Hotărâri adoptate în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Hotărâri adoptate în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Hotărâri adoptate în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Hotărâri adoptate în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita s-a întrunit, miercuri, într-o şedinţă ordinară, la Căminul Cultural din comuna Mădăraş, unde s-au aprobat sume din Fondul la dispoziţia Consiliul Judeţean format din 6% din impozitul pe venit, participarea la programe europene şi sprijinirea unor evenimente pentru a creşte vizibilitatea judeţului.

Fonduri pentru derularea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor

Pentru gazda şedinţei, comuna Mădăraş, Consiliul Judeţean Harghita a aprobat alocarea sumei de 600 mii de lei, pentru modernizarea infrastructurii. Proiectul prevede amenajarea trotuarului de-a lungul DN 12, a staţiilor de autobuz, locurilor de parcare, precum şi a treceri de pietoni.

Comunei Mereşti i s-a aprobat o alocare de 250 mii de lei pentru „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice la căminul cultural «Szabó Gyula»”.

Comuna Mugeni a primit o finanţare de 295 mii de lei din fondul constituit din cota de 6%, pentru construirea unei clădiri destinate vestiarelor şi racordări la utilităţi şi pentru modernizarea drumurilor de exploatare agricolă.

S-a aprobat repartizarea sumei de 400 mii de lei comunei Lueta pentru construirea şi dotarea grădiniţei cu program prelungit. Comuna Vărşag a primit o finanţare de 350 mii de lei pentru reparaţia şi pietruirea drumurilor neasfaltate.

Din acelaşi fond la dispoziţia CJ Harghita, comunei Şimoneşti i-a fost repartizată suma de 500 mii de lei pentru amenajarea unui loc de joacă multifuncţional, pentru reabilitarea moderată şi eficientizarea energetică a şcolii şi achiziţia de utilaje şi echipamente moderne.

Localităţii Căpâlniţa i s-a aprobat acordarea unui ajutor financiar în valoare de 30 mii lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia CJ Harghita pe anul 2024, pentru ajutorarea domnului Lőrincz Norbert, în vederea eliminării situaţiei de extremă dificultate, intervenită ca urmare a unui incendiu.

S-a aprobat asocierea judeţului Harghita cu comuna Avrămeşti în vederea realizării în comun a lucrării „Construire trotuar în sat Avrămeşti”, pe parcursul anilor bugetari 2024 şi 2025.

Consilierii au aprobat derularea programului „Dezvoltarea resurselor umane şi întărirea relaţiilor cu autorităţile locale” al Consiliului Judeţean Harghita pentru anul 2024. Suma alocată acestui program este de 10.000 de lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului. Scopul programului este îmbunătăţirea relaţiilor funcţionale în realizarea sarcinilor de către angajaţii Consiliului judeţean, pentru a creşte calitatea serviciilor, profesionalismului şi eficienţei.

Printre altele, consilierii au aprobat participarea judeţului Harghita prin Consiliul Judeţean la proiectul internaţional „SEE – Sustainable Entrepreneurship Education”. S-a aprobat derularea „Programului Consiliului Judeţean Harghita pentru Ziua Naţională a Tineretului în judeţul Harghita, pe anul 2024”.

Au fost aprobate cotizaţiile anuale pentru diferite asociaţii de dezvoltare intercomunitară din care face parte şi Consiliul Judeţean Harghita: ADI „Harghita Viz” Edgyesület, ADI „Harghita” şi ADI Hăşmaşul Mare.

Sprijin pentru Raliul Harghitei

Pentru competiţia sportivă „Raliul Harghitei – 2024” consilierii au aprobat suma de 65.000 din bugetul de venituri şi cheltuieli al consiliului judeţean. Totodată, s-a aprobat finanţarea cheltuielilor aferente concursurilor şi olimpiadelor judeţene, cu suma de 432.000 lei.

Un număr de 27 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, vor beneficia de stimulente financiare, începând cu 700 lei şi ajungând la 3.000 lei, acordate pentru luna martie 2024, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare şi avizată de Comitetul director şi de Consiliul de administraţie al SJU M. Ciuc.

Alte hotărâri aprobate

Prin PNRR (Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) Consiliul Judeţean Harghita are 3 proiecte pentru care, în cadrul acestei şedinţe, au fost aprobate documentaţiile lucrărilor. Cele 3 proiecte sunt: „Renovarea energetică a Spitalului ORL şi Fizioterapie”, „Renovarea energetică a imobilului Vila nr. 6 în incinta taberei Băile Homorod”, „Renovarea energetică a Şcolii Populare de Arte şi Meserii a judeţului Harghita”.

Proiectele privind „Lucrările de reabilitare şi reamenajare” a trei vile din localitatea Băile Homorod, nr. 15, nr. 16, nr. 25, au fost supuse votului şi aprobate de către consilieri fiind făcute modificări şi completări la hotărârea iniţială.

Printre altele, consilierii judeţeni au aprobat lista lucrărilor pe anul 2024 în cadrul programului „Construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita”, în perioada 2023-2027. Astfel, se vor aloca aproape 8 milioane de lei pentru lucrări de execuţie a trotuarelor lângă DJ 133, pe o lungime de 2 km, şi în comunele Suseni şi Avrămeşti.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.