Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

10 blocuri din Gheorgheni vor fi reabilitate termic, în cadrul POR 2014-2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » 10 blocuri din Gheorgheni vor fi reabilitate termic, în cadrul POR 2014-2020
10 blocuri din Gheorgheni vor fi reabilitate termic, în cadrul POR 2014-2020
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10 blocuri din Gheorgheni vor fi reabilitate termic, în cadrul POR 2014-2020

Un număr de 10 blocuri din municipiul Gheorgheni, în care locuiesc 559 de familii, respectiv peste 2.000 de cetăţeni, vor fi reabilitate termic până în data de 30 iunie 2021, din fonduri europene nerambursabile prin POR 2014-2020, din bani de la bugetul local şi de la proprietari. Contractul de finanţare a proiectului „Reabilitarea termică a unor blocuri de locuit din municipiul Gheorgheni – LOT 1” a fost semnat luni, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către Nagy Zoltán, primarul Gheorgheniului, şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 14,6 milioane de lei, din care 60% este alocarea financiară nerambursabilă din partea Autorităţii de Management a POR – aproape 8,1 milioane de lei (aproximativ 1.766.770 de euro).

Potrivit unui comunicat de presă remis de ADR Centru, proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la patru blocuri din Cartierul Florilor (la numerele 45/sc. E, 46, 49 şi 51), la trei blocuri de locuinţe de pe strada Bucin (nr. 18, 23 şi 24), la două blocuri de pe str. Miron Cristea (aflate la nr. 8 şi 9-11), precum şi blocul nr. 7 de pe str. Dr. Fejer Dávid. „Practic, pe lângă termoizolarea părţii opace a acestor zece blocuri (pereţi, acoperişuri/terase şi zona hidroizolaţiilor de la fundaţii), se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic şi se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar şi înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie”, se arată în document.

Primarul municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltán, a declarat după semnarea contractului, conform sursei citate, că necesarul de căldură se va reduce cu aproximativ 70% în blocurile care vor fi reabilitate. „Practic, considerăm că necesarul de căldură se va reduce în medie cu circa 70% faţă de nivelul actual, scăzând consumul de combustibil şi emisiile poluante. Astfel, toată populaţia municipiului va beneficia de aer mai curat. În plus, un lucru important este că proiectul va determina şi reducerea subvenţiei acordate de municipalitate pentru preţul agentului termic, sumele economisite urmând a fi folosite pentru investiţii în municipiu”, a spus Nagy Zoltán, precizând că mai este depus un proiect pentru reabilitarea a încă 19 blocuri din municipiu.

Directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a spus că apelul de finanţare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în perioada mai-noiembrie 2016, însă din cele 10 depuse în timp nu s-a reuşit semnarea decât a unei cereri de finanţare. „Ulterior, ca urmare a flexibilizării regulilor din cadrul Programul Operaţional Regional, apelul de proiecte a fost reluat şi pe acest domeniu am semnat încă două proiecte, pentru municipalitatea din Miercurea Ciuc. Iată că în judeţul Harghita există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Este important faptul că şi proprietarii de apartamente se implică în finanţarea lucrărilor, de aceea diferenţa între finanţarea nerambursabilă şi valoarea totală a proiectului este destul de mare. (…) Până în acest moment, valoarea totală a proiectelor contractate pe această prioritate a Programului REGIO este de aproape 29 milioane de lei”, a declarat Simion Creţu, citat în comunicat.

Până în prezent, în Regiunea Centru au fost semnate contracte de finanţare pentru patru proiecte ce vizează reabilitarea termică a blocurilor. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.