Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Idei de evadare în natură: Mlaştina Dumbrava Harghitei şi Piatra Colibei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Idei de evadare în natură: Mlaştina Dumbrava Harghitei şi Piatra Colibei
Idei de evadare în natură: Mlaştina Dumbrava Harghitei şi Piatra Colibei

Idei de evadare în natură: Mlaştina Dumbrava Harghitei şi Piatra Colibei

Plecând cu maşina din Miercurea-Ciuc spre Odorheiu Secuiesc, iar la Kalibáskő făcând stânga, pe DC 29 (drum asfaltat), care merge spre Lueta, ajungem într-o zonă caracteristică din punct de vedere geologic de amprenta vulcanismului. Am menţionat acest aspect pentru că la câţiva kilometri mai spre sud, la Mereşti, e prezent calcarul, unde s-au dezvoltat Cheile Vârghişului, precum şi o mulţime de peşteri.

Rezervaţia Mlaştina Dumbrava Harghitei, declarată arie naturală protejată de interes natural, se întinde pe o suprafaţă de două hectare, pe teritoriul administrativ al comunei Lueta.

Arealul rezervaţiei acoperă o zonă mlăştinoasă, alimentată de izvoare de apă minerală carbogazoase şi feruginoase, iar vegetaţia este specifică turbăriilor. De precizat, însă, că arealul rezervaţiei este îngrădit, accesul turiştilor în interiorul mlaştinii nu este permisă din cauza substratului turbos şi covorului vegetal sensibil. Astfel, rezervaţia poate fi observată numai de pe drumul forestier sau din foişorul realizat pe marginea acestuia.

La marginea ei, pe dreapta pârâului Tolvajos, se află Piatra Colibei – o stâncă bine individualizată, alcătuită din roci vulcanice, şi de pe care avem o frumoasă privelişte a împrejurimilor. Pârâul Tolvajos a erodat peretele stâncii, roca vulcanică nu a mai putut susţine greutatea ei proprie şi a căzut în pârâu. În acest loc, pârâul şi-a continuat cursul sub stânca căzută, rezultând formaţiunea caracteristică, ce seamănă cu o căsuţă mică, o „colibă”. Din această cauză, locul a primit denumirea de „Piatra Colibei”.

Şi tot la marginea rezervaţiei se află şi rămăşiţele unui bazin de apă minerală, ce  a fost folosit până în anii 1960 pentru tratamente balneare.

În zonă există şi o potecă tematică „Piatra Colibei – Chirui”, care are o lungime de 3,9 km. Poteca începe din DJ 29 (care uneşte DN 13 de Lueta), urcă pe valea pârâului Tolvajos şi apoi în versantul drept (nordic) al văii până la cabana Piatra Colibei (Kalibáskő) situată la DN 13.

Izvorul de apă minerală Festő este amenajat, acoperit şi asigură apă potabilă de bună calitate, dar poate fi folosit şi ca refugiu de către vizitatorii zonei în condiţii de vreme ploioasă.

ochii şoricelului (Saxifraga hirculus)

Dintre flora prezentă în zonă, plante protejate la nivel european, amintim curechi de munte, roua cerului, ochii-şoricelului, Paludella squarrosa (o raritate floristică) sau iarba surzilor (Saxifraga aizoon).

În final mai precizăm că în zonă nu se poate campa, dar traseul este ideal pentru o plimbare prin natură la sfârşit de săptămână.

LIVIU CÂMPEAN

(Rubrică realizată cu sprijinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.