Iarna Babelor de martie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 10 decembrie 2022
Home » Societate » Iarna Babelor de martie
Iarna Babelor de martie

Iarna Babelor de martie

Ninge pe drumurile din Harghita, iar la noapte se va lăsa ger, avertizează meteorologii, cu temperaturi de până la minus 12 – minus 13 grade Celsius în depresiuni. Vremea se va menține foarte rece până miercuri, când valorile termice se vor apropia de normalul perioadei.

În credința pur românească, acum este vremea când Baba Dochia își leapădă, rând pe rând, cele nouă cojoace. Pasămite cele din urmă Babe de martie, „vestitoarele primăverii”, sunt năzuroase, morocănoase și întorc iarna din drum.

În noaptea de vineri spre sâmbătă a început să ningă, mai abundent în zona Luncilor, la Lacu Roșu, pe Vârful Bucin și în zona Toplița-Borsec, precipitațiile scăzând în intensitate în cursul dimineții. Drumarii au intervenit cu utilajele de deszăpezire și au împrăștiat în jur de 140 de tone de material antiderapant pe arterele naționale din județ.

„Am avut carosabil acoperit cu stat de zăpadă de până la doi centimetri pe DN 12 A – sectorul Lunca de Sus până la ieșirea din județ, pe DN 13A – Miercurea Ciuc-Vlăhița, pe DN 13 B – Bucin-Praid, pe DN 13 C în zona Lacului Roșu și pe DN 15 – Toplița-Borsec. S-a intervenit cu 36 de utilaje de deszăpezire. Nu am avut reclamații și nici probleme pe drumurile naționale, poate și datorită faptului că traficul greu este mai redus la sfârșit de săptămână”, a declarat Cătălin Romanescu, șeful Secției Drumuri Naționale Harghita.

La Stația Meteo de pe Vârful Bucin a fost înregistrată sâmbătă dimineață cea mai scăzută temperatură din județ, minus 7,6 grade Celsius, în vreme ce meteorologii celorlalte stații meteo din Harghita au consemnat valori minime de minus 3,7 grade Celsius la Joseni, minus 3,6 grade la Toplița, minus 2,7 grade Celsius la Miercurea Ciuc și minus 0,4 la Odorheiu Secuiesc.

La noapte, cerul se va degaja de nori. În același timp va pătrunde o masă de aer polar din nordul continentului, temperaturile urmând să coboare sub limita gerului.

„Astăzi va mai ninge, la noapte se va însenina și se va răci brusc; o circulație nordică va traversa România, iar valul de aer polar va coborî valorile termice până la minime de minus 10, chiar minus 13 grade Celsius în zona depresionară din estul Transilvaniei. Ne așteptăm la vreme geroasă în Miercurea Ciuc, la Joseni și  Toplița în nopțile următoare”, a declarat meteorologul de serviciu Nicolae Rusan, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud-Sibiu.

Potrivit specialiștilor, după 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere, spre temperaturi apropiate de normalul perioadei, cu valori medii ale maximelor de până la 7-8 grade Celsius, în vreme de minimele vor fi preponderent negative și se vor situa între minus 4 și minus 2 grade Celsius.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.