Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai mult aer curat prin „Rabla Local” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Mai mult aer curat prin „Rabla Local”
Mai mult aer curat prin „Rabla Local”

Mai mult aer curat prin „Rabla Local”

  • Primarul municipiului Miercurea-Ciuc: Ne bucurăm că o să avem cu 102 maşini foarte poluante mai puţine în trafic

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, s-a declarat mulţumit că, pe străzile din localitate, numărul autovehiculelor vechi şi cu un nivel ridicat al emisiilor de noxe se va reduce cu aproximativ 100, ca urmare a Programului Rabla Local 2023, care a intrat acum în faza de contractare, acesta exprimându-şi totodată speranţa că se va ajunge în curând la casarea în total a 500 de astfel de maşini.

„Noi suntem pregătiţi de multă vreme pentru derularea unui program pentru scoaterea autovehiculelor uzate din parcul auto local şi ne-am bucurat atunci când Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a pregătit un program naţional. Am fost a 23-a localitate care a depus proiect pentru finanţare. Am şi câştigat proiectul de finanţare, iar noi am mers pe cota maximă de 500 de maşini (casabile – n.r.) şi deja anul trecut, la începutul lunii octombrie, am şi primit lista celor care pentru prima deschidere a programului au depus cererile de înscriere. Vorbim despre 186 de solicitanţi, iar până în 17 noiembrie 2023, am primit documentele necesare la primărie pentru 134 dintre aceştia. Deci am plecat la drum cu 134 de dosare. După analizele noastre, dintre acestea, în cazul a 102 solicitanţi au fost îndeplinite criteriile pentru a avea această finanţare din partea primăriei şi a AFM. De ce? Pentru că marea majoritate a refuzurilor au fost pentru că au fost depuse cererile şi pentru maşini care nu îndeplineau criteriul ca norma de poluare a autovehiculului să fie de cel mult Euro 3”, a declarat Korodi Attila. Edilul a precizat că reprezentanţii administraţiei locale ar fi dorit să efectueze procedurile de contractare şi plăţile pentru beneficiari încă de anul trecut, dar a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă a guvernului care practic a blocat încheierea de contracte şi alocarea de bani şi nici AFM nu a transferat sumele necesare reprezentând partea de co-finanţare, drept pentru care a fost nevoie de amânări în această chestiune.

„Era o incertitudine, până la urmă aproape jumătate de an am stat în incertitudine, până când am primit semnalul pozitiv, asta însemnând că pe data de 13 martie 2024 a pornit plata către Primăria municipiului Miercurea-Ciuc din partea AFM a cuantumului de co-finanţare pentru sumele solicitate. Aşa că de luni, noi am început să contactăm cei 102 solicitanţi pentru a se prezenta la primărie pentru semnarea contractului de finanţare. Şi de aici începe o procedură, care înseamnă predarea maşinilor către Remat, scoaterea din circulaţie şi revenirea la primărie cu documentele doveditoare şi după aceea prin transfer bancar se fac şi plăţile. Ne bucurăm că o să avem cu 102 maşini mai puţine în trafic, în Miercurea-Ciuc, maşini care sunt foarte poluante, dar având în vedere faptul că am depus proiectul pentru 500 de maşini ca şi cotă a primăriei, ne dorim, dacă sunt alte deschideri la AFM pentru noi solicitanţi, să mergem mai departe şi să continuăm acest program până când epuizăm cota de 500 de maşini casabile cu finanţare de la AFM”, a mai spus Korodi Attila.

Potrivit unor informaţii publicate pe site-ul Primăriei Miercurea-Ciuc, programul Rabla Local 2023, anunţat de AFM, a intrat în faza de contractare, contractele de finanţare pentru dosarele admise au fost întocmite, iar solicitanţii sunt aşteptaţi să le semneze personal la sediul administraţiei locale, la biroul nr. 12 (Piaţa Cetăţii, luni-joi: 08:00-12:00, 13:00-16:00; vineri: 08:00-12:00).

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.