Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: Aproape 50 de tone de gunoi colectate după picnicurile de 1 Mai; operaţiunea nu s-a încheiat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Harghita: Aproape 50 de tone de gunoi colectate după picnicurile de 1 Mai; operaţiunea nu s-a încheiat
Harghita: Aproape 50 de tone de gunoi colectate după picnicurile de 1 Mai; operaţiunea nu s-a încheiat

Harghita: Aproape 50 de tone de gunoi colectate după picnicurile de 1 Mai; operaţiunea nu s-a încheiat

Aproape 50 de tone de gunoi lăsate în urmă de localnicii care au petrecut de 1 Mai la iarbă verde au fost colectate de operatorii de salubrizare din judeţul Harghita, aceştia afirmând că din apropierea pâraielor şi din păduri urmează să ridice o cantitate mai mare decât au adunat până acum.

În zonele Odorhei şi Gheorgheni, operatorul de salubrizare SC AVE Harghita Salubritate SRL a colectat, până luni, o cantitate de circa 21 de tone de deşeuri de la punctele de colectare din apropierea oraşelor, cele mai apropiate de zonele verzi unde turiştii şi localnicii au ieşit la picnic, transmite corespondentul Mediafax.

Directorul executiv al companiei, Tóth László, a declarat că din zonele verzi şi de agrement ale oraşului Odorheiu-Secuiesc şi de la Băile Szelyke au fost colectaţi 45 de metri cubi de deşeuri, adică aproximativ 10 tone, în special PET-uri, sticle, pahare şi farfurii de unică folosinţă, ambalaje, resturi de mâncare.

Potrivit sursei citate, din zona Gheorgheni au fost ridicaţi 11 metri cubi de gunoi (aproximativ 3 tone), iar din pădurile şi de lângă pâraiele din staţiunea Lacu Roşu încă nu au fost ridicate complet resturile lăsate de turişti şi localnici, estimate de operatorul de salubrizare la o cantitate de aproximativ 10-15 tone.

„Ne îngrijorează mai mult zona Lacu Roşu, unde observăm că oamenii preferă să lase gunoaiele împrăştiate în apropierea pâraielor şi în zona de pădure, unde au petrecut şi au servit masa. Acolo sunt cantităţi mai mari decât am colectat în Odorhei şi Gheorgheni, cam 10-15 tone, după cât putem să apreciem cu ochiul liber”, a precizat Tóth László.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a menţionat că zona turistică Lacu Roşu este, într-adevăr, cea mai problematică din punct de vedere al gunoiului abandonat în zonele protejate din judeţul Harghita,  susţinând, totodată, că nu turiştii care tranzitează parcul ar fi principalii vinovaţi, ci localnicii şi unii administratori ai unităţilor de cazare şi ai restaurantelor din zonă care nu au încheiate contracte de colectare a gunoiului menajer cu firmele de salubrizare.

Pe de altă parte, Hegyi susţine că o parte din vină aparţine şi Primăriei Gheorgheni, care nu a amplasat coşuri şi containere pentru gunoi în spaţiile publice şi în parcări.

„Anul acesta am constatat că turiştii au fost mai civilizaţi şi nu au lăsat atâta gunoi ca în anii precedenţi. Problema este cu localnicii şi cu anumiţi patroni şi administratori de pensiuni şi restaurante, care din octombrie nu au încheiat contracte pentru gunoi cu firmele de specialitate şi atunci aruncă sacii cu gunoi în pădure, în râpe. Dar nici Primăria Gheorgheni nu a amplasat tomberoane de gunoi”, a explicat Hegyi Barna.

În zona Ciuc, operatorul „Eco-Csík” a lucrat la foc continuu în perioada minivacanţei de 1 Mai şi în zilele de vineri şi sâmbătă a colectat 15 tone de deşeuri, dintre care nouă tone în Miercurea-Ciuc şi şase tone în Ciucul de Jos.

Cu toate că a fost ridicată o cantitate mai mare decât în mod obişnuit, angajaţii spun că locuitorii au fost „responsabili” şi au adus de acasă saci din plastic, în care au strâns toate resturile rămase de la picnic şi le-au depozitat la punctele de colectare.

„Am ridicat o cantitate mai mare decât de obicei, cam cu trei tone. Aşa este de fiecare dată când este sărbătoare şi oamenii ies la iarbă verde, însă localnicii au fost responsabili şi nu au lăsat mizerie în urma lor. Au venit cu pungi şi şi-au dus gunoiul la containerele din oraş sau din localităţile de unde provin”, a afirmat Bene Ibolya de la „Eco-Csík”.

Costurile de colectare a gunoiului lăsat în urmă de cei care au petrecut de 1 Mai în aer liber nu sunt mici, operatorii de salubrizare percepând un tarif de până la 70 de lei pentru un metru cub, bani care sunt suportaţi de autorităţi, din bugetul local.

Acţiunea de ridicare a deşeurilor după 1 Mai se va finaliza în cursul acestei săptămâni.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.