Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În cursul zilei de ieri: 10 intervenții în sprijinul populației, pentru limitarea efectelor inundațiilor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » În cursul zilei de ieri: 10 intervenții în sprijinul populației, pentru limitarea efectelor inundațiilor
În cursul zilei de ieri: 10 intervenții în sprijinul populației, pentru limitarea efectelor inundațiilor

În cursul zilei de ieri: 10 intervenții în sprijinul populației, pentru limitarea efectelor inundațiilor

În contextul creșterii temperaturilor, care a favorizat topirea bruscă a zăpezii, precum și în urma ploilor abundente și scurgerilor de pe versanți, pompierii militari harghiteni au fost solicitați să intervină, joi, pentru evacuarea apei din 9 curți, 4 pivnițe/subsoluri de case, precum și o anexă gospodărească (adăpost animale) din 7 localităţi:  Leliceni, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc (zonele Jigodin și Șumuleu), Lăzarea, Toplița și Păuleni-Ciuc (sat Șoimeni).

Astfel, un echipaj de 4 subofițeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu o autospecială complexă de primă intervenţie și o motopompă, a acţionat, cu mijloacele din dotare (lopeți și târnăcoape) pentru săparea unui șanț de scurgere a apei acumulate din curtea unui imobil situat pe strada Rozei din municipiul Odorheiu-Secuiesc în pârâul Varga, aflat la o distanță de circa 15 m.

Un echipaj din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială complexă de primă intervenţie și o motopompă transportabilă, a acţionat pentru evacuarea apei din curtea unei case din municipiul Gheorgheni, inundată pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cu pericol de inundare a locuinței, precum și pentru curățarea canalului colector.

La Leliceni, din cauza canalului de scurgere blocat de gheață la intrarea în curtea casei, apa provenită în urma scurgerilor de pe versanți a inundat garajul auto aflat la subsolul casei de locuit, pe o suprafață de aproximativ 16 mp, un echipaj de 5 subofițeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Miercurea-Ciuc acţionând, cu ajutorul lopeților, pentru crearea unor canale de scurgere a apei.

În cartierul Jigodin, din municipiul Miercurea-Ciuc, au fost inundate curțile a patru case și o porțiune de aproximativ 50 m din strada Carierei, paralelă cu albia pârâului. Două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu un autocamion de intervenție, o autospecială complexă de primă intervenție și două motopompe, au intervenit pentru evacuarea apei din curțile afectate.

Tot în cartierul Jigodin, strada Nagy Imre, din cauza gheții formate în canalul colector, apa nemaiputând fi preluată, a inundat curtea unei case, pe o suprafață de aproximativ 200 mp.  Un echipaj din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc a acționat, cu căngile din dotare, pentru desfundarea canalului colector, lungimea porțiunii înghețate fiind de circa 11 m.

La Lăzarea, din cauza ploilor abundente și a topirii zăpezii, curtea unei case a fost inundată, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, existând pericol de inundare a casei, un echipaj din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni acţionând pentru evacuarea apei și curățarea unor podețe. Tot în comuna Lăzarea, s-a intervenit, pe strada Veress, pentru evacuarea apei, cu ajutorul motopompei transportabile, din pivnița unei case, afectată de inundație pe o suprafață de circa 10 mp și din curte, pe o suprafață de aproximativ 200 mp.

La Toplița, pe strada Mesteacănului, a fost inundată o anexă gospodărească (adăpost de animale), pe o suprafață de circa 300 mp, un echipaj din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița acționând pentru scoaterea a 10 viței din interiorul anexei, precum și pentru evacuarea apei.

În comuna Păuleni-Ciuc, sat Șoimeni, din cauza încălzirii bruște a vremii, apa rezultată din topirea zăpezii a inundat pivnița unei case de locuit de pe strada Principală, pe o suprafață de circa 16 mp, adâncimea apei fiind de 2 m. Un echipaj din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc a acționat, cu o motopompă transportabilă, pentru evacuarea apei din pivnița afectată.

În cartierul Șumuleu, municipiul Miercurea-Ciuc, s-a acționat pentru evacuarea apei din subsolul unei clădiri de pe strada Szek, afectat de inundație pe o suprafață de aproximativ 300 mp, precum și pentru crearea unui dig în vederea dirijării apei spre canalul colector.

Pompierii recomandă cetățenilor să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.