Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Impresii la o săptămână după redeschiderea teraselor şi la trei de la starea de alertă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Opinii » Impresii la o săptămână după redeschiderea teraselor şi la trei de la starea de alertă
Impresii la o săptămână după redeschiderea teraselor şi la trei de la starea de alertă

Impresii la o săptămână după redeschiderea teraselor şi la trei de la starea de alertă

De Ziua Copilului, alături de cei mici, fericiţi au fost şi cei care au aşteptat să iasă în oraş, în cazul de faţă, la o terasă şi să socializeze şi fizic, nu doar virtual. La sfârşitul lunii mai a apărut un ordin care stabilea „măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică”. Pe scurt, modul în care trebuie să fie organizată activitatea de pe terase.

Aici, printre măsuri se precizează şi faptul că operatorii economici au obligaţia să asigure „respectarea unei distanţe de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate”. De asemenea „se stabileşte un număr de maximum 4 clienţi care pot ocupa o masă (…) excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu”.

Tot în acea perioadă, primarul municipiului Miercurea Ciuc declarase că e dispus să ofere barurilor şi restaurantelor spaţiu dublu la preţul de anul trecut, tocmai pentru nu reduce mult numărul de mese, dar şi să poată păstra această distanţă prevăzută în lege.

Aşadar, fiecare ştia ce are de făcut, fiecare putea să-şi facă un plan.

După o săptămână de la deschiderea teraselor am remarcat că mulţi proprietari de baruri şi restaurante au încercat să aşeze mesele în aşa fel încât să se păstreze acea distanţă de 2 metri. Însă, sunt cazuri în care cei 200 de centimetri se reduc la doar câţiva zeci. De fapt, asta este specific acelor administratori/patroni care şi înainte de pandemie încercau să ocolească legile şi concurenţa loială. Dacă bonul fiscal era la fel de întâlnit ca alcoolul în berea fără alcool, sau dacă a reuşit să legifereze fumatul în spaţii închise prin închiderea terasei cu folie (deşi în lege se precizează „indiferent de natura pereţilor”), cred că nimeni nu credea că acel patron, peste noapte, va reveni la sentimente mai bune şi îşi va călca pe inimă, renunţând la o parte din profit de dragul unor prevederi legale. Astfel, pe vechea terasă spaţiul dintre mese a rămas acelaşi, iar distanţa dintre clienţii meselor alăturate nu trece de câţiva zeci de centimetri. Şi asta în pofida faptul că aceeaşi cafenea a profitat de „generozitatea” municipalităţii şi şi-a extins terasa semnificativ, câştigând alte câteva mese şi, normal, mai mulţi clienţi.

Alţii au aşezat mesele la distanţă, dar au permis ca la una să stea şi grupuri de 6-8 persoane.

E adevărat că fiecare dintre noi poate alege dacă se aşează la o anumită masă sau nu, poată să aleagă dacă vrea să stea într-un loc în care aceste măsuri sunt respectate sau nu sunt respectate, dar până ce să facem noi această alegere, există o lege care, deşi are multe hibe, se află în vigoare.

Masca în magazine începe să devină opţională

După mai bine de două săptămâni de la intrarea în stare de alertă şi de când a devenit obligatorie purtarea măştii în magazine (în spaţii publice închise), aceasta pare să devină opţională în unele unităţi comerciale.

Intrând într-un magazin de mezeluri, am constatat că eram singurul client care purta mască, iar dintre vânzătoare numai una o purta „regulamentar”, adică îi acoperea atât gura, cât şi nasul. În alt magazin, unul de panificaţie, o clientă a intrat fără mască, s-a plimbat prin unitatea comercială, a cumpărat ceva şi a plecat, fără ca un angajat să-i tragă atenţia că nu avea acea mască care ar fi trebuit să fie obligatorie. Chiar dacă eram numai câte două-trei persoane în magazine, în primul caz am putea zice că 66% dintre clienţi nu purtau mască, în al doilea caz că 50-66% dintre ei o purtau.

Între timp, cazurile de infectare din judeţul nostru cresc în fiecare zi.

∗∗∗

Cel mai probabil, pe toţi ne deranjează purtatul măştii. Dacă analizăm aceste prevederi, în unele cazuri le putem considera (poate pe bună dreptate), aproape aberante. De asemenea, ştim că această atitudine este prezentă atât în Topliţa, cât şi în Miercurea Ciuc, atât în Giurgiu sau Cluj, cât şi în Harghita. Dar, aşa cum am mai spus, cât timp aceste măsuri sunt legiferate, poate trebuie respectate şi din principiu, din respect faţă de lege. În caz contrar nu avem dreptul să ne plângem că vrem o ţară ca afară, dacă noi continuăm să ne comportăm ca înăuntru.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.