Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: „Să fim împreună, în unitate de credinţă şi de neam!” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Religie » Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: „Să fim împreună, în unitate de credinţă şi de neam!”
Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: „Să fim împreună, în unitate de credinţă şi de neam!”

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: „Să fim împreună, în unitate de credinţă şi de neam!”

  • În anul Centenarului se va face o punte spirituală între Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Episcopia istorică a Caransebeşului, unite de viaţa şi activitatea ierarhului născut la Topliţa, Miron Cristea
  • Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita a instituit distincţia Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din judeţul Harghita

Miercuri, 6 decembrie, la prăznuirea Sf. Nicolae, Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc şi-a serbat hramul istoric. La invitaţia Preasfinţitului părinte Andrei au slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie PS Lucian, episcopul Caransebeşului şi PS Galaction, episcopul Alexandriei şi Teleormanului, dimpreună cu ierarhul locului, înconjuraţi de un amplu sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unei mari mulţimi de credincioşi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Preasfinţitul părinte Lucian, care a subliniat importanţa activităţii Sfântului Ierarh Nicolae în viaţa credincioşilor, un model de apărător al credinţei în Sfânta Treime. În final, amintind că vom intra curând în anul Centenarului, PS Lucian a spus: „Să fim uniţi în credinţă şi să avem o conştiinţă a unităţii de neam. O conştiinţă trează. De aceea, din cetatea Caransebeşului, unde aproape un deceniu a păstorit Miron Cristea, între 1910-1919, vă dăruim tuturora din toată inima un calendar-iconiţă, având harta României Mari de la Nistru pân’ la Tisa, cu Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor românilor şi Patriarhul Miron Cristea, cel care a pecetluit din punct de vedere spiritual Marea Unire de la 1918. Să întâmpinăm 2018 cu o conştiinţă trează din punct de vedere spiritual, dar şi din punct de vedere patriotic.

Anul viitor dorim să facem o punte spirituală şi să avem o agendă comună bogată, un parteneriat între Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Caransebeşului, pentru că ne leagă foarte mult ierarhul născut la Topliţa, care a păstorit, înainte de a deveni Patriarh, Episcopia istorică a Caransebeşului. Dumnezeu să ne ajute să fim împreună, în unitate de credinţă şi de neam”!

La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Andrei i-a mulţumit lui Dumnezeu „pentru această sfântă şi binecuvântată zi, în care ne-am rugat împreună cu ierarhii noştri dragi, pentru cel ce este ocrotitorul poporului. Dacă traducem din greacă Nicolaos, chiar asta înseamnă. Sau cum zicea mitropolitul Anania: Blând se uită din icoană/Moşul milostiv spre noi”.

Ierarhul locului a acordat apoi distincţia Crucea Eparhială pentru mireni domnului subprefect al judeţului Covasna, Necolae Viorel Radocea, şi a prezentat Gramata Mitropolitană – Crucea şaguniană pentru mireni acordată de către ÎPS Laurenţiu, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, domnului Adrian Andrei-Jean, prefectul judeţului Harghita.

Despărţământul Covasna-Harghita al ASTREI a instituit, începând cu 2017, titlul de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din judeţul Harghita, care va fi acordat în fiecare an cu prilejul hramului catedralei episcopale, întrucât, cum spunea preşedinta Despărţământului, prof. Irina Groza, „uitându-ne în jur, sunt mulţi aceia care, prin faptele şi prin felul cum trăiesc, sunt modele pentru concetăţenii lor”. Distincţia a fost acordată Preasfinţitului părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, profesorului Nicu Vrabie de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc şi domnului Adrian Andrei-Jean, prefectul judeţului Harghita.

În textul Laudatio rostit de pr. Teodor Bijec s-a afirmat că „Asociaţiunea Transilvană pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA s-a născut la streaşina bisericii, iar de la Andrei Şaguna, Miron Cristea şi O.C. Tăslăuanu încoace a dat atâţia şi atâţia oameni valoroşi; Preasfinţitul Andrei fiind preşedinte de onoare al Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita a contribuit, alături de conducerea executivă, la dezvoltarea lucrării atât de profunde a acestei binecuvântate asociaţii culturale. (…) După sosirea Preasfinţiei Voastre în aceste părţi ca ierarh, căci al nostru aţi fost întotdeauna, aţi preluat ca Întâistătător greaua cruce atât a bisericii, cât şi a românismului autentic, curat şi sfânt”.

Despre al doilea laureat, dascălul de legendă Nicu Vrabie, prof. Dorina Moraru-Drăghici a spus, printre altele: „Există în oameni şi deasupra firii umane forţe care orchestrează existenţa spre mari împliniri. Cu desăvârşită participare la creşterea ontologică a firii, profesorul Nicu Vrabie este personalitatea inconfundabilă a spaţiului cultural din judeţul Harghita. Se susţine aceasta prin profesionalism şi dăruire. Te îmbogăţeşti prin ceea ce dăruieşti şi îţi îmbogăţeşti însăşi puterea de a dărui, spune Antoine de Saint-Exupery. Ca profesor de literatură, misiunea înnobilează, fiindcă studiul presupune a dărui cunoaştere, sporită educaţie, dar şi puterea de a investi priceperi ce depăşesc ordinea lucrurilor”.

În Laudatio redactat de prof. Ramona Moldovan se spune despre prefectul în funcţie al Harghitei: „Conştient că nu se poate vorbi despre protejarea şi afirmarea identităţii româneşti în afara zidurilor protectoare ale bisericii ortodoxe, care a fost şi este matricea de unitate şi de propăşire a poporului român, domnia sa a manifestat mereu deschidere în a sprijini nemijlocit toate demersurile Episcopiei Covasnei şi Harghitei. (…) Luptător, înţelept, jovial şi drept, prefectul de Harghita rămâne un cetăţean de frunte al comunităţii noastre, dar şi un reprezentant puternic al românilor din judeţ, în afara graniţelor acestuia”.

Nu se poate încheia relatarea despre ziua minunată petrecută în sălaşul de cult din Miercurea-Ciuc fără a spune un cuvânt despre grupul de credincioase din Parohia Viştea de Jos – Făgăraş, care, îmbrăcate în frumoase straie naţionale, a interpretat colinde tradiţionale – şi nici fără a aminti despre prezenţa solistei şi profesoarei Mariana Anghel, care a susţinut în catedrală un concert de colinde şi cântece patriotice.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi s-au închinat la o părticică din Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae – Arhiepiscopul Mira Lichiei, care se află în Paraclisul Sfântul Ioan Gură de Aur din Reşedinţa Eparhială, iar cei prezenţi au primit binecuvântări din partea celor trei Ierarhi slujitori. (G. Mihail)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.