Peste 3-5 ani, Salina Praid va dispune de un nou orizont de vizitare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Peste 3-5 ani, Salina Praid va dispune de un nou orizont de vizitare
Peste 3-5  ani, Salina Praid va dispune de un nou orizont de vizitare

Peste 3-5 ani, Salina Praid va dispune de un nou orizont de vizitare

Valoarea investiţiei: 2-3 milioane de euro

Salina Praid va dispune, în următorii ani, de un nou orizont de vizitare destinat pacienţilor, investiţia fiind evaluată la 2-3 milioane de euro.

Directorul Salinei Praid, Sebestyen József, a declarat că în 2014 s-a înregistrat un record de turişti şi pacienţi, baza de tratament fiind vizitată de 525.000 de persoane, cu aproape 150.000 mai multe decât în anul precedent. Drept urmare, s-a luat decizia amenajării unei noi galerii de vizitare, a cărei bază se află la 24 de metri sub cea actuală, unde se vor putea relaxa cei care vin în salină pentru a-şi tratata afecţiunile respiratorii şi care vor fi separaţi de turiştii care vin doar în vizită. Deocamdată a început realizarea unui drum de acces către respectivul orizont, unde s-a exploatat sare în anii ’70, pentru ca zona să fie pusă în siguranţă şi pentru a fi amenajate toate facilităţile necesare.

Directorul salinei a precizat că amenajarea drumului este anevoioasă, întrucât se face manual şi a estimat că a lucrarea va dura aproximativ un an. „Dacă facem drumul cu o pantă de 8-10%, atunci va avea o lungime de 300-400 metri, numai că e greu de săpat. De aceea va dura aproximativ un an”, a explicat Sebestyen József.

În ceea ce priveşte investiţia totală, aceasta ar urma să dureze între trei şi cinci ani şi este estimată la o valoare cuprinsă între două şi trei milioane de euro. „Ne-am gândit să separăm cumva turiştii de cei care vin la tratament şi care au nevoie de mai multă linişte. Vom pune la dispoziţia lor şi acolo toate facilităţile de care au nevoie”, a spus pentru Agerpres directorul Salinei Praid.

Actuala galerie de vizitare şi bază de tratament s-a deschis în anul 1980, după ce exploatarea sării se sistase acolo cu un an în urmă. Salina Praid se vizita încă din 1965, dar într-o altă galerie, care a fost închisă şi s-a deschis apoi actuala bază de tratament. Galeria actuală are, în unele locuri, o lăţime de 20 metri, iar înălţimea este cuprinsă între 12 şi 18 metri.

La Praid vin, pentru relaxare şi pentru tratarea sau prevenirea afecţiunilor respiratorii, turişti din întreaga ţară, dar şi din ţări îndepărtate ale lumii, precum China sau Japonia.

Există şi persoane care revin anual sau de două ori pe an la Praid, pentru că au constatat că aerul sărat din salină le ajută să-şi vindece problemele respiratorii sau le fortifică organismul.

Datorită creşterii numărului de turişti, în ultimii ani s-au înmulţit facilităţile oferite acestora în subteran. În galeria de vizitare a fost amenajat un parc de aventură, perfect securizat, un spaţiu de joacă gonflabil pentru copii, un cinema 3-D, dar şi locuri de creaţie pentru cei mici. Doritorii pot face şi mişcare în subteran, întrucât au la dispoziţie mese de ping-pong, dar pot participa şi la ore de gimnastică, cu un antrenor, acestea fiind extrem de benefice pentru pacienţi, în condiţiile în care astfel pot inhala mai mult aer sărat.

Tot în subteran, pasionaţii de Internet au acces la wireless, iar cei care doresc să bea un ceai sau să servească masa au la dispoziţie o cafenea şi un restaurant.

Anul trecut, Salina Praid a înregistrat un sezon turistic excepţional care se datorează, în parte şi deschiderii ştrandului cu apă sărată, cel mai mare de acest fel din ţară, investiţie a Societăţii Naţionale a Sării, care a fost luat cu asalt de zeci de mii de turişti. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.