Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Deşi n-au nici un pic de dreptate, vor discriminare pozitivă până la Dumnezeu şi chiar un pic mai sus | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Politic » Deşi n-au nici un pic de dreptate, vor discriminare pozitivă până la Dumnezeu şi chiar un pic mai sus
Deşi n-au nici un pic de dreptate, vor discriminare pozitivă până la Dumnezeu şi chiar un pic mai sus

Deşi n-au nici un pic de dreptate, vor discriminare pozitivă până la Dumnezeu şi chiar un pic mai sus

  • Statusul Romano-Catolic Transilvănean n-a fost niciodată proprietar de terenuri sau clădiri, ci doar administrator
  • Clădirea gimnaziului din Târgu Mureş a fost bun public şi a fost retrocedată ilegal
  • La rândul lui, Liceul Teologic Romano-Catolic a fost înfiinţat ilegal şi, ca atare, desfiinţat de justiţie
  • Cu toate acestea, a înscris, săptămâna trecută, 112 copii într-o şcoală care nu mai există din punct de vedere juridic
  • Ignorând toate cele de mai sus şi inducând în eroare opinia publică internă şi externă, instigaţi de biserici, Partidul Civic, FIDESZ şi UDMR, o parte din maghiari se raliază politicii radicale de confruntare promovată de Viktor Orbán

Organizaţia Statusul Romano-Catolic Transilvan (sau din Transilvania) – Status Romano-Catholicus Transylvaniensis, altoită pe corpul Bisericii Romano-Catolice Ungare, nu a fost recunoscută niciodată ca fiind legală, nici de autorităţile Imperiului dualist Austro-Ungar, nici de statul român, nici de Papalitate. Dar, prin hotărâri contra legii, Statusul a fost legalizat, prin Sentinţa Civilă nr. 1515 din 1 august 2001 a Judecătoriei Miercurea-Ciuc. Preşedinte al Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania – reînviată în urbea noastră – este, astăzi, arhiepiscopul romano-catolic Jakubinyi György.

Statusul n-a fost niciodată proprietar de clădiri ori terenuri, ci doar administrator de bunuri. Averile bisericeşti proveneau toate din donaţii regeşti, exclusiv pentru folosinţă şi exploatare, nu pentru posesie cu drepturi depline de proprietate. Regii unguri, în baza jurământului, nu puteau înstrăina drepturile de proprietate ale coroanei. Subiectele de drept rămâneau regele şi statul. Aceasta era situaţia şi în cazul diocezelor Alba Iulia, Timişoara, Oradea şi Satu-Mare, afirmă dr. Ignácz Kosutany, profesor de drept bisericesc. În anul 1783, Împăratul Iosif al II-lea stabilea printr-o rezoluţie: „Averile bisericeşti sunt proprietatea colectivităţii (…) numai uzufructul este al episcopiilor, mănăstirilor. În consecinţă, aceşti uzufructari să nu aibă alte drepturi de proprietate, nici să nu pomenească de vreun drept de moştenire sau de vreo altă prerogativă ori privilegiu“.

Aşadar, fără dubiu, aceste averi erau publice şi, precum în toate celelalte ţări succesoare Austro-Ungariei, statul român a preluat, în baza Tratatului de la Trianon, întreaga avere publică de pe teritoriul României Mari. Între timp, prin diverse malversaţiuni, Biserica Catolică s-a împroprietărit cu sute de clădiri şi mari suprafeţe de teren. Un membru al Parlamentului maghiar interbelic afirma, în înaltul for budapestan: „Partea covârşitoare a bunurilor au ajuns în stăpânirea Bisericii Catolice prin falsificare de documente. Falsificatorii de meserie ai documentelor erau exclusiv preoţi, în acea vreme mai nimeni neştiind să citească şi să scrie”. Un jurist de renume, dr. I. Karácsony, a inventariat 269 de documente falsificate, plus alte 302 nedatate şi cu diverse vicii de formă, referitoare la donaţiuni, privilegii, transcrieri şi confirmări. Perpetuate de-a lungul deceniilor, aceste falsuri, operate în cărţile funciare atât în vremurile imperiale, cât şi în timpul ocupaţiei horthyste, au dat mari bătăi de cap autorităţilor româneşti instalate în Transilvania după Marea Unire din 1918.

Clădirea cea nouă a gimnaziului din Târgu Mureş (unde funcţionează şi Liceul „Unirea”) s-a construit în anii 1905-1906 şi, după cum demonstrează istoricul clujean Vasile Lechinţan, absolut toate cheltuielile s-au făcut exclusiv din bani publici, aşa cum reiese chiar din Raportul anual al direcţiunii Statusului – iar cheltuielile ulterioare de funcţionare au fost acoperite de Fondul de Studii sau de Burse Terezian, de asemenea, bani publici, de la stat. Clădirea a fost, dintotdeauna, una publică şi numai justiţia noastră legată la ochi ştie cum se face că ea a fost „retrocedată” Bisericii Catolice, către care statul român actual plăteşte sume imense drept chirie.

