Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În acest an:Casa Judeţeană de Pensii a achitat peste 45 de mii de lei pentru asistenţa medicală a persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
În acest an:
Casa Judeţeană de Pensii a achitat peste 45 de mii de lei pentru asistenţa medicală a persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale
<h5><i>În acest an:</i></h5>Casa Judeţeană de Pensii a achitat peste 45 de mii de lei pentru asistenţa medicală a persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale

În acest an:
Casa Judeţeană de Pensii a achitat peste 45 de mii de lei pentru asistenţa medicală a persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale

Tot în cele 11 luni ale anului, 44 de persoane au beneficiat de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă

Ultima şedinţă a Colegiului Prefectural din acest an a avut pe ordinea de zi trei puncte importante: o informare privind activitatea desfăşurată de Casa Judeţeană de Pensii Harghita în perioada ianuarie-noiembrie în domeniul asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale; situaţia gestionării deşeurilor în judeţ şi prezentarea stadiului implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară la nivelul judeţului.

Pentru astăzi ne vom opri asupra materialului prezentat de Bán Katalin, director executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Harghita, urmând ca în numerele următoare să revenim şi cu celelalte puncte.

2,25%, contribuţia asiguratorie pentru muncă

Bán Katalin amintea despre faptul că, începând cu anul 2005, în cadrul sistemului de asigurări Sociale de stat a fost introdus subsistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, care are menirea de a asigura protecţia asiguraţilor împotriva diminuării sau pierderii capacităţii de muncă, produse ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională. Dacă până la sfârşitul anului 2017, contribuţia era în funcţie de codul CAEN – unităţile care aveau o activitate cu riscuri mai mari plăteau mai mult, iar cele cu risc mai mic aveau o contribuţie mai mică – din 2018 contribuţia asiguratorie pentru muncă este de 2,25% din salariu, care include şi contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

„Serviciile şi prestaţiile acordate asiguraţilor – preciza Bán Katalin – au scopul de a asigura prevenirea accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, reabilitarea medicală şi socio-profesională a asiguraţilor, victime ale accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, acordarea de prestaţii în bani pe termen mai scurt sau mai lung, în funcţie de situaţie”.

Peste 100 de vizite la angajatori

Pentru a prevenit accidentele de muncă, personalul din cadrul compartimentului Accidente de muncă şi boli profesionale efectuează vizite la angajatori, scopul acestora fiind de a acorda asistenţă tehnică în activitatea de elaborare a instrucţiunilor de prevenire, de a oferi consiliere angajatorilor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, de a ajuta la identificarea riscurilor la fiecare post de muncă şi de a recomanda măsuri de prevenire, acestea fiind controlate la final.

În cele 11 luni ale acestui an, angajatorii CJP Harghita au efectuat 107 vizite la angajatorii cu sediul în judeţul Harghita. Au întocmit 77 de tablouri de prevenire pe post de lucru, au recomandat peste 3.000 de măsuri de prevenire şi au verificat într-un număr de 44 de cazuri modul de realizare a propunerilor efectuate.

Peste 45.000 de lei, valoarea asistenţei medicale în urma accidentelor de muncă

În acest an, CJP Harghita a efectuate plăţi în valoare de 45.389 de lei care au reprezentat contravaloarea asistenţei medicale în spitale din judeţ pentru 18 persoane care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale. Totodată, au fost acordate dispozitive medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice funcţionale şi fizice pentru 9 persoane – aici fiind incluse concentratoarele de oxigen, o proteză de mână şi alte dispozitive (catetere, saci pentru colectare urină ş.a.m.d.).

44 de persoane au beneficiat de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă

În cazul în care un accident de muncă se soldează cu decesul persoanei asigurate, membrii familiei au dreptul la o despăgubire în valoare de 4 ori salariul mediu brut pe economie. În acest an, spunea Bán Katalin, CJP Harghita a achitat o singură astfel de prestaţie, în valoare de 18.040 de lei. Şi tot în urma accidentelor de muncă mortale, urmaşii persoanei respective au drept la pensie de urmaş, contravaloarea acesteia fiind suportată din fondul de accidente, în acest an fiind acordate 32 de asemenea pensii.

În ceea ce priveşte acordarea de prestaţii în bani pe termen lung şi scurt sub formă de indemnizaţii şi ajutoare, în cursul anului, CJP Harghita a achitat pentru 44 de persoane contravaloarea indemnizaţiei (în valoare de 133.247 de lei) pe perioada în care persoanele care au suferit accidente de muncă şi boli profesionale au fost în incapacitate temporară de muncă.

Bán Katalin mai spunea că, dacă după un accident de muncă persoana devine invalidă, atunci ea beneficiază de pensie de invaliditate, contravaloarea acestor pensii fiind achită din fondul de accidente. În acest an, în evidenţele casei Judeţene de Pensii au 87 de persoane aflate în asemenea situaţie, valoarea totală a pensiilor de invaliditate achitate ridicându-se le 988.889 de lei.

LIVIU CÂMPEAN

 

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.