În Harghita vor ajunge până la finele anului circa 5 milioane de euro | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » În Harghita vor ajunge până la finele anului circa 5 milioane de euro
În Harghita vor ajunge până la finele anului circa 5 milioane de euro

În Harghita vor ajunge până la finele anului circa 5 milioane de euro

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală

În prima zi a săptămânii în curs, în prezenţa domnului Korodi Attila, ministru al Mediului în Guvernul Ponta, primarii din 21 de localităţi harghitene, selectate pentru a intra în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) la propunerea Consiliului Judeţean, au semnat contractele de finanţare pentru proiectele depuse, a căror valoare, potrivit domnului Borboly Csaba, se ridică la 12,4 milioane lei, sau dacă vreţi, la aproximativ 3 milioane euro. Şi asta nu e singura veste bună, deoarece, mai spunea preşedintele Consiliului Judeţean, până la finele anului 2014 există certitudinea că vor mai fi semnate şi alte contracte ce vor ridica suma totală undeva la 5 milioane de euro, fonduri care vor contribui atât la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale membrilor din unele comunităţi, cât şi la rezolvarea unor probleme plasate în zona de interes a instituţiei pe care o conduce.

Şi pentru că existau motive, în cuvântul său introductiv, d-l Borboly a ţinut să-i mulţumească reprezentantului Guvernului, prezent la eveniment, pentru sprijinul primit, iar d-l Korodi nu i-a rămas dator subliniind că acesta e doar începutul, unul bun pentru care Executivul face un efort deosebit ştiut fiind că proiectele PNDL nu pot fi acoperite, nici măcar parţial, cu fonduri europene.

Fără prea multe ocolişuri, d-l Borboly a marcat bucuros şi primul punct: „Dacă avem idei şi forţă la Bucureşti, exprimată prin reprezentanţii noştri în Guvern, atunci cred că putem aduce bani frumoşi în judeţ…”.

Încet, încet, pentru mine şi foarte probabil pentru toţi cei din sala în care ne aflam, mesajul devenea tot mai lesne de descifrat: „UDMR este la guvernare din luna aprilie şi rezultatele sunt vizibile. Dacă până atunci nici nu am încercat să obţinem astfel de fonduri, în opoziţie fiind, de atunci încoace iată că au început să vină şi banii. Asta trebuie să le spunem şi cetăţenilor. Suntem la guvernare şi dorim să rămânem acolo!”.

Fără alte comentarii, eu revin la momentul premergător semnării contractelor şi reţin în context îndemnul adresat primarilor de a-şi clarifica, prin întrebări, problemele ce le-au rămas neclare, lucru pe care ei l-au şi făcut. Aşa au venit precizările privitoare la drumurile comunale şi mai ales cele legate de achiziţiile publice, ale căror demersuri se impun a fi demarate urgent, astfel încât să nu se piardă timp preţios. „Trebuie fructificat momentul pentru că este în interesul nostru, în condiţiile în care ştim că viaţa nu se termină în 31 decembrie şi că, dincolo de această dată, putem conta pe sprijinul Guvernului din care facem, şi cred că vom mai face, parte!”, a marcat al doilea punct din intervenţia sa, preşedintele CJ Harghita, d-l Borboly Csaba.

Şi pentru că în unele situaţii o parte din avize au expirat, s-a făcut următoarea precizare: cei în cauză să se adreseze d-lui Balázs Gáspár, care ştie ce trebuie făcut pentru actualizarea lor!

Cu sublinierea că, potrivit informaţiilor furnizate de… omul potrivit, prin aceste fonduri sunt finanţate în principal lucrările de apă, canal şi drumuri judeţene, mai amintesc în plus că valoarea minimă a unui proiect finanţat prin PNDL este de 50.000 lei, iar valoarea maximă undeva între 200.000 şi 300.000 lei.

Cred de asemenea că e important să mai evidenţiez aici faptul că o parte din banii primiţi reprezintă sume suplimentare la contractele de finanţare existente în localităţi precum Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Lupeni, Ditrău, Bălan şi altele, iar cealaltă parte sume pentru proiectele noi, cum ar fi cele de la Remetea, Odorheiu-Secuiesc, Voşlăbeni, Leliceni, Tulgheş şi lista ar putea continua, urmând a fi închisă până la sfârşitul acestui an cu alte opt localităţi pentru care, după cum anterior arătam, ar urma să mai ajungă în Harghita, pe „ruta” PNDL, încă circa 2 milioane de euro.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.