topliţa – au participat Ansamblul folcloric „Flori Topliţene” al Casei de Cultură Topliţa, coordonat de prof. Livia Harpa, Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa şi soliştii Carmen Antal Cujbă, Dragomir Raita, Alexandru Oltean, Livia Harpa; conducerea muzicală a fost asigurată de Alexandru Demeter, iar de coregrafie s-a ocupat Nicolae Cif.

Manifestări dedicate Zilei Eroilor au fost şi în Sărmaş, dar și în Voșlăbeni.

Arhivă foto

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.