Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

24 de memorandumuri anulate | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Politic » 24 de memorandumuri anulate
24 de memorandumuri anulate

24 de memorandumuri anulate

27 de memorandumuri, petiţii şi decizii de organizare a referendumurilor pentru înfiinţarea unor unităţi administrativ-teritoriale paralele cu cele oficiale au fost adoptate de consiliile locale din Harghita * Toate au fost atacate în contencios de Instituţia Prefectului * Juriştii Prefecturii consideră că este neconstituţională şi solicitarea recunoaşterii limbii minorităţii naţionale ca limbă oficială a statului

Aproape toate memorandumurile adoptate de consiliile locale din judeţul Harghita, prin care se solicită autonomie teritorială, au fost anulate în primă instanţă de Tribunalul Harghita, după ce Instituţia Prefectului le-a atacat în contencios-administrativ, întrucât încalcă mai multe legi, inclusiv Constituţia României.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că în judeţ au fost adoptate 27 de memorandumuri, petiţii şi decizii de organizare a referendumurilor pentru înfiinţarea unor unităţi administrativ-teritoriale paralele cu organizarea administrativ-teritorială a României, care sunt „vădit ilegale”.

Toate cele 27 de acte administrative au fost atacate în instanţa de contencios-administrativ, iar Tribunalul Harghita a admis acţiunea prefectului pentru un număr de 24, alte trei fiind pe rol. Două dintre hotărârile magistraţilor Tribunalului Harghita, respectiv cele privind municipiile Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni, au fost atacate cu recurs la Curtea de Apel Târgu-Mureş, de consiliile locale respective.

În motivarea trimisă instanţei de Instituţia Prefectului şi acceptată de magistraţii Tribunalului Harghita se arată că prin solicitarea creării „unei regiuni administrative numite ţinutul secuiesc” este încălcată Constituţia României, care consfinţeşte că teritoriul ţării este organizat administrativ în comune, oraşe şi judeţe.

În documentele admise de instanţă se mai arată că „problema înfiinţării unei alte unităţi administrativ-teritoriale decât cele reglementate de Constituţie nu poate fi pusă în discuţie în cadrul unui referendum local, ci numai în cadrul unui referendum organizat, în condiţiile legii fundamentale, pentru revizuirea Constituţiei sau, eventual, a unui referendum naţional în condiţiile art. 11 din Legea nr. 3/2000, de către preşedintele României, cu consultarea Parlamentului”.

Juriştii Prefecturii consideră că este neconstituţională şi solicitarea recunoaşterii limbii minorităţii naţionale ca limbă oficială a statului, întrucât contravine prevederilor articolului 13 din Constituţie: „În România, limba oficială este limba română”. De asemenea, se face referire şi la decizia Consiliului Legislativ, care a avizat negativ proiectul de lege privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc, apreciind că propunerea legislativă contravine, în ansamblul ei, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei comunitare şi dreptului internaţional.

Prefectul Harghitei a ţinut să menţioneze că, în ultima vreme, consiliile locale nu au mai făcut astfel de demersuri şi a dat asigurări că vor fi atacate în instanţă toate actele care încalcă legile ţării şi Constituţia.

„Ceea ce este de menţionat este faptul că autorităţile deliberative, respectiv consiliile locale din judeţ, au înţeles că adoptarea unor astfel de acte administrative contravine legii şi Constituţiei, motiv pentru care acestea nu au mai fost adoptate, în ultimul timp. Prefectul, ca garant al respectării legilor în judeţ, va lua poziţie ori de câte ori vor exista demersuri care vin în contradicţie cu legea şi cu Constituţia României”, a afirmat Adrian Jean Andrei. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.