„Impresii din Bucovina” este genericul expoziţiei vernisată vinerea trecută la Galeria Consiliului Judeţean Harghita, unde expun artişti fotografi aparţinând Fotoclubului Prisma din Miercurea-Ciuc şi Marx József din Târgu-Mureş, materialul fotografic fiind rezultatul unor tabere de creaţie organizate în acest ţinut fabulos.
Tema iniţială a taberelor a fost urmărirea itinerarului efectuat de secuii refugiaţi în urma masacrului de la Siculeni (1764), dar şi a celor mutaţi ulterior cu sprijinul împăratului Iosif al II-lea, în anii 1784-86 – şi care împreună au format cinci sate în Bucovina, în apropierea Rădăuţilor. Ulterior, după înfiinţarea Imperiului Austro-Ungar, aceştia au fost mutaţi de maghiari în Voivodina şi, apoi, în Transdanubia.
Tema principală, aşadar, este reţinută în expoziţie doar de câteva portrete, deoarece materialul fotografic de bază, adeseori remarcabil, introduce vizitatorul mai puţin experimentat al zonei secuieşti într-o lume cu totul specială, a vechilor mănăstiri ortodoxe, încadrate într-un peisaj de vis – şi a unor tradiţii aparte, cum ar fi confecţionarea buciumelor. Desigur, arhitectura cultică medievală a oferit fotografilor subiectele cel mai generoase, ceea ce nu înseamnă că aspecte aparent banale ale vieţii contemporane au fost lăsate la o parte.
Consiliul Judeţean Harghita, care sponsorizează anual o tabără de creaţie a Fotoclubului Prisma, va edita un album din fotografiile expuse la Târgu-Mureş şi Miercurea-Ciuc, astfel încât această lume cu totul deosebită să poată deveni cunoscută publicului autohton în toată complexitatea şi frumuseţea ei. (M. Groza)
One comment
Pingback: Impresii fotografice dintr-un ţinut fabulos - Ziare | Ziare Natioanale | Ziare Locale