Harghita-Mădăraş: Finalizarea liniei electrice subterane | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Timp Liber » Harghita-Mădăraş: Finalizarea liniei electrice subterane
Harghita-Mădăraş: Finalizarea liniei electrice subterane

Harghita-Mădăraş: Finalizarea liniei electrice subterane

Zona turistică Harghita-Mădăraş a fost electrificată în cadrul unui proiect mai amplu de dezvoltare turistică al Consiliului Judeţean, care îşi propune creşterea numărului de turişti prin oferirea cât mai multor facilităţi.

Proiectul de electrificare a început în 2012, a cuprins mai multe etape şi a presupus realizarea unei linii electrice subterane de aproximativ 7,5 kilometri. După darea în funcţiune a investiţiei, evaluată la un milion de lei, pensiunile aflate în zonă dispun de curent electric, la fel ca şi cele cinci pârtii de schi din apropiere sau refugiul Salvamont. Atât pensiunile, cât şi instalaţiile de transport pe cablu ale pârtiilor aveau, până în prezent, curent electric produs de generatoare pe combustibil fosil, care erau o sursă de poluare într-o zonă foarte pitorească, situată la 1.800 metri altitudine.

Valoare investiţiei se ridică la aproximativ un milion de lei, jumătate din sumă fiind asigurată de Consiliul Judeţean, iar restul prin contribuţia antreprenorilor din zonă.

„La Harghita-Mădăraş am investit 513.537 de lei din bugetul Consiliului Judeţean, din aceşti bani s-a asigurat cablul cu o lungime de 21,21 kilometri, în trei etape. A fost nevoie de trei cabluri paralele care au fost puse sub pământ, pe o distanţă de peste 7 kilometri, de la microhidrocentrala din comuna Mădăraş spre Harghita-Mădăraş. Restul lucrării, până în vârf, a fost finalizat de cei interesaţi – proprietari de pensiune şi de pârtie de schi, antreprenorii au colaborat pentru un scop comun: electrificarea zonei cu destinaţie turistică”, a declarat la inaugurarea lucrării preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.