Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

FCRCHM acuză statul român de lipsă de reacţie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » FCRCHM acuză statul român de lipsă de reacţie
FCRCHM acuză statul român de lipsă de reacţie

FCRCHM acuză statul român de lipsă de reacţie

Forumul va ataca în instanţă hotărârea de Guvern prin care mai multe construcţii sportive au intrat din domeniul public al statului în cel al municipiului Sfântu Gheorghe

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a luat la cunoştinţă cu surprindere de lipsa de reacţie a Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului României faţă de ştirea transmisă de Agenţia MTI, potrivit căreia, în decembrie 2018, a fost lansat Programul pentru dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc, pentru finanţarea căruia Guvernul Ungariei a alocat un buget de 25 de miliarde de forinţi.

Această atitudine incalificabilă trebuie coroborată cu faptul că instituţiile abilitate ale statului român nu analizează temeinic consecinţele, pe termen mediu şi lung, a obţinerii dublei cetăţenii de către concetăţenii noştri maghiari, şi ale circulaţiei libere a proprietăţilor funciare şi nu numai, a investiţiilor strategice realizate de statul maghiar în zonă şi a lipsei unor asemenea investiţii din partea statului român.

Pentru menţinerea la guvernare, cu sprijinul parlamentarilor UDMR, partidele româneşti aflate la putere au făcut concesii liderilor maghiari, în detrimentul intereselor naţionale şi ale comunităţii româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Ultima dintr-o serie lungă de asemenea concesii o reprezintă Hotărârea de Guvern nr. 1044/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 19/08.01.2019, privind transmiterea stadionului cu teren de fotbal, pistă de atletism şi tribune, Sala Sporturilor cu suprafaţă construită la sol de 2.407 mp, hotelul cu cantină şi vestiare şi un teren în suprafaţă totală măsurată de 49.246 mp, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

În acest sens, „descentralizarea” mult trâmbiţată de către UDMR Covasna, prin reprezentanţii ei, la nivelul sportului covăsnean, este o mare minciună politică, demascată procedural. Nici un moment nu s-a dorit preluarea secţiilor sportive, ci doar baza materială a acestui club. Astfel, Ministerul Tineretului şi Sportului, în loc să beneficieze de venituri proprii în cuantum de circa 550-600 mii de lei anual, urmează să scoată bani din buget pentru cheltuieli cu chirii/întreţinere, de aproximativ 250-300 mii de lei anual, în detrimentul activităţii sportive, adică un deficit de 800-900 mii de lei, cu specificaţia că Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe a devenit chiriaş în propria casă.

În acest mod s-a ajuns la situaţia în care UDMR administrează, aproape independent, judeţele Covasna şi Harghita, nesocotind până la dispreţ interesele comunităţii româneşti. Oportunismul politic al guvernelor post-decembriste, cu sprijinul tacit al preşedinţilor, a permis instaurarea în chiar inima ţării a unei veritabile stări de co-suveranitate cu Ungaria.

Abandonaţi de facto de către autorităţile statale de la Bucureşti, în schimbul susţinerii unei majorităţi parlamentare, românii din cele două judeţe au ajuns la cheremul administraţiei publice judeţene şi locale, care promovează o politică segregaţionistă şi obiectivul strategic al obţinerii autonomiei teritoriale pe criteriu etnic. Spre deosebire de „minoritatea majoritară maghiară”, care beneficiază de un suport financiar întreit: Bucureşti, Budapesta şi bugete locale, gestionate de UDMR şi partenerii săi, majoritatea proiectelor promovate de instituţiile, publicaţiile şi ONG-urile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita nu cunosc finalitate din cauza lipsei suportului financiar, cu excepţia unor sporadice şi nesemnificative sume alocate în plan local.

Marele risc sub care stă comunitatea românească din judeţele menţionate, pe lângă cel al scăderii demografice, proces întâlnit la nivel naţional, este acela că îşi vede cadrul comunitar românesc distrus, că nu mai are potenţial şi mijloace de a-şi susţine şi proteja idealul etnic românesc. Românii numeric minoritari, din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, lipsiţi de suportul general al societăţii şi al statului, constată cu durere că nu se mai regăsesc în proiecţia de viitor a zonei, reflectând dacă să-şi mai conceapă viitorul aici, sau nu.

Având în vedere gravitatea problemelor semnalate, FCRCHM, conform obiectivelor asumate prin statut, se vede nevoit să atace în instanţă o hotărâre a Guvernului României, adoptată cu abuz de putere şi cu nesocotirea situaţiei disperate a românilor din Covasna (Hotărârea de Guvern nr. 1044/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 19/08.01.2019).

Totodată, FCRCHM solicită preşedintelui României, Klaus Iohanis, să dezbată problemele din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ce vizează siguranţa naţională, într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Biroul de presă al FCRCHM

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Foarte bine a procedat FCRCHM. Se pare că decidenții de la Guvern sunt incapabili să înțeleagă jocurile UDMR.

    • Le inteleg foarte bine, pentru ca se sustin reciproc la putere in defavoarea populimii. In populime ii includ si pe maghiarii de rand, care voteaza udmr, pentru ca n-au alta alternativa. La fel si evreii de rand ii sustin pe kazari crezand ca sunt de-ai lor, dar kazarii ii baga in lagare si dau legi contra antisemitismului, ca sa intretina vrajba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.