Harmopan va furniza produsele de panificaţie în programul „Lapte şi Corn” în alte cinci localităţi, după rezilierea vechiului contract | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 decembrie 2023
Home » Învățământ » Harmopan va furniza produsele de panificaţie în programul „Lapte şi Corn” în alte cinci localităţi, după rezilierea vechiului contract
Harmopan va furniza produsele de panificaţie în programul „Lapte şi Corn” în alte cinci localităţi, după rezilierea vechiului contract

Harmopan va furniza produsele de panificaţie în programul „Lapte şi Corn” în alte cinci localităţi, după rezilierea vechiului contract

Contractul de furnizare a produselor de panificaţie în cadrul programului „Lapte şi Corn” în localităţile Ditrău, Remetea, Lăzarea, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, semnat cu o firmă din Turda, a fost reziliat la sfârşitul anului trecut, după ce elevilor le-au fost livrate cornuri mucegăite

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rezilierea vechiului contract s-a produs în urma numeroaselor sesizări venite din partea directorilor de şcoli şi a părinţilor, care au reclamat calitatea îndoielnică a produselor furnizate copiilor. Verificările şi analizele efectuate în laboratoarele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au confirmat calitatea necorespunzătoare a produselor livrate.

„Din păcate, legislaţia favorizează acele societăţi care transportă produsele de la o distanţă mai mare de 250 de kilometri, nu dispune livrarea zilnică a acestora şi, astfel, copiii au primit cornuri vechi, tari, cu mucegai şi s-au depistat şi produse cu gramaj mai mic decât cel specificat în contract. Fără verificări şi rezultate concrete de laborator, care au confirmat calitatea total necorespunzătoare a produselor livrate elevilor, fără reclamaţiile asumate ale părinţilor la Protecţia Consumatorului, precum şi ale directorilor de şcoli, nu am fi putut rezilia contractul cu firma din Turda şi nici încheia noul contract cu o firmă care să le ofere copiilor cornuri gustoase şi de bună calitate”, a explicat Borboly Csaba.

Ferencz-Salamon Alpár, preşedintele Comisiei pentru Educaţie a CJ Harghita şi directorul Şcolii Gimnaziale „József Attila” din Miercurea Ciuc, prezent la conferinţa de presă, a relatat că prin vechiul contract, derulat de firma din Turda, s-au primit „biscuiţi pentru o săptămână, pe care copiii i-au aruncat la coşul de gunoi, cornuri expirate sau fără specificarea termenului de garanţie pe ambalaj”.

„Noi, de exemplu, nu am preluat marfa care nu a corespuns parametrilor de calitate şi de cantitate stabiliţi prin contract şi am întocmit proces-verbal de refuzare a mărfii. Îi încurajez pe colegii mei directori de şcoli să facă zilnic verificarea produselor, iar, dacă constată probleme, să nu semneze declaraţiile trimise de producători”, a precizat Ferencz-Salamon Alpár.

Harmopan a încheiat cu CJ un contract pe trei ani, urmând să livreze cornurile pentru aproximativ 10.000 de copii din cele cinci localităţi anterior menţionate, începând din acest an.

Kardalus Zsolt, inspector de specialitate la Direcţia Generală Economică a CJ Harghita, a specificat că valoarea contractului pentru asigurarea produselor de panificaţie în cadrul programului „Lapte şi Corn” în localităţile Ditrău, Remetea, Lăzarea, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc în perioada 1 ianuarie – 15 iunie 2019 este de 189.715,35 de lei.

În judeţ, Harmopan furnizează produsele de panificaţie în programul „Lapte şi Corn” şi în localităţile Misentea, Ciceu, Racu, Sânmartin, Tuşnad, Cozmeni şi Cristuru Secuiesc.

Consiliul Judeţean Harghita a scos la licitaţie în cadrul programului „Lapte şi Corn” 27 de loturi în care sunt cuprinse toate localităţile judeţului şi în urmă cu un an şi jumătate a încheiat contractul-cadru pentru patru ani, cu firmele care au câştigat licitaţiile. Firma din Turda şi-a adjudecat 21 de loturi, din care a pierdut trei la finele anului trecut, în urma rezilierii contractului în cele cinci localităţi. În prezent, furnizorul din Turda derulează contracte în 18 loturi din judeţ, cele mai multe produse fiind livrate în zona Gheorgheni.

Această firmă a fost amendată în repetate rânduri de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, din cauza calităţii nesatisfăcătoare a produselor livrate. Preşedintele CJ Harghita a adus aceste probleme şi în atenţia membrilor Colegiului Prefectural.

„Sperăm ca şi în alte localităţi, unde vor exista livrări cu probleme, unde se vor aduce produse necorespunzătoare pentru copii, personalul didactic şi părinţii să colaboreze cu noi”, în vederea rezilierii contractelor de furnizare, a conchis Borboly Csaba.

La conferinţa de presă, desfăşurată în incinta Harmopan, au fost invitaţi şi părinţi să testeze şi să aprecieze cornurile care vor constitui parte din gustarea copiilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.