Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În anul 2017, AJPIS Harghita a efectuat plăţi pentru 107 mii de persoane | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » În anul 2017, AJPIS Harghita a efectuat plăţi pentru 107 mii de persoane
În anul 2017, AJPIS Harghita a efectuat plăţi pentru 107 mii de persoane

În anul 2017, AJPIS Harghita a efectuat plăţi pentru 107 mii de persoane

Ceea ce înseamnă că o treime din populaţia Harghitei are într-un fel sau altul beneficii de asistenţă socială

Potrivit unui raport prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, în anul 2017, în judeţul Harghita, peste 107.000 de persoane/lună au beneficiat de plăţi efectuate de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Harghita.

Pe parcursul anului trecut, AJPIS Harghita a administrat şi gestionat 12 beneficii de asistenţă socială, efectuând plăţi în valoare de peste 209,1 milioane de lei pentru un număr mediu de 107.477 de titulari de beneficii de asistenţă socială. AJPIS Harghita a acordat sprijin familiilor cu venituri reduse, fiind vorba de ajutor social, ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi alocaţia pentru susţinerea familiei (este un ajutor acordat familiilor cu venituri reduse care au în creştere şi educare copii minori).

Pe lângă acest sprijin, au fost efectuate plăţi în cadrul politicilor familiale, fiind vorba de: alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament şi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

Sprijinul acordat persoanelor cu handicap a constat din: drepturile acordate persoanelor cu handicap (conform Legii nr. 448/2006) şi alocaţia lunară de hrană pentru copiii cu handicap de tip HIV/SIDA.

Conform documentului amintit la început, în luna ianuarie, în judeţul Harghita, în evidenţele AJPIS erau 107.477 de beneficiari, în aceeaşi lună fiind efectuate plăţi de peste 209 milioane de lei (209.115.573). Cei mai mulţi (59.842) au fost beneficiari ai alocaţiei de stat pentru copii, sumele plătite în prima lună a anului apropiindu-se de 72 de milioane de lei.

A doua categorie, ca număr de beneficiari, sunt persoanele cu handicap. În luna ianuarie, AJPIS Harghita a efectuat plăţi de peste 33 de milioane de lei pentru 17.285 de beneficiari ai acestor drepturi.

De alocaţia pentru susţinerea familiei au beneficiat peste 5.000 de persoane, pentru care s-au făcut plăţi de aproape 10 milioane de lei (atât numărul beneficiarilor, cât şi al plăţilor se referă la luna ianuarie 2018 – n.a.). Alte cifre: indemnizaţia de creştere a copilului – 3.395 beneficiari, aproape 56 de milioane de lei; ajutoare sociale – 3.463 beneficiari, peste 12,6 milioane de lei; stimulent de creştere a copilului – 1.185 de beneficiari, aproape 9 milioane de lei; CASS (indemnizaţie de creştere a copilului şi ajutoare sociale) – 6.951 beneficiari, peste 3,8 milioane de lei; indemnizaţii lunare HIV – 32 beneficiari, peste 184 de mii de lei.

Valoarea plăţilor necuvenite a depăşit 300 de mii de lei

Potrivit raportului prezentat în cadrul Colegiului Prefectural, „în anul 2017, în urma verificărilor efectuate au fost constatate plăţi necuvenite către beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii, alocaţii pentru susţinerea familiei, indemnizaţii creştere copil, stimulent lunar pentru creşterea copilului, alocaţie de plasament şi ajutor social”.

Dintre cauzele efectuării acestor plăţi se aminteşte: nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către beneficiari în cazul modificării situaţiei acordării drepturilor; nedeclararea veniturilor; netransmiterea de către primării a dispoziţiilor la termenul la care au intervenit modificări în cadrul familiilor care beneficiază de anumite drepturi, dar nici necomunicarea la termen de către DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) a sentinţelor prin care s-au dispus măsuri speciale de protecţie a copiilor.

În ceea ce priveşte cifrele, analiza efectuată de către AJPIS Harghita arată că valoarea debitelor stabilite în urma verificărilor interne era de aproape 240 de mii de lei, în timp ce în urma campaniilor de inspecţie socială s-au constatat debite de peste 112 mii de lei. Dacă la aceste cifre se adaugă soldul rămas la sfârşitul anului 2016, rezultă un debit total pentru anul trecut de 531.250 de lei. Din această sumă, la sfârşitul lunii decembrie 2017 au mai rămas de recuperat 87.471 de lei (recuperaţi în 2017: 443.479 lei).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.