Harghita „în alertă”, după apariţia focarelor de pestă porcină africană în judeţul vecin, Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Harghita „în alertă”, după apariţia focarelor de pestă porcină africană în judeţul vecin, Covasna
Harghita „în alertă”, după apariţia focarelor de pestă porcină africană în judeţul vecin, Covasna

Harghita „în alertă”, după apariţia focarelor de pestă porcină africană în judeţul vecin, Covasna

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a dispus, ieri, intensificarea măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, după apariţia virusului în judeţul Covasna. La şedinţa Centrului Local pentru Combaterea Bolilor s-a hotărât menţinerea filtrelor la intrările şi ieşirile din judeţ, intensificarea controalelor şi prevenirea comercializării ilegale a porcinelor

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a semnat ordinul prin care la nivelul primăriilor din judeţ s-au constituit unităţile locale de sprijin, care urmează să ia măsurile specifice pentru prevenirea introducerii virusului pestei porcine africane în comunităţi. Reprezentanţii primăriilor, în colaborare cu cei ai poliţiei şi medicii veterinari, vor lua măsuri pentru prevenirea şi combaterea activităţilor de comercializare ilegală a porcilor în târguri, oboare legal constituite şi de către persoane neautorizate care vând animale.

„La nivelul judeţului Harghita a avut loc deja şedinţa de lucru a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, prin care am dispus menţinerea filtrelor pe căile de acces, la intrările şi ieşirile din judeţ, sarcină care revine Inspectoratului de Poliţie al judeţului Harghita, intensificarea controalelor în exploataţii, acţiune în sarcina Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita (DSVSA) şi prevenirea comercializării ilegale a porcinelor, demers aflat în sarcina primăriilor. Sper să reuşim ca acest virus să nu pătrundă în judeţ şi fac apel atât la deţinătorii de porcine, cât şi la cei care vor să comercializeze aceste animale să respecte legislaţia privind avizul DSVSA şi să anunţe autorităţile locale în cazul în care apar situaţii de mortalitate”, a declarat prefectul Andrei.

Directorul DSVSA Harghita, dr. Ladó Zsolt, a precizat, la rândul său, că au fost luate toate măsurile pentru prevenirea apariţiei virusului în judeţ.

„S-au făcut inspecţii în exploataţiile non-profesionale, adică în gospodării, suntem vigilenţi, toate îmbolnăvirile sunt raportate, se iau probe care sunt trimise la laboratoare. (…) Factorul uman şi iresponsabilitatea oamenilor duc la asemenea situaţii şi încercăm ca prin conlucrarea cu toţi factorii de răspundere să evităm apariţia bolii”, a afirmat şeful DSVSA Harghita.

La începutul lunii, DSVSA Covasna a anunţat apariţia virusului pestei porcine africane în municipiul Sfântu Gheorghe. Marţi, DSVSA Covasna a confirmat apariţia unui nou focar de pestă porcină africană în localitatea Valea Crişului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.