Iile „centenare” de la Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Cultură » Iile „centenare” de la Tulgheş
Iile „centenare” de la Tulgheş

Iile „centenare” de la Tulgheş

O colecţie de ii care au aproximativ 100 de ani, alături de poveştile lor, a fost prezentată vineri, în localitatea Tulgheş, de prima Academie a Iei din România, care a luat fiinţă în această comună din nordul judeţului Harghita, locuită preponderent de români.

Iniţiatoarea „IA AcademIA”, Cristina Timariu, a declarat că s-a realizat o cercetare, cu ajutorul elevilor de la cercul de istorie al Şcolii Gimnaziale, care au avut „misiunea” de a căuta prin lăzile de zestre ale bunicilor, străbunicilor sau mamelor lor şi de a afla poveştile iilor pe care le găsesc acolo.

Ca urmare, vineri, la muzeul din sat, au fost prezentate peste 50 de ii, pe care organizatorii le-au numit „ii centenare”, întrucât sunt cusute în jurul anului 1918, fiecare fiind însoţită de povestea sa, aşa cum a fost descoperită de copiii din localitate.

„Mulţi dintre ei au venit cu nişte poveşti absolut zguduitoare, despre vremuri tulburi, lucruri neştiute sau nepovestite până acum şi am strâns colecţia aceasta laolaltă, iar lângă ie este scrisă şi povestea. (…) Urmează să scoatem şi o carte, care se va numi Dor de ie tulgheşană, tocmai pentru că, pornind de la ie, vrem să scoatem în evidenţă povestea trecutului. Aici, în Tulgheş, s-au întâmplat multe lucruri importante, fiind zonă de graniţă, şi credem că nu trebuie date uitării”, a declarat Cristina Timariu.

Aceasta a punctat că, simpla atingere a acestor ii „te face să simţi că ai atins timpul”.

„E foarte emoţionant să vezi o fotografie făcută în 1920, cu o femeie îmbrăcată în ie, şi să poţi pune mâna pe ia aceea, dar să ştii că femeia nu mai este. (…) E ceva unic, greu de descris în cuvinte. Parcă pui mâna pe timp, parcă simţi că timpul poate fi pipăit. E ceva extraordinar şi, dacă oamenii ar da mai multă atenţie acestui subiect, am avea extraordinar de mult de câştigat ca ţară. Pentru că o astfel de ie, scoasă în afara ţării, spune o mie de poveşti, transmite ceva special. Spre exemplu, un copil a povestit că străbunica lui a cusut ia veghindu-şi primul copil născut, care avea să moară. Şi a spus că ia respectivă nu a mai fost purtată niciodată de străbunică, pentru că îi amintea de pierderea copilului. Dar nu s-a îndurat să nu o termine, ci a cusut-o şi o ţinea ca pe un odor”, a povestit tânăra din Tulgheş, pasionată de tradiţia şi portul popular.

Ea a mai precizat că această colecţie de ii centenare va fi expusă şi în alte localităţi din ţară, fiind parte a multiplelor evenimente care se vor desfăşura în comună cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

„Urmează să plecăm cu colecţia, să spunem povestea tulgheşenilor. Am avut onoarea să fim invitaţi la simpozionul naţional Vasile Pârvan de la Bacău, unde s-a spus povestea unor generali, mari eroi militari ai Primului Război Mondial, iar eu le-am povestit despre nişte eroi despre care nu s-a scris niciodată, despre adevăraţi eroi, despre bărbaţii care au plecat pe front, despre femeile care au rămas acasă şi au plâns şi au cusut, indiferent de ce se întâmpla în afara casei. Asta e fascinant pentru mine: afară era război, oamenii luptau, mureau şi, totuşi, ele nu se opreau din cusut, din ţesut, pentru că viaţa mergea înainte. Şi cine ştie câte gânduri, câte lacrimi, câte rugăciuni au fost cusute, împletite, ţesute”, a afirmat Cristina Timariu.
La evenimentul de la Tulgheş a participat şi primarul comunei, Marcel Vancu, care le-a povestit copiilor despre bunica lui, Floarea, care a fost ţesătoarea satului, şi la războiul căreia se aşeza, uneori, imaginându-şi că se află la volanul unei maşini. De altfel, primarul a şi donat o ie din lada de zestre a bunicii, care va completa colecţia de ii centenare.

Potrivit Cristinei Timariu, la eveniment au luat parte şi câteva „profesoare” ale Academiei Iei, femei din sat care încă mai cos sau mai ţes şi care sunt încurajate să transmită mai departe acest meşteşug.

„La Tulgheş, femeile care încă ţes şi cos vor fi încurajate şi sprijinite să le înveţe pe cele câteva fetiţe care au început să vină la cercul de cusut. Vrem să reproducem prima ie de Tulgheş, să luăm un model care ne reprezintă şi să îl reproducem şi să învăţăm să trăim din ţesut şi din cusut, aşa cum se întâmpla pe vremuri”, a conchis Cristina Timariu.

De asemenea, la prezentarea de vineri au luat parte şi reprezentanţi ai Muzeului Naţional al Literaturii Române din Iaşi, care au premiat mai mulţi copii din Şcoala Gimnazială din Tulgheş, implicaţi în munca de cercetare pentru realizarea colecţiei.

Evenimentul cultural de la Tulgheş s-a desfăşurat în colaborare cu comunitatea online „La Blouse Roumaine”, cu sprijinul primăriei din localitate.

Prima Academiei a Iei din România, „Ia AcademIa”, din comuna Tulgheş, are rolul de a păstra şi de a transmite mai departe tradiţiile şi portul popular.

Lia MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.