Liceul „Unirea”, mixt, se afla pe locul 27 în topul liceelor naţionale, dar în 2014, Fundaţia Statusul Romano-Catolic a decis înfiinţarea Liceului Teologic, iar o parte din clasele cu predare în limba maghiară de la Liceul „Unirea” au fost transferate acolo. Atât înfiinţarea şcolii, cât şi funcţionarea ei până în această toamnă au fost ilegale. Mai mult, elevii români sunt scoşi din corpul B al clădirii, politicienii maghiari militând cu ardoare pentru segregare, aşa cum au făcut şi în cazul Liceului târg-mureşean Bolyai. Între timp, justiţia a constatat ilegalitatea înfiinţării şi funcţionării Liceului Teologic, apărând şi spinoasa problemă a recunoaşterii celor doi ani de studii pentru copiii înscrişi ilegal acolo. La ora actuală, Liceul Teologic nu există din punct de vedere juridic, iar doi dintre promotorii distrugerii unei şcoli mixte de prestigiu şi ai înfiinţării uneia ilegale, fostul inspector şef Ştefan Someşan şi fostul director al liceului ilegal, Zsolt-József Tamási, sunt sub ancheta DNA.

În ciuda hotărârii judecătoreşti definitive, Liceul Teologic a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a şi trei clase de liceu.

Avem, aşadar, un şir incredibil de ilegalităţi de la A la Z, iar autorii şi promotorii acestora au nemaipomenitul tupeu să arunce vina, acum, la început de an şcolar, pe statul român şi pe populaţia acestei ţări, care cică exercită o dublă discriminare: una etnică, împotriva maghiarilor, şi alta religioasă, împotriva catolicilor! Trebuie să recunosc că stupefacţia mea nu are margini şi că rareori în carieră am fost pus în faţa unor minciuni mai gogonate susţinute cu mai multă neruşinare!

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a aflat de pe stradă, de la maghiari, faptul că Biserica Romano-Catolică organizează un miting pentru susţinerea Liceului Teologic. „Nu e corect să aud de pe stradă că se organizează miting, era normal să ne anunţe. I-am trimis o scrisoare arhiepiscopului Jakubinyi György. (…) Pe mine mă supără că populaţia devine captivă la astfel demersuri pe care unii le fac ca să atragă atenţia. (…) După o oră după ce i-am scris arhiepiscopului au venit să depună cerere de avizare”, a arătat Florea.

Încă din data de 2 septembrie, arhiepiscopul Jakubinyi György, preşedintele Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania, solicita tuturor preoţilor maghiari, indiferent de confesiune, să anunţe în timpul slujbelor religioase acţiunea de protest programată pentru data de 6 septembrie, din faţa Prefecturii Mureş. Urmare a apelului făcut de arhiepiscopul romano-catolic, UDMR Mureş şi Partidul Civic Maghiar au făcut la rândul lor anunţuri pentru participarea la mitingul organizat sub sloganul „Nu lăsăm şcoala!”.

La miting au luat parte în jur de 2.000 de persoane, inclusiv preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, alături de fostul lider Unional, Markó Béla, fără a lua cuvântul, precum şi numeroşi parlamentari ai formaţiunii, reprezentanţi ai bisericilor catolice şi protestante, precum şi cetăţeni veniţi din judeţele Harghita şi Covasna.

În timpul manifestării, care a durat mai bine de 45 de minute, a fost citit un apel din partea părinţilor, în care se arată că „acţiunile ministrului Educaţiei, ale prefectului şi ale inspectorului şcolar general, declaraţiile contradictorii ale acestora, care induc în eroare elevii, părinţii, profesorii şi reprezentanţii bisericii, au depăşit limita suportabilului”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seara, la Târgu Mureş, că dacă nu mai există Liceul Teologic Romano-Catolic, contractul de închiriere dintre municipalitate şi Statusul Romano-Catolic cu privire la clădirea în care funcţionează acum Colegiul Naţional „Unirea” este reziliat de drept.

Ignorând realitatea că tot ce s-a făcut în jurul acestei teme este ilegal şi că ilegalităţile aparţin tocmai celor ce au ieşit în stradă, Kelemen Hunor declară ceea ce-i place mai mult: de pildă, că „e clar că există o intenţie de a desfiinţa o şcoală, de a nu lăsa să funcţioneze o şcoală maghiară, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. E o chestiune politică, degeaba intrăm în chichiţele administrative şi juridice, fiindcă dacă exista voinţă politică, exista această şcoală, unde părinţii au trimis copiii şi au avut încredere”.

Asta deşi copiii n-au rămas de izbelişte, căci Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a decis alocarea unor clase la alte şcoli cu predare în limba maghiară, şcoli care sunt acreditate.

Dar, după cum se vede în ultimul timp, Kelemen Hunor s-a raliat complet atitudinii războinice a lui Viktor Orbán, acesta fiind autoconvins de mai multă vreme că el personal şi Ungaria sunt buricul pământului. Aşa că la unison a reacţionat şi secretarul de stat ungar Levente Magyar, care a spus la o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România”. Iar ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în legătură cu aceeaşi temă. Totodată, Guvernul ungar şi-a suspendat sprijinul faţă de aspiraţiile României de a se alătura unor organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE. Şi Liviu Dragnea a avut o intervenţie din care reiese fie că nu este deloc la curent cu problematica la care s-a referit, fie că n-a înţeles nimic din toată tărăşenia şi că este de acord cu orice cedare „pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018”. (M. Groza)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Legile României trebuie respectate de toți, români sau maghiari! Iar Kelemen Hunor ar trebui să mai stea în bibliotecă și să studieze, nu să instige populația la revoltă inutilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.