Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Idei pornite din Harghita: se doreşte modificarea Legii privind concediul pentru creşterea copilului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Politic » Idei pornite din Harghita: se doreşte modificarea Legii privind concediul pentru creşterea copilului
Idei pornite din Harghita: se doreşte modificarea Legii privind concediul pentru creşterea copilului

Idei pornite din Harghita: se doreşte modificarea Legii privind concediul pentru creşterea copilului

Un proiect de modificare a Legii privind concediul de creştere a copilului, susţinut de UDMR, a fost prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc în sediul Consiliului Judeţean Harghita. De fapt, proiectul de modificare se referă la luarea unor măsuri pentru revenirea mai uşoară pe piaţa muncii a mămicilor după terminarea concediului de maternitate, dar şi la susţinerea angajatorilor.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Judeţului Harghita, Barabás Csaba, a explicat că problema revenirii pe piaţa muncii a mamelor după terminarea concediului de creştere a copilului a fost discutată în cadrul Consiliului Consultativ Economic al Consiliului Judeţean Harghita. După acest forum, instituţia pe care o conduce a organizat o serie de consultări cu cei interesaţi – reprezentantele mamelor aflate în concediu de maternitate şi angajatorii – în municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni, la care au participat şi parlamentarii harghiteni Tánczos Barna şi Korodi Attila. De asemenea, a fost creat şi un chestionar online pe pagina web a agenţiei. În urma consultărilor şi a analizei chestionarului – a spus Barabás Csaba – printre modificările propuse se numără revenirea treptată pe piaţa muncii a mămicilor/tăticilor, susţinerea financiară a angajatorilor, legalizarea profesiei de babysitter, acordarea de bonuri valorice pentru babysitting.

Senatorul Tánczos Barna a punctat că în urma consultărilor n-au fost solicitări de majorări a alocaţiilor pentru mamele în timpul perioadei concediului de maternitate. „Un lucru foarte important: reprezentantele mămicilor, mamele în general, au vrut să găsim soluţiile pentru revenirea mai uşoară pe piaţa muncii”, a spus Tánczos Barna. De asemenea, acesta a declarat că revenirea pe piaţa muncii după terminarea concediului de creştere a copilului nu poate fi tratat ca un „lucru care se întâmplă de azi pe mâine”. „Nu funcţionează această ruptură, ca după concediul de maternitate a doua zi să înceapă la program de 8 ore. Nu funcţionează nici din partea întreprinzătorilor, care sunt obligaţi astăzi prin lege să reangajeze mămicile care termină concediul de maternitate şi nu funcţionează nici din partea persoanelor care beneficiază de aceste prevederi legale”, a spus senatorul harghitean. Astfel că soluţia propusă este revenirea treptată pe piaţa muncii a beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copilului, care poate să înceapă încă din timpul concediului, printr-un contract de muncă cu timp scurt de lucru de 2-4 ore pe zi şi care să continue şi în perioada imediat următoare.

La rândul său, deputatul Korodi Attila a subliniat că este foarte important să se introducă instrumente şi pentru o reintegrare calitativă a mamelor pe piaţa muncii. În acest sens, Korodi Attila a explicat că e nevoie „să dăm instrumente atât prin instituţii guvernamentale, cât şi prin definirea unor proiecte care finanţează instruirea pe piaţa muncii, programe care ajută mamele să-şi recapete toate competenţele pe care le aveau pe piaţa muncii înainte de a intra în concediu de maternitate”, dar şi pentru a dobândi cunoştinţe din alte domenii. Acesta a spus că din punct de vedere financiar trebuie să beneficieze şi întreprinzătorul, după modelul angajării tinerilor absolvenţi, a vârstnicilor sau şomerilor.

Un alt punct susţinut de Korodi Attila a fost legalizarea meseriei de babysitter şi acordarea bonurilor valorice de babysitting. „Bonurile valorice pe care angajatorul le poate da angajatului, indiferent că vorbim de bonuri de masă, pentru turism, de cadou, bonurile acestea sunt instrumente financiare care ajută angajatorul să motiveze angajaţii şi să nu aibă povara impozitelor foarte mari. (…) Atunci ideea cu care au venit mamele a fost să existe şi bonuri valorice pentru a susţine babysitting-ul, adică îngrijirea copilului cât sunt ele la locul muncă”, a spus deputatul de Harghita. Acesta a fost de părere că e o idee bună deoarece rezolvă două probleme. Beneficiarii se integrează mai repede pe piaţa muncii şi nu-şi pierd cunoştinţele atât de repede, „pentru că şi ele o să aibă beneficii financiare dacă intră pe piaţa muncii mai repede de perioada de doi ani”. Iar pe de altă parte se creează şi o activitate independentă care trebuie organizată – meseria de babysitter. „Astfel se creează noi locuri de muncă într-o piaţă transparentă”, a spus Korodi Attila.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a spus că în cadrul instituţiei pe care o conduce se încearcă a se crea „un climat favorabil şi pentru acei părinţi care lucrează aici şi au copii mici”, considerând că CJ trebuie să fie un exemplu din acest punct de vedere şi pentru alte instituţii publice. Borboly Csaba a declarat că în Consiliul Judeţean sunt angajate 230 de persoane şi „noi încercăm să angajăm cât mai mulţi tineri la CJ”. „Derivă din acest lucru că cei mai mulţi au copii mici”. Iar de 7 ani de zile, „timpul de lucru pentru mămici/tătici” cu copii mai mici de 10 ani este mai scurt cu jumătate de oră.

De asemenea, preşedintele CJ a spus că „de astăzi vom implementa” şi propunerea privind revenirea treptată la locul de muncă a angajaţilor care au fost în concediul de creştere a copilului. „Până ajunge în dezbatere în comisii parlamentare acest proiect legislativ să avem deja experienţa Consiliului Judeţean: în prima lună – 2 ore; a doua lună – 4 ore; a treia lună – 6 ore; iar din a patra lună să înceapă la 8 ore”, a mai spus Borboly. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.