Fotbalul renaşte în Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Sport » Fotbalul renaşte în Topliţa
Fotbalul renaşte în Topliţa

Fotbalul renaşte în Topliţa

În urmă cu câţiva ani, în Topliţa a început un amplu program de relansare a fotbalului. În urmă cu 5 ani, regretatul antrenor Vlad Todiriţă înfiinţa noul club de fotbal – PROMureşul Topliţa. În 2013 îşi începea activitatea cu o singură grupă de juniori, urmând ca în sezonul 2014-2015, grupa U-19, aflată pentru prima dată într-o participare oficială, să obţină locul 2 în campionat; anul trecut a urmat şi locul 1 pentru cei sub 19 ani.

La 5 ani de la înfiinţare şi 4 de la debut, PROMureşul Topliţa a reuşit ca în acest sezon competiţional să aibă 4 echipe angrenate în diferite competiţii organizate de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Harghita, iar în două dintre ele terminând pe primul loc.

Alături de înfiinţarea clubului, în 2014 s-a început construcţia noii arene şi a fost dată în folosinţă în septembrie anul trecut. O arenă de peste 1,3 milioane de lei (fonduri proprii ale primăriei), care are 337 de locuri pe scaune acoperite, 222 de locuri pe scaune neacoperite şi alte 9 locuri VIP. Pe lângă cele două vestiare a câte 24 de dulapuri, stadionul mai dispune de cabinet medical, birouri sau sală pentru şedinţe tehnice.

Recent, echipa de seniori a sărbătorit primul titlu (chiar dacă e unul obţinut în Liga a IV-a), ocazie cu care am stat de vorbă cu Silviu Tararache, cel care împreună cu fratele său (Tudor) pregătesc echipa; de precizat că cei doi sunt incluşi pe lista jucătorilor.

 

– La capătul unui sezon pe care l-aţi terminat pe primul loc, ce planuri aveţi pentru ceea ce va urma, ştiind faptul că va urma meciul de baraj?

– Vom avea meciul de baraj, în care sperăm să ne mobilizăm cât mai bine, să strângem rândurile şi să facem două meciuri bune, având în vedere că se joacă tur-retur. Cred că pe teren propriu, în faţa suporterilor, nu putem pierde – şi zic că putem trece de baraj.

Primăria a spus că ne susţine, toată lumea din oraş este de partea noastră, aşa că avem toate premisele să accedem, în sezonul viitor, în Liga a III-a.

– Câteva cuvinte despre echipa actuală, câţi tineri aveţi în echipă, câţi jucători experimentaţi…

– Avem şi tineri, dar mai puţini – avem un jucător sub 19 ani, care joacă titular, mai sunt doi, care stau pe bancă. Cât despre jucătorii experimentaţi, avem mulţi, avem şi de 45 de ani un atacant, care este şi căpitanul echipei, mai avem pe bancă unul de 40 de ani, eu am 34 de ani; media echipei e pe la 30 de ani.

– În perspectiva barajului şi în cazul în care veţi obţine promovarea, vă gândiţi la transferuri?

– Vom avea nevoie, fiindcă în Liga a III-a trebuie să ai 3 jucători U-19 în teren, asta însemnând să ai în lot cel puţin 4. Noi având unul, ar mai trebui încă 3 jucători.

Ce am discutat şi înainte de începerea campionatului, dar şi pe parcurs, este faptul că ne vom baza, în mare, pe nucleul de jucători care este acum, fiindcă noi am luptat, noi am ajuns până aici şi aşa este corect, să dăm prima dată şansa să joace şi în Liga a III-a celor care au făcut performanţa de a promova. Într-adevăr, este nevoie 4-5 jucători care să ne ajute să ne menţinem în Liga a III-a.

Cred că nucleul care este acum face faţă nivelului din Liga a III-a, secretul fiind la cei sub 19 ani. Dacă aducem 3-4 jucători sub 19 ani, care să fie la nivelul echipei şi care pot să facă diferenţa, atunci deja avem un plus faţă de celelalte echipe. Noi ne-am putea baza pe cei de 19 ani şi aici să fie secretul.

– Aceşti tineri îi veţi lua din zonă sau v-aţi îndreptat şi spre alte judeţe?

– Ne-am gândit aici. Având în vedere că la Miercurea-Ciuc s-a dezvoltat o echipă foarte bună în ultima vreme, poate reuşim să colaborăm cu cei de acolo, să împrumutăm 4 jucători U-19 pe care, bineînţeles, noi să-i plătim, să fie bine pentru toată lumea.

– Cei din Ciuc sunt deschişi la o asemenea colaborare?

– Încă nu am vorbit cu ei. Ne gândeam să vorbim după terminarea barajului, pentru că până nu se termină barajul sunt multe necunoscute.

– Aveţi centru de copii şi juniori?

– Da, avem. Avem şi echipă sub 19 ani, cu care suntem campioni şi, unde tot eu, împreună cu fratele meu, suntem antrenori. Mai este o echipă U-15, antrenată de Vasile Ciocania – cu ei suntem pe la mijlocul clasamentului. Vine din spate o generaţie pe care fratele meu o antrenează de U-9 ani.

Deci sunt perspective. Într-adevăr, este o diferenţă cam mare între cei U-15 şi U-9, care cred că se va simţi peste câţiva ani, dar uşor-uşor sperăm să ajungem unde trebuie.

– Dacă veţi ajunge în Liga a III-a, care vor fi obiectivele pentru sezonul următor?

– Obiectivul real e să nu retrogradăm. Orice echipă nou-promovată, pentru primul an, îşi propune să nu retrogradeze.

Eu sper să ne batem la primele locuri, de obicei fiind super-optimist şi am nişte principii după care mă ghidez în viaţă, printre ele fiind şi acela de a fi învingător mereu. Ne batem pentru poziţiile din frunte şi vedem unde terminăm; orice meci pe care-l jucăm, îl jucăm la victorie.

– Din câte am înţeles, nu veţi avea probleme financiare de a vă menţine în al treilea eşalon…

– Din ce am vorbit, nu ar fi probleme; nici nu avem bani să ne de-a pe afară, dar din ce calcule am făcut, vom fi la limită şi sper să ne menţinem acolo.

∗∗∗

Lotul de seniori cu care PROMureş Topliţa a reuşit câştigarea seriei harghitene a Ligii a IV-a: Cristian Ţandea, Virgil-Dan Bor, Ionuţ Covrig, Alexandru Dolhescu, Răzvan Maximiuc, Paul Ungureanu, Răzvan Stan, Marius Dunca (este şi organizator de competiţii), Kercso Ladislau, Tudor Tararache, Alin Crăciun, Alexandru Ujlaki, Mădălin Marin, Cristian Peter, Silviu Tararache, Vasile Ciocania (căpitan), Ionuţ Todiriţă, Kiss Zsolt, Daniel Roca, Böythe Szilárd, Raul Mera, Vlad Gliga, Andrei Olariu şi Bűkfeyes-Rákossy Zsombor, Florin Petrescu. Antrenori: Silviu Tararache şi Tudor Tararache.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.