Harta Apelor Minerale a fost prezentată şi în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Societate » Harta Apelor Minerale a fost prezentată şi în Harghita
Harta Apelor Minerale a fost prezentată şi în Harghita

Harta Apelor Minerale a fost prezentată şi în Harghita

După ce în luna noiembrie Harta Digitală a Apelor Minerale a fost prezentată la Băile Bálványos, în această săptămână, despre balneomap.ro, s-a vorbit şi în Harghita.

BalneoMap este o iniţiativă a Clusterului Regional Balneoturistic Transylvania şi a fost realizat de acest cluster, cu un sprijin important din partea Consiliului Judeţean Harghita, prin ADI Munţii Harghita.

Madár Zsolt, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Munţii Harghita, spunea că BalneoMap se doreşte a fi un instrument dinamic pentru dezvoltarea balneologiei şi un instrument modern prin care izvoarele de apă minerală să poată fi identificate mai uşor şi să poată fi prezentate interdisciplinar.

Harta Digitală a Apelor Minerale cuprinde peste 200 de izvoare de apă minerală din 37 de localităţi, iar 82 dintre acestea sunt din Harghita.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, considera că în jurul apelor minerale – care reprezintă un atu al judeţelor Harghita şi Covasna – se poate realiza o dezvoltare a turismului balnear.

„Intenţia noastră este ca spitalul judeţean să aibă activitate şi să încercăm să avem extensie în privinţa izvoarelor şi a mofetelor pentru servicii medicale”, spunea preşedintele CJ Harghita.

Vajda Lajos este co-fondatorul Clusterului Regional Balneoturistic Transylvania. Cu ocazia prezentării hărţii apelor minerale, spunea că acestea reprezintă un potenţial extraordinar la nivelul Regiunii Centru, unde – în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu şi chiar Braşov – sunt staţiuni sau au fost staţiuni renumite. De altfel, turismul balnear, a merge la tratament în aceste staţiuni, reprezenta un mod de viaţă.

„Consider că ar fi foarte important ca cele 37 de localităţi unde există acest potenţial să aibă un statut special. Şi aici depinde foarte mult de preşedinţii consiliilor judeţene ca în strategia de dezvoltare regională să fie prima prioritate. Acest potenţial nu există altundeva în Europa şi, dacă conlucrăm (cu administraţiile publice locale, cu instituţii de cercetare), acest lucru se poate realiza”, spunea Vajda Lajos.

Despre harta apelor minerală a vorbit Mátyus Enikő, care este managerul clusterului.

Aceasta spunea că, în momentul de faţă, BalneoMap (balneomap.ro) cuprinde 37 de localităţi din Regiunea Centru, majoritatea din Harghita şi Covasna. Echipa care a realizat această hartă a fost în toate cele 37 de localităţi şi a făcut inclusiv poze. Unele dintre imaginile realizate exprimă realitatea şi specificul localităţilor, iar reprezentanţii clusterului sunt dispuşi să le ofere acelor organizaţii care reuşesc să le pună în valoare, să le ofere inclusiv pentru promovarea aşezărilor respective.

Mátyus Enikő a declarat că echipa a fost contactată şi de ADR Centru, fiind realizată o cercetare despre trecutul, prezentul şi viitorul balnear, cum se poate dezvolta acest gen de turism.

De asemenea, fiecare localitate a fost analizată din 3 puncte de vedere: efectul turismului actual asupra resurselor, din punct de vedere social şi din punct de vedere economic.

Dar ce cuprinde mai exact balneomap? În prezent, harta apelor minerale este mai mult o bază de date ce cuprinde peste 200 de izvoare din Harghita, Covasna şi Mureş. Utilizatorul care accesează site-ul balneomap.ro poate face o căutare după Aşezări (localitate) sau Apă minerală (izvoare de apă). Informaţiile prezentate despre aceste izvoare cuprind indicaţii terapeutice şi resursele balneo.

Pentru viitor, se doreşte dezvoltarea acestei idei prin câteva puncte. Formarea unei oaze într-o localitate mică în care să se discute despre sănătate şi prevenţie. Realizarea unei aplicaţii dedicate telefoanelor mobile prin intermediul căreia turistul să poată vedea o realitate augmentată. BalneoMap să constituie un sprijin de informare pentru viitoarele cercetări în domeniu. Să se formeze grupuri de lucruri cu studenţi din mai multe domenii de activitate care, împreună, să ajute autoritatea locală să se orienteze şi să obţină resurse pentru dezvoltare.

În ceea ce priveşte balneomap.ro, se vrea ca izvoarele de apă minerală să fie catalogate astfel încât, de exemplu, dacă utilizatorul doreşte să fie afişate doar apele feroase, atunci să le vadă doar pe acelea.

Se are în vedere realizarea unei categorii pentru băile populare şi să fie incluse şi mofetele.

De asemenea, izvoarele de apă minerală să fie însoţite şi de o mică istorie.

BalneoMap este un proiect pilot, aflat în proces de dezvoltare şi optimizare continuă, care îşi propune să devină un centralizator complex de informaţii şi un instrument interactiv al balneologiei, care are şi scopul de a contribui la dezvoltarea localităţilor care beneficiază de aceste resurse minerale.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.