Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În această dimineaţă a plecat, din Topliţa, o dubă cu ajutoare pentru refugiaţii ucraineni de la Siret | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » În această dimineaţă a plecat, din Topliţa, o dubă cu ajutoare pentru refugiaţii ucraineni de la Siret
În această dimineaţă a plecat, din Topliţa, o dubă cu ajutoare pentru refugiaţii ucraineni de la Siret

În această dimineaţă a plecat, din Topliţa, o dubă cu ajutoare pentru refugiaţii ucraineni de la Siret

  • „Noi toţi le mulţumim, nu numai topliţenilor, tuturor oamenilor buni şi minunaţi care au făcut donaţii în sprijinul persoanelor care au atât de multe probleme”

La sfârşitul lunii februarie, Asociaţia „Sfântul Ilie” iniţia, în cadrul acţiunii Cutia cu fapte bune, o campanie de strângere de ajutoare pentru refugiaţii ucraineni.

După două săptămâni, timp în care foarte mulţi topliţeni au dus pachete sau bani, ieri am stat de vorbă cu Ana Olga Dobrean, una dintre iniţiatoarele acţiunii, despre rezultatul acestei campanii.

Ne spunea că s-a dus apă, alimente neperisabile, conserve, mâncare pentru bebeluşi, lapte praf, dulciuri şi jucării pentru copii, pahare şi farfurii de unică folosinţă, produse de igienă.

De asemenea, s-au făcut şi donaţii în bani, atât la centrul de colectare, din strada Ştefan cel Mare, la Atelierul Krasztel, cât şi în contul deschis de Asociaţia Sf. Ilie pentru refugiaţii ucraineni. Au fost strânşi aproximativ 15.000 de lei, sumă care se doreşte a fi folosită cumpătat şi în folosul celor care chiar au nevoie de ajutor.

Ana Olga Dobrean ne spunea că din banii şi din alimentele donate de către oameni au fost asigurate mese (mic dejun, cină, pachete pentru drum, chiar şi mese calde) pentru ucrainenii care au tranzitat Topliţa ori care s-au aflat în municipiu pentru câteva zile.

S-a colaborat inclusiv cu restaurantele din zonă unde li s-a oferit o masă caldă, dar unde li s-au dat posibilitatea ucrainenilor să ia cu ei pentru drum un sandviş, o apă şi dulciuri pentru cei mici.

Tot pentru copii, au fost amplasate cutii în care erau jucării ori li s-au oferit celor mici cărţi de colorat şi creioane colorate pentru a avea o preocupare pe drum.

De asemenea, s-au cumpărat medicamente necesare ucrainenilor bolnavi, li s-au aplicat tratamente şi chiar le-au fost schimbate bandajele celor care prezentau diferite răni.

Am întrebat-o pe Ana Olga Dobrean dacă ne poate spune câţi topliţeni au trecut pragul centrului de colectare. Ne spunea că au fost foarte mulţi şi că au făcut-o din inimă, nedorind să-şi lase numele, nedorind să le fie înregistrată donaţia. Şi fără aceştia nu se reuşea să se adune atât de multe lucruri, nu se reuşea să fie ajutaţi atât de mulţi refugiaţi ucraineni.

„Noi toţi le mulţumim, nu numai topliţenilor, tuturor oamenilor buni şi minunaţi care au făcut donaţii în sprijinul persoanelor care au atât de multe probleme, oamenilor care, efectiv, şi-au pus toată viaţa într-o valiză şi au plecat. Şi atunci când au deschis-o şi-au dat seama că nu mai au nimic. Suntem într-o Românie agitată, cu ger şi ninsoare, şi sperăm ca mâine să ne liniştim şi să vină primăvara. Implicarea a fost foarte mare şi ne bucurăm că putem să le asigurăm necesarul în momentul în care tranzitează oraşul sau rămân pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă la noi în oraş”, ne spunea la final Ana Olga Dobrean.

***

Transportul asigurat cu o dubă de 3,5 tone, era programat să plece în această dimineaţă, la ora 06:00, cu destinaţia Vama Siret.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.