„În 2010 s-au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din oraş” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Politic » „În 2010 s-au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din oraş”
„În 2010 s-au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din oraş”

„În 2010 s-au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din oraş”

Scrisoare deschisă

Excelenţei Sale Domnului Victor Ponta, Prim-Ministru al Guvernului României

 

Domnule Prim-Ministru,

Declaraţiile primarului municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád şi articolele de presă referitoare la cedarea către Primăria Sf. Gheorghe a ultimului poligon al Armatei Române din judeţul Covasna, regiune cu potenţial separatist pe criterii etnice datorat extremiştilor maghiari din rândul cărora face parte şi Antal Árpád, îngrijorează profund comunitatea românească din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Aceste declaraţii fac parte dintr-un şir de demersuri întreprinse în acest sens, în ultimii ani, de către administraţia publică locală, controlată perpetuu de UDMR. Astfel, la 15 martie 2010, la iniţiativa primarului oraşului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), implicat ulterior în scandalul steagurilor secuieşti, s-au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din oraş. În localitate au fost amplasate panouri bilingve, care îndemnau localnicii de a semna pentru susţinerea înaintării unei adrese către autorităţile centrale în vederea trecerii diverselor obiective ale Armatei Române în administrarea locală a municipiului. „Primarul îndeamnă locuitorii oraşului să sprijine iniţiativa de preluare a terenurilor şi clădirilor aflate în patrimoniul Armatei Române”, se putea citi pe panourile amplasate în mai multe zone din oraş.

În spiritul adevărului subliniem faptul că terenul pe care este amplasat poligonul MApN de la Sfântu-Gheorghe, înfiinţat prin decret regal, nu a fost naţionalizat în perioada comunistă. Poligonul a fost constituit prin exproprieri, după 1921, şi plătit în totalitate de Statul Român. În perioada interbelică, când a fost folosit de Centrul de Instrucţie al Infanteriei din Sfântu-Gheorghe, poligonul era mult mai mare, fiind restrâns în ultimii ani la 70 de hectare.

Ca reprezentanţi ai zecilor de organizaţii româneşti care reprezintă pe cei 400.000 de români din cele trei judeţe, considerăm că prin cedarea poligonului Armatei Române către un Consiliu local care nu respectă şi nu reprezintă interesele celor circa 12.000 de români care locuiesc în municipiul Sfântu-Gheorghe vor fi afectate atât interesele românilor din Sfântu-Gheorghe, cât şi siguranţa naţională.

Considerăm că prin cedarea şi desfiinţarea structurilor militare din această regiune cu potenţial separatist, într-un moment în care experienţa Ucrainei arată când de importantă este pentru integritatea teritorială şi pentru stabilitatea zonei păstrarea şi întărirea structurilor militare în zone cu potenţial de conflict naţionalist-extremist, este o gravă eroare care nu se justifică decât prin interese/complicităţi politicianiste de care Domnule Prim-Ministru nu vă credem capabil.

Cu autoritatea şi responsabilităţile ce vă revin pe linia asigurării siguranţei naţionale, vă rugăm să solicitaţi răspunsuri urgente la următoarele întrebări, din partea conducerii Ministerului Apărării Naţionale.

Se cunoaşte la Ministerul Apărării Naţionale că una din strategiile Budapestei în bazinul carpatic, cu precădere în Covasna şi Harghita, o reprezintă eliminarea structurilor militare şi a facilităţilor şi bazelor militare, strategie pusă în aplicare prin intermediul UDMR care permanent aflată la guvernare a determinat fiecare Guvern al României la asemenea cedări în schimbul voturilor în Parlament sau în alegeri?

Dacă răspunsul este afirmativ, cedarea ultimului poligon militar din judeţul Covasna poate fi considerată un act de înaltă trădare al demnitarilor şi militarilor care, eventual, au acceptat această cedare?

Se cunoaşte la nivelul Ministerului Apărării Naţionale că se intenţionează mutarea obeliscului eroilor sovietici din parcul central al municipiului în poligonul militar în scopul eliberării amplasamentului pe care în perioada 1940-1944 a fost înălţat monumentul „steagul patriei” (maghiare)?

Se cunoaşte de către Ministerul Apărării Naţionale cum va arăta monumentul care va fi edificat pe acest amplasament odată eliberat?

Dacă acest monument, şi avem informaţii certe în acest sens, este unul profund antiromânesc şi defăimător pentru România şi eroii Armatei Române care s-au jertfit pentru eliberarea primului oraş românesc din Transilvania ocupată de Ungaria horthysto-fascistă, este în mod ruşinos conducerea actuală a Ministerului Apărării Naţionale şi a Armatei Romane complice prin trădare la un act profund antiromânesc?

În consecinţă, Domnule Prim-Ministru vă rugăm să vă aduceţi aminte de cele pe care le-aţi promis la Adunarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, din martie 2010, de la Topliţa, să luaţi în considerare interesele naţionale, dar şi interesele românilor din cele trei judeţe şi să cereţi ministrului Apărării, Mircea Duşa, să renunţe la iniţierea Hotărârii de Guvern prin care se cedează Poligonul Armatei Române de la Sfântu-Gheorghe, care pentru noi, românii din cele trei judeţe, este mai mult decât un poligon, el reprezentând la nivel simbolic prezenţa Statului Român într-o zonă în care simbolurile româneşti şi ale Statului sunt din ce în ce mai puţin prezente.

Consiliul Director al FCRCHM

Preşedinte, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop

——

Notă: o scrisoare cu conţinut asemănător a fost înaintată: preşedintelui României, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Statul Major General al Armatei Române.

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. De acord cu scrisoarea, o susțin și chiar dacă nu sunt din Sf.Gheorghe, înțeleg temerile românilor. Așa se aplică politica de maghiarizare a Transilvaniei – prin excluderea elementului românesc! Mă tem că dl.Ponta deja a făcut înțelegeri cu UDMR pentru a fi susținut în turul II!

  2. chiar si dupa 90 ani, usa e deschisa si noi tot ne ducem cu capul in pereti, de ce nu construim ceva in loc sa distrugem. Ca ardeleni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